Odstavec předpisu 211/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
§ 8
§ 8
(1) Senzorické hodnocení provádí osoba k této činnosti
oprávněná a řádně proškolená3) v souladu s požadavky českých
technických norem upravujících postup a výcvik posuzovatelů.13)
(2) Při senzorickém hodnocení postupuje osoba uvedená
v odstavci 1 podle českých technických norem upravujících
senzorické analýzy.14)
(3) Kontrola senzorických vlastností olivového oleje se
provádí postupem stanoveným předpisem Evropských společenství.10)
3) Například zákon č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské
a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících
zákonů, ve znění zákona č. 309/2002 Sb. a zákona č. 94/2004 Sb.
, zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně
některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění
zákona č. 29/2000 Sb., zákona č. 154/2000 Sb., zákona č.
102/2001 Sb., zákona č. 76/2002 Sb., zákona č. 120/2002 Sb.,
zákona č. 309/2002 Sb., zákona č. 320/2002 Sb. a zákona č.
131/2003 Sb.
10) Nařízení Komise (EHS) č. 2568/1991 ze dne 11. července 1991
o charakteristikách olivového oleje a zbytkového olivového
oleje a o příslušných metodách analýzy, ve znění nařízení
Komise (EHS) č. 3682/1991, nařízení Komise (EHS) č.
1429/1992, nařízení Komise (EHS) č. 1683/1992, nařízení Komise
(EHS) č. 3288/1992, nařízení Komise (EHS) č. 183/1993,
nařízení Komise (ES) č. 177/1994, nařízení Komise (ES) č.
656/1995, nařízení Komise (ES) č. 2527/1995, nařízení Komise
(ES) č. 2472/1997, nařízení Komise (ES) č. 282/1998, nařízení
Komise (ES) č. 2248/1998, nařízení Komise (ES) č. 379/1999,
nařízení Komise (ES) č. 2042/2001 a nařízení Komise (ES) č.
796/2002.
13) ČSN ISO 5496 Senzorická analýza. Metodologie. Zasvěcení do
problematiky a výcvik posuzovatelů při zjišťování
a rozeznávání pachů.
ČSN ISO 8586-1 Senzorická analýza. Obecná směrnice pro výběr,
výcvik a sledování činnosti posuzovatelů. Část 1: Vybraní
posuzovatelé.
ČSN ISO 8586-2: Senzorická analýza. Obecná směrnice pro výběr,
výcvik a sledování činnosti posuzovatelů. Část 2: Experti.
14) ČSN ISO 8589 Senzorická analýza. Obecná směrnice pro
uspořádání senzorického pracoviště.
ČSN ISO 11035 Senzorická analýza. Identifikace a výběr
deskriptorů pro stanovení senzorického profilu pomocí
mnohorozměrného přístupu.
ČSN ISO 8587 Senzorická analýza. Metodologie. Pořadová
zkouška.
ČSN ISO 11036 Senzorická analýza. Metodologie. Profil textury.
ČSN ISO 11037 Senzorická analýza. Obecná směrnice a zkušební
metoda pro posuzování barvy potravin.
ČSN ISO 11056 Senzorická analýza. Metodologie. Metoda obsahu
magnitudy.
ČSN ISO 8588 Senzorická analýza. Metodologie. Zkouška "A" - ne
"A".
ČSN ISO 3972 Senzorická analýza. Metodologie. Metoda zkoumání
citlivosti chuti.