Odstavec předpisu 211/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
Příl.42
Příl.42
Příprava vzorků a požadavky na metody zkoušení
používané pro úřední kontrolu obsahu cínu
v potravinách balených v plechovkách
1. Předběžná opatření a všeobecné zásady pro cín
Základním požadavkem je získat reprezentativní a homogenní
laboratorní vzorek, aniž by došlo k sekundární
kontaminaci.
Analytik musí zajistit, aby při přípravě vzorků nedošlo k
jejich kontaminaci. Přístroje a pomůcky přicházející do
styku se vzorkem by měly být vyrobeny z inertních
materiálů, například z plastů jako polypropylen nebo
polytetrafluorethylen, a měly by být vyčištěny za použití
kyseliny, aby se co nejvíce snížilo nebezpečí kontaminace.
Řezné nástroje musí být vyrobeny z vysoce kvalitní
korozivzdorné oceli.
Veškeré odebrané množství potraviny obdržené laboratoří se
použije k přípravě zkušebního vzorku. Reprodukovatelné
výsledky poskytují pouze důkladně zhomogenizované vzorky.
Lze použít i jiné metody pro přípravu vzorků podle § 1.
2. Zpracování vzorku obdrženého laboratoří
Celý souhrnný vzorek se jemně rozemele a důkladně promísí
postupem, kterým se dosáhne úplné homogenizace.
3. Rozdělení vzorků pro zkoušení za účelem stvrzení a
obhajoby
Duplikátní vzorky pro zkoušení za účelem stvrzení,
obhajoby v obchodním sporu a pro rozhodčí zkoušení se
odeberou ze zhomogenizovaného vzorku.
4. Metody zkoušení a požadavky na řízení laboratoře
4.1 Definice
Dále je uvedeno několik nejběžnějších definic, které musí
laboratoř použít.
r = opakovatelnost; hodnota, pod níž bude podle
očekávání s danou pravděpodobností (obvykle 95
%) ležet absolutní hodnota rozdílu výsledků 2
samostatných stanovení za podmínek
opakovatelnosti (tj. stejný vzorek, tentýž
pracovník, tatáž aparatura, tatáž laboratoř,
stanoveno krátce po sobě); r = 2,8 x s
r
,s
r
= směrodatná odchylka vypočtená z výsledků
získaných za podmínek opakovatelnosti,RSD
r
= relativní směrodatná odchylka vypočtená z
výsledků získaných za podmínek opakovatelnosti
[(sr/x) x 100], kde x je průměr výsledků ze
všech laboratoří a vzorků,R = reprodukovatelnost; hodnota, pod níž bude podle
očekávání s danou pravděpodobností (obvykle 95
%) ležet absolutní hodnota rozdílu výsledků
dvou samostatných stanovení za podmínek
reprodukovatelnosti (tj. u stejného materiálu
získaného pracovníky různých laboratoří, za
použití standardizované zkušební metody); R =
2,8 x s
R
,S
R
= směrodatná odchylka vypočtená z výsledků
získaných za podmínek reprodukovatelnosti,RSD
R
= relativní směrodatná odchylka vypočtená z
výsledků získaných za podmínek
reprodukovatelnosti [(sR
/x) x 100],HORRAT
r
= zjištěná hodnota RSDr
dělená hodnotou RSDr
vypočtenou z Horwitzovy rovnice za předpokladu
r = 0,66 R,HORRAT
R
= zjištěná hodnota RSDR dělená hodnotou RSDR
vypočtenou z Horwitzovy rovnice (2).U = rozšířená nejistota měření, přičemž se použije
faktor pokrytí 2, který odpovídá hladině
spolehlivosti přibližně 95 %.
4.2 Obecné požadavky
Metody zkoušení použité pro účely kontroly potravin musí
být v souladu s § 9.
4.3 Zvláštní požadavky
Nejsou-li přímo použitelným předpisem Evropských
společenství stanoveny zvláštní metody pro stanovení cínu
v potravinách balených v plechovkách, mohou laboratoře
zvolit validovanou metodu za předpokladu, že zvolená
metoda splňuje kritéria uvedená v tabulce. Při validaci by
měl být použit certifikovaný referenční materiál.
