Odstavec předpisu 211/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
Příl.1
Příl.1
Postup při odběru vzorků pro stanovení množství ochratoxinu A
v určitých potravinách a surovinách
1.
Účel a oblast působnosti
Vzorky určené pro úřední kontrolu množství ochratoxinu
A v potravinách musí být odebírány níže uvedenými metodami. Takto
získané souhrnné vzorky jsou považovány za reprezentativní pro
šarže. Dodržení maximálních limitů stanovených v nařízení
Evropských společenství č. 466/2001 bude určeno na základě
množství zjištěného v laboratorních vzorcích.
2.
Definice
Šarže: identifikovatelné množství potravinové komodity
dodané ve stejném okamžiku, které má podle
úředního stanovení jednotné charakteristiky, jako
je původ, druh, typ obalu, balírna, zasílatel
nebo označení.
Část šarže: určitá část velké šarže, vyčleněná k tomu, aby
z ní byl proveden odběr vzorků. Každá část šarže
musí být fyzicky samostatná a identifikovatelná.
Dílčí vzorek: množství materiálu odebrané z jednoho místa šarže
nebo části šarže.
Souhrnný souhrn všech dílčích vzorků odebraných ze šarže
vzorek: nebo části šarže.
3.
Obecná ustanovení
3.1 Pracovníci
Odběr vzorků musí být proveden oprávněným pracovníkem (§ 3 odst.
1 této vyhlášky).
3.2 Materiál k odběru
Každá šarže, která má být vyšetřena, musí být vzorkována
samostatně. Velké šarže se podle této přílohy rozdělí na části,
které se vzorkují samostatně.
3.3 Předběžná opatření
Při odběru vzorků a při přípravě laboratorních vzorků musí být
provedena předběžná opatření s cílem zabránit jakýmkoli změnám,
které by mohly ovlivnit obsah ochratoxinu A, nepříznivě ovlivnit
analytické stanovení nebo znehodnotit reprezentativnost souhrnných
vzorků.
3.4 Dílčí vzorky
Dílčí vzorky se odeberou pokud možno z různých míst celé šarže
nebo části šarže. Odchylky od toho postupu musí být zaznamenány
v protokolu.
3.5 Příprava souhrnného vzorku
Souhrnný vzorek se připraví sdružením dílčích vzorků.
3.6 Vzorky pro opakované vyšetření
Vzorky pro opakované vyšetření za účelem potvrzení, obhajoby
v obchodním sporu nebo pro rozhodčí vyšetření se odeberou
z laboratorního vzorku, pokud to není v rozporu s předpisy
členských států o odběru vzorků.
3.7 Balení a přeprava laboratorních vzorků
Každý vzorek se uloží do čisté nádoby z inertního materiálu, který
poskytuje dostatečnou ochranu před kontaminací a poškozením při
přepravě. Musí být přijata všechna nezbytná opatření s cílem
zabránit změně složení vzorku, ke které může dojít při přepravě
nebo skladování.
3.8 Uzavření a označení vzorků
Každý vzorek odebraný pro účely úřední kontroly se uzavře na místě
odběru a označí se podle § 6 této vyhlášky. O každém odběru vzorků
musí být vystaven protokol umožňující jednoznačnou identifikaci
šarže, v němž musí být uvedeny datum a místo odběru vzorků a další
údaje, které mohou být pro analytika užitečné.
4.
Specifická ustanovení
4.1 Různé typy šarží
Balení potravinových komodit mohou mít při obchodování formu volně
ložených potravin, potravin v kontejnerech nebo v jednotlivých
baleních (sáčcích, pytlích, jednotlivých maloobchodních baleních
atd.). Odběr vzorků může být proveden u všech forem, v nichž je
výrobek uváděn na trh.
Aniž jsou dotčena specifická ustanovení bodů 4.3, 4.4 a 4.5 této
přílohy, může být následující vzorec použit jako vodítko pro
vzorkování šarží, které mají při obchodování formu jednotlivých
balení (sáčků, pytlů, maloobchodních balení atd.):
hmotnost šarže x hmotnost dílčího vzorku četnost vzorkování = --------------------------------------------------------- hmotnost souhrnného vzorku x hmotnost jednotlivého balení
- hmotnost: v kg
- četnost vzorkování: každý n-tý sáček nebo pytel, z nichž musí
být odebrán dílčí vzorek (desetinná místa se zaokrouhlí na
nejbližší celé číslo).
