Odstavec předpisu 211/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
Příl.43
Příl.43
Příprava vzorků a kritéria pro metody zkoušení
použité při úřední kontrole dodržování maximálních limitů
patulinu v určitých potravinách
1. Předběžná opatření
Patulin může být v určitých potravinách rozšířen
nerovnoměrně a vzorky by tedy měly být připraveny a
homogenizovány s mimořádnou pozorností.
Veškeré odebrané množství potraviny obdržené laboratoří se
použije k přípravě zkušebního vzorku.
2. Zpracování vzorku obdrženého laboratoří
Celý souhrnný vzorek se jemně rozemele a důkladně promísí
postupem, kterým se dosáhne úplné homogenizace.
3. Rozdělení vzorků pro zkoušení za účelem potvrzení výsledku
a obhajoby
Duplikátní vzorky pro zkoušení za účelem potvrzení
výsledku, obhajoby v obchodním sporu a pro rozhodčí
zkoušení se odeberou ze zhomogenizovaného vzorku.
4. Metody zkoušení, které má laboratoř použít, a požadavky na
řízení laboratoře
4.1 Definice
Dále je uvedeno několik nejběžnějších definic, které musí
laboratoř použít.
Nejčastěji uváděnými parametry přesnosti jsou
opakovatelnost a reprodukovatelnost.
r = opakovatelnost: hodnota, pod níž bude podle
očekávání s danou pravděpodobností (obvykle 95
%) ležet absolutní hodnota rozdílu výsledků
dvou samostatných stanovení za podmínek
opakovatelnosti (tj. stejný vzorek, tentýž
pracovník, tatáž aparatura, tatáž laboratoř,
stanoveno krátce po sobě), tedy r = 2,8 x sr,
s
r
= směrodatná odchylka vypočtená z výsledků
získaných za podmínek opakovatelnosti,RSD
r
= relativní směrodatná odchylka vypočtená z
výsledků získaných za podmínek opakovatelnosti
[(sr
/x) x 100], kde x je průměr výsledků ze
všech laboratoří a vzorků,R = reprodukovatelnost; hodnota, pod níž bude podle
očekávání s danou pravděpodobností (obvykle 95
%) ležet absolutní hodnota rozdílu výsledků
dvou samostatných stanovení za podmínek
reprodukovatelnosti (tj. u stejného materiálu
získaného pracovníky různých laboratoří za
použití standardizované zkušební metody); R =
2,8 x s
R
,S
R
= směrodatná odchylka vypočtená z výsledků
získaných za podmínek reprodukovatelnosti,RSD
R
= relativní směrodatná odchylka vypočtená z
výsledků získaných za podmínek
reprodukovatelnosti [(sR
/x) x 100],4.2 Obecné požadavky
Metody zkoušení použité pro účely kontroly potravin musí
být, kdykoli je to možné, v souladu s § 9.
4.3 Zvláštní požadavky
Nejsou-li přímo použitelným předpisem Evropských
společenství stanoveny zvláštní metody pro stanovení
množství patulinu v potravinách, mohou laboratoře zvolit
metodu za předpokladu, že splňuje následující kritéria:
Pracovní charakteristiky pro patulin ---------------------------------------------------------- Množství Patulin mikrog/kg ------------------------------------------- RSDr % RSDR % Výtěžnost % ---------------------------------------------------------- < 20 =< 30 =< 40 50 až 120 ---------------------------------------------------------- 20 - 50 =< 20 =< 30 70 až 105 ---------------------------------------------------------- > 50 =< 15 =< 25 75 až 105 ----------------------------------------------------------
Detekční limity použitých metod nejsou uvedeny, protože
přesnost je uvedena pro uvažované koncentrace.
Přesnost se vyjádří hodnotou vypočtenou z Horwitzovy
rovnice:
(1-0,5logC) RSDR= 2 kde: RSDRje relativní směrodatná odchylka vypočtená z výsledků získaných za podmínek reprodukovatelnosti [sR/x) x 100], C je poměr koncentrací (tj. 1 = 100 g/100 g, 0,001 = 1,000 mg/kg).
Toto je zobecněná rovnice pro přesnost, u níž se ukázalo,
že u většiny rutinních metod analýzy nezáleží na analytu a
matrici, nýbrž pouze na koncentraci.
4.4 Výpočet výtěžnosti a uvádění výsledků
Jako výsledek zkoušky se uvede výsledek s korekcí nebo bez
korekce na výtěžnost. Musí být uveden způsob uvedení
výtěžnosti a její hodnota. Pro kontrolu dodržení limitů se
použije výsledek zkoušky s korekcí výtěžnosti (viz příloha
I bod 5).
Výsledek zkoušky se uvede ve tvaru (x +/- U), kde x je
výsledek zkoušky a U je nejistota měření.
4.5 Požadavky na laboratoře
Laboratoře musí splňovat požadavky zvláštního právního
předpisu.*)
*) Například § 3 odst. 3 zákona č. 146/2002 Sb., o Státní
zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých
souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.