Odstavec předpisu 252/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody
Příl.3
Příl.3
Mikrobiologické, biologické, fyzikální, chemické a organoleptické ukazatele
teplé vody vyráběné z individuálního zdroje pro účely osobní hygieny zaměstnanců
a jejich hygienické limity
A.
Mikrobiologické požadavky
------------------------------------------------------------------ Ukazatel Jednotka Limit Vysvětlivky ------------------------------------------------------------------ atypická mykobakteria KTJ/1000 ml 100 1,3 Escherichia coli KTJ/100 ml 0 Legionella spp. KTJ/100 ml 100 2,3 počet kolonií při 36°C KTJ/1 ml 200 Pseudomonas aeruginosa KTJ/100 ml 0 Staphylococcus aureus KTJ/100 ml 0 ------------------------------------------------------------------
B.
Fyzikální a chemické požadavky
------------------------------------------------------------------ Ukazatel Jednotka Limit Vysvětlivky ------------------------------------------------------------------ chemická spotřeba kyslíku mg/l 5,0 (manganistanem) pach přijatelný 4 pro odběratele pH 6-9,5 trihalometany µg/l 50 volný chlor mg/l 0,1-1,0 5 vizuální posouzení 6 zákal ZF(n) 5 7 ------------------------------------------------------------------
Vysvětlivky:
1. Limitní hodnota se vztahuje na součet následujících druhů atypických mykobakterií:
Mycobacterium chelonae, M. kansasii, M. avium, M. intracellulare, M. scrophulaceum,
M. xenopi, M. fortuitum.
2. Vyšetření na přítomnost Legionella spp. není potřeba provádět, jestliže
je ohřev prováděn v místě spotřeby , jako zejména průtokovým ohřívačem.
3. Ukazatelé se stanovují pouze v případě výroby teplé vody ze zdroje povrchové
vody nebo důlní vody, s centrálním ohřevem a rozvodem.
4. V případě pochybností při senzorickém stanovení se za přijatelné považují
prahová čísla 1 a 2 při stanovení podle ČSN EN 1622 Jakost vod. Stanovení prahového
čísla pachu (TON) a prahového čísla chuti (TFN).
5. Stanovení se provádí v místě odběru vzorků. Obsah volného a vázaného chloru,
popřípadě jiného dezinfekčního přípravku se stanovuje pouze v případě použití látek
obsahujících chlor při úpravě vody.
6. Například nepřítomnost povlaku nebo pěny na hladině, barva.
7. Ke stanovení zákalu se použije nefelometrická metoda.