4.2 Hmotnost dílčího vzorku
Hmotnost dílčího vzorku by měla být 100 g, pokud není v této
příloze stanoveno jinak. U šarží ve formě maloobchodních balení
závisí hmotnost dílčího vzorku na hmotnosti maloobchodního balení.
4.3 Postup odběru vzorků u obilovin, sušených hroznů révy vinné
a pražené kávy
Tabulka 1: Rozdělení šarží na části v závislosti na produktu a hmotnosti šarže ------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------- Komodita Hmotnost šarže Hmotnost nebo Počet dílčích Hmotnost (t) počet částí vzorků souhrnného šarže vzorku (kg) ------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------- Obiloviny a výrobky >= 1500 500t 100 10 z obilovin >300 a < 1500 3 části šarže 100 10 >=50 a <= 300 100t 100 10 <50 - 3 až 1001) 1 až 10 ------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------- Sušené hrozny révy vinné > =15 15 až 30t 100 10 (korintky, rozinky a sultánky) <15 - 10 až 1002) 1 až 10 ------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------- Pražená kávová zrna, mletá >=15 15 až 30t 100 10 pražená káva a rozpustná < 15 - 10 až 1002) 1 až 10 káva ------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------- 1) V závislosti na hmotnosti šarže - viz tabulka 2 této přílohy. 2) V závislosti na hmotnosti šarže - viz tabulka 3 této přílohy. ------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------
4.4 Postup vzorkování pro obiloviny a výrobky z obilovin (šarže
>= 50 t) a pro pražená kávová zrna, mletou praženou kávu,
rozpustnou kávu, sušené hrozny révy vinné (šarže >= 15 t)
Pokud lze části šarže fyzicky oddělit, musí být každá šarže
fyzicky rozdělena na části podle tabulky 1. Vzhledem k tomu, že
hmotnost šarže není vždy přesným násobkem hmotností částí šarží,
může hmotnost části šarže překročit uvedenou hodnotu maximálně
o 20 %.
Každá část šarže musí být vzorkována samostatně.
Počet dílčích vzorků činí 100.
Hmotnost souhrnného vzorku činí 10 kg.
Není-li možné použít výše uvedenou metodu vzorkování z důvodu
hospodářských důsledků vyplývajících z poškození šarže (kvůli
formě obalu, způsobu přepravy atd.), může být použita alternativní
metoda vzorkování za předpokladu, že je co nejreprezentativnější
a je úplně popsána a dokumentována.
4.5 Pokyny pro vzorkování obilovin a výrobků z obilovin (šarže <
50 t) a pražených kávových zrn, mleté pražené kávy, rozpustné
kávy, sušených hroznů révy vinné (šarže < 15 t)
U šarží obilovin do 50 t a šarží pražených kávových zrn, mleté
pražené kávy, rozpustné kávy a sušených hroznů révy vinné do 15
t může být v závislosti na hmotnosti šarže použit plán vzorkování
skládající se z 10 až 100 dílčích vzorků, vedoucí k souhrnnému
vzorku o hmotnosti 1 až 10 kg. U velmi malých šarží (ú 0,5 t)
obilovin a výrobků z obilovin lze odebrat nižší počet vzorků, ale
souhrnný vzorek sjednocující dílčí vzorky musí mít alespoň 1 kg.
Čísla uvedená v tabulce mohou být použita pro určení počtu dílčích
vzorků, které mají být odebrány.
