Odstavec předpisu 211/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
Příl.45

Příl.45
Příprava vzorků a požadavky na metody zkoušení používané pro úřední kontrolu obsahu benzo[a]pyrenu v potravinách
1. Předběžná opatření a všeobecné zásady pro úřední kontrolu obsahu benzo[a]pyrenu v potravinách
Základním požadavkem je získat reprezentativní a homogenní laboratorní vzorek, aniž by došlo k sekundární kontaminaci. Analytik musí zajistit, aby při přípravě vzorků nedošlo k jejich kontaminaci. Nádoby se před použitím vypláchnou acetonem nebo hexanem vysoké čistoty (p.a., třídy HPLC nebo rovnocenné), aby se minimalizovalo riziko kontaminace. Přístroje a pomůcky přicházející do styku se vzorkem by měly být vyrobeny z inertních materiálů, např. hliníku, skla nebo leštěné korozivzdorné oceli. Nepoužívají se plasty, jako například polypropylen, polytetrafluorethylen atd., protože mohou analytický vzorek pohlcovat.
Veškeré odebrané množství potraviny obdržené laboratoří se použije k přípravě zkušebního vzorku. Reprodukovatelné výsledky poskytují pouze důkladně zhomogenizované vzorky.
Lze použít i jiné metody pro přípravu vzorků podle § 1.
2. Zpracování vzorku obdrženého laboratoří
Celý souhrnný vzorek se jemně rozemele a důkladně promísí postupem, kterým se dosáhne úplné homogenizace.
3. Rozdělení vzorků pro zkoušení za účelem stvrzení a obhajoby
Duplikátní vzorky pro zkoušení za účelem stvrzení, obhajoby v obchodním sporu a pro rozhodčí zkoušení se odeberou ze zhomogenizovaného vzorku.
4. Metody zkoušení a požadavky na řízení laboratoře
4.1 Definice
    Nejběžnější definice, které musí laboratoř použít:

    r      = opakovatelnost: hodnota, pod níž bude podle očekávání
             s danou   pravděpodobností    (obvykle   95%)   ležet
             absolutní  hodnota  rozdílu  výsledků  2 samostatných
             stanovení  za  podmínek  opakovatelnosti  (tj. stejný
             vzorek,  tentýž  pracovník,  tatáž  aparatura,  tatáž
             laboratoř, stanoveno krátce po sobě); r = 2,8 x S
r
. S
r
= směrodatná odchylka vypočtená z výsledků získaných za podmínek opakovatelnosti. RSD
r
= relativní směrodatná odchylka vypočtená z výsledků _ získaných za podmínek opakovatelnosti [(S
r
/x) x 100], _ kde x je průměr výsledků ze všech laboratoří a vzorků R = reprodukovatelnost: hodnota, pod níž bude podle očekávání s danou pravděpodobností (obvykle 95%) ležet absolutní hodnota rozdílu výsledků dvou samostatných stanovení za podmínek reprodukovatelnosti (tj. u stejného materiálu získaného pracovníky různých laboratoří, za použití standardizované zkušební metody); R = 2,8 x S
R
. S
R
= směrodatná odchylka vypočtená z výsledků získaných za podmínek reprodukovatelnosti. RSD
R
= relativní směrodatná odchylka vypočtená z výsledků _ získaných za podmínek reprodukovatelnosti [(S
R
/x) x _ 100], kde x je průměr výsledků ze všech laboratoří a vzorků. HORRAT
r
= zjištěná hodnota RSD
r
dělená hodnotou RSD
r
vypočtenou z Horwitzovy rovnice za předpokladu r = 0,66 R. HORRAT
R
= zjištěná hodnota RSD
R
dělená hodnotou RSDR vypočtenou z Horwitzovy rovnice. U = rozšířená nejistota měření, přičemž se použije faktor pokrytí 2, který odpovídá hladině spolehlivosti přibližně 95%.
4.2 Obecné požadavky
Metody zkoušení použité pro účely kontroly potravin musí být v souladu s § 9.
4.3 Zvláštní požadavky
Nejsou-li přímo použitelným předpisem Evropských společenství stanoveny zvláštní metody pro stanovení benzo[a]pyrenu v potravinách, laboratoře zvolí validovanou metodu za předpokladu, že zvolená metoda splňuje kritéria uvedená v tabulce. Při validaci se použije certifikovaný referenční materiál.
Tabulka: Pracovní charakteristiky analytických metod pro benzo[a]pyren
+-------------------+----------------------------------------------+
|Parametr           |            Hodnota/komentář                  |
+-------------------+----------------------------------------------+
|Použitelnost       | Potraviny specifikované v nařízení (ES) č.   |
|                   | 208/2005                                     |
+-------------------+----------------------------------------------+
|Mez                | Nižší nebo roven 0,3 mikrog/kg               |
|detekovatelnosti   |                                              |
+-------------------+----------------------------------------------+
|Mez                | Nižší nebo roven 0,9 mikrog/kg               |
|stanovitelnosti    |                                              |
+-------------------+----------------------------------------------+
|Přesnost           | Hodnoty HORRAT, nebo HORRAT
R
dosažené ve | | | validační kolaborativní studii musí být | | | menší než 1,5 | +-------------------+----------------------------------------------+ |Výtěžnost | 50% až 120% | +-------------------+----------------------------------------------+ |Specifičnost | Stanovení nesmí být rušeno matricovými a | | | spektrálními jevy, ověření detekce | +-------------------+----------------------------------------------+
4.3.1 Pracovní charakteristiky-koncepce nejistoty
Vhodnost metody zkoušení, která má být použita v laboratoři, se posoudí také pomocí koncepce nejistoty. Laboratoř použije metodu, která poskytuje výsledky s maximální standardní nejistotou. Maximální standardní nejistota se vypočítá pomocí následující rovnice:
            U
f
= odmocnina z (LOD/2)
2
+ (0,2C)
2
kde: U
f
je maximální standardní nejistota, LOD je mez detekovatelnosti metody, C je příslušná koncentrace
Jestliže metoda zkoušení poskytuje výsledky s nejistotou měření menší než maximální standardní nejistota, bude metoda vhodná do stejné míry jako metoda, která splňuje pracovní charakteristiky uvedené v tabulce.
4.4 Výpočet výtěžnosti a uvádění výsledků
Výsledky analýzy se uvedou s korekcí nebo bez korekce na výtěžnost. Musí být uveden způsob uvedení výtěžnosti a její hodnota. Výsledek zkoušky s korekcí na výtěžnost se použije pro kontrolu dodržení limitu.
Přihlédne se ke zprávě Evropské komise o vztahu mezi analytickými výsledky, měřením nejistoty, faktory výtěžnosti a právními předpisy ES v oblasti potravinářství.
Analytický výsledek musí být uveden ve tvaru (x +/- U), kde x je analytický výsledek a U je nejistota měření.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.