Tabulka: Pracovní charakteristiky analytických metod pro cín ---------------------------------------------------------- Parametr Hodnota a komentář ---------------------------------------------------------- Použitelnost Potraviny specifikované v nařízení (ES) č. 242/2004 ---------------------------------------------------------- Mez detekovatelnosti Nižší nebo roven 5 mg/kg ---------------------------------------------------------- Mez stanovitelnosti Nižší nebo roven 10 mg/kg ---------------------------------------------------------- Přesnost Hodnoty HORRATrnebo HORRATRdosažené ve validační kolaborativní studii musí být menší než 1,5 ---------------------------------------------------------- Výtěžnost 80 % až 105 % (dosažená v kolaborativní studii) ---------------------------------------------------------- Specifičnost Stanovení nesmí být rušeno matricovými a spektrálními jevy ----------------------------------------------------------
4.3.1 Pracovní charakteristiky - koncepce nejistoty
Vhodnost metody zkoušení, která má být použita v
laboratoři, může být posouzena také pomocí koncepce
nejistoty. Laboratoř může používat metodu, která bude
poskytovat výsledky s maximální standardní nejistotou.
Maximální standardní nejistota se vypočítá pomocí rovnice:
Uf= odmocnina z [(LOD/2)2+ (0,1C)2] kde: Ufje maximální standardní nejistota, LOD je mez detekovatelnosti metody, C je příslušná koncentrace.
Jestliže metoda zkoušení poskytuje výsledky s nejistotou
měření menší než maximální standardní nejistota, bude
metoda vhodná stejně tak jako metoda, která splňuje
pracovní charakteristiky uvedené v tabulce.
4.4 Výpočet výtěžnosti a uvádění výsledků
Výsledky zkoušky se uvedou s korekcí nebo bez korekce na
výtěžnost. Musí být uveden způsob uvedení výtěžnosti a
její hodnota. Výsledek zkoušky s korekcí na výtěžnost se
použije pro kontrolu dodržení limitu.
Mělo by být zohledněno harmonizované doporučení pro
používání výtěžnosti v analytickém měření, vypracované
mezinárodními normalizačními organizacemi a profesními
sdruženími, které napomůže při stanovování faktorů
výtěžnosti.
Analytický výsledek musí být uveden ve tvaru (x +/- U),
kde x je analytický výsledek a U je nejistota měření.
4.5 Požadavky na laboratoře
Laboratoře musí splňovat požadavky zvláštního právního
předpisu.*)
4.6 Další zásady pro zkoušení
Hodnocení odborné úrovně
Doporučuje se účast na vhodných programech hodnocení
odborné úrovně podle mezinárodního harmonizovaného
protokolu pro hodnocení odborné úrovně chemických
analytických laboratoří, vypracovaného pod patronátem
mezinárodních normalizačních organizací a profesních
sdružení.
Některé z těchto programů jsou zaměřeny na stanovení cínu
v potravinách a účasti v takovém programu se dává přednost
před účastí na obecných programech pro stanovení kovů v
potravinách.
Interní řízení jakosti
Laboratoře by měly být schopny prokázat, že mají zavedeny
vlastní interní postupy řízení jakosti. Příklady v tomto
směru jsou uvedeny v doporučení mezinárodních
normalizačních organizací a profesních sdružení pro
interní řízení jakosti v chemických analytických
laboratořích.
Příprava vzorku
Musí být věnována pozornost tomu, aby byl veškerý cín ve
vzorku pro zkoušku převeden do roztoku. Postup rozpouštění
vzorku má zajistit, aby nedošlo ke srážení hydrolyzovaných
sloučenin čtyřmocného cínu (SnIV) (tj. oxidu cíničitého
SnO
2
, Sn(OH)4
, SnO2
.H2
O).Připravený vzorek se uchovává v prostředí HCl o
koncentraci 5 mol/l. Vzhledem ke snadné těkavosti SnCl
4
se
vzorek nemá vařit.*) Například § 3 odst. 3 zákona č. 146/2002 Sb., o Státní
zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých
souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.