Tabulka 2: Počet dílčích vzorků, které mají být odebrány, v závislosti na hmotnosti šarže +----------------------------------+------------------------------+ | Hmotnost šarže (t) | Počet dílčích vzorků | +----------------------------------+------------------------------+ | =< 0,05 | 3 | | > 0,05 až = <0,5 | 5 | | > 0,5 až = < 1 | 10 | | > 1 až =< 3 | 20 | | > 3 až =< 10 | 40 | | > 10 až = <20 | 60 | | 20 až =< 50 | 100 | +----------------------------------+------------------------------+
Tabulka 3: Počet dílčích vzorků, které mají být odebrány, v závislosti na hmotnosti šarže pražených kávových zrn, mleté pražené kávy, rozpustné kávy a sušených hroznů révy vinné +----------------------------------+------------------------------+ | Hmotnost šarže (t) | Počet dílčích vzorků | +----------------------------------+------------------------------+ | <=0,1 | 10 | | > 0,1 až =< 0,2 | 15 | | > 0,2 až =< 0,5 | 20 | | > 0,5 až =< 1,0 | 30 | | > 1,0 až =< 2,0 | 40 | | > 2,0 až =< 5,0 | 60 | | > 5,0 až =< 10,0 | 80 | | > 10,0 až =< 15,0 | 100 | +----------------------------------+------------------------------+
4.6 Postup odběru vzorků potravin určených pro kojence a malé
děti29)
Použije se postup odběru vzorků uvedený pro obiloviny a výrobky
z obilovin v bodě 4.5 této přílohy. Počet dílčích vzorků, které
mají být odebrány, závisí na hmotnosti šarže. Podle tabulky 2
v bodě 4.5 této přílohy se odebere minimálně 10 a maximálně 100
dílčích vzorků.
Hmotnost dílčího vzorku má být 100 gramů. U šarží ve formě
maloobchodního balení závisí hmotnost dílčího vzorku na hmotnosti
maloobchodního balení.
Hmotnost souhrnného vzorku má být 1 až 10 kg; vzorek musí být
dostatečně promísen.
4.7 Odběr vzorků v maloobchodním prodeji
Odběr vzorků potravin v maloobchodním prodeji se provádí pokud
možno podle výše uvedených ustanovení o odběru vzorků. Není-li to
možné, lze použít jiné účinné postupy odběru vzorků
v maloobchodním prodeji, pokud jsou pro vzorkovanou šarži
dostatečně reprezentativní.
4.8 Pokyny pro vzorkování vína a hroznové šťávy
Souhrnný vzorek musí mít hmotnost alespoň 1 kg s výjimkou případů,
kdy to není možné, například sestává-li vzorek z jedné láhve.
Minimální počet dílčích vzorků, které mají být z šarže odebrány,
je uveden v tabulce 4. Počet určených dílčích vzorků závisí na
formě, v níž jsou dotyčné výrobky obvykle uváděny na trh.
V případě volně ložených kapalných výrobků se šarže těsně před
odebráním vzorku manuálně nebo mechanicky důkladně promíchá,
přičemž se nesmí ovlivnit jakost výrobku. Ze šarže se odeberou
nejméně tři dílčí vzorky pro vytvoření souhrnného vzorku.
Dílčí vzorky, které mají nejčastěji formu láhve nebo balení, musí
mít stejnou hmotnost. Hmotnost dílčího vzorku má být nejméně 100
g a taková, aby sdružením dílčích vzorků vznikl souhrnný vzorek
o hmotnosti nejméně 1 kg. Odchylka od tohoto postupu musí být
zaznamenána v protokolu o odběru vzorku.
Tabulka 4: Minimální počet dílčích vzorků, které se odeberou ze šarže +--------------------------------+-----------------------------------+--------- -------------------+ |Forma uvádění na trh | Hmotnost šarže vyjádřená | Minimální počet dílčích | | | v objemových jednotkách (l) | vzorků, které mají být | | | | odebrány | +--------------------------------+-----------------------------------+--------- -------------------+ |Volně ložené výrobky (hroznová | - | 3 | |šťáva, víno) | | | |Láhve/balení hroznové šťávy | =< 50 | 3 | |Láhve/balení hroznové šťávy | >50 až 500 | 5 | |Láhve/balení hroznové šťávy | > 500 | 10 | |Láhve/balení vína | =< 50 | 1 | |Láhve/balení vína | > 50 až 500 | 2 | |Láhve/balení vína | > 500 | 3 | +--------------------------------+-----------------------------------+--------- -------------------+
5.
Přijetí šarže nebo části šarže
Šarže nebo část šarže se přijímá, jestliže souhrnný vzorek
vyhovuje maximálnímu limitu se zohledněním nejistoty měření a po
korekci na výtěžnost.
Šarže nebo část šarže se odmítá, jestliže souhrnný vzorek se
zohledněním nejistoty měření a po korekci na výtěžnost překračuje
maximální limit.
29) Vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní
výživu a o způsobu jejich použití.