Odstavec předpisu 211/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
Příl.38
Příl.38
Metody stanovení hodnoty pH potravinářských přídatných látek
1. Předmět a oblast použití
V této metodě jsou podány všeobecné pokyny pro stanovení hodnoty
pH potravinářských přídatných látek.
2. Definice
Hodnotou pH potravinářských přídatných látek se rozumí hodnota
pH stanovená předepsanou metodou.
3. Podstata metody
Hodnota pH vodného roztoku rozpuštěného nebo suspendovaného
vzorku se stanoví obvyklým způsobem pomocí skleněné elektrody,
referenční elektrody a pH metru.
4. Činidla
4.1. Přístroj se kalibruje pomocí následujícími tlumivými roztoky:
4.1.1. Tlumivý roztok, který má při 20 st. C pH 6,88, se skládá ze
stejných objemů roztoku dihydrogenfosforečnanu draselného
o koncentraci 0,05 mol/l a hydrogenfosforečnanu sodného
o koncentraci 0,05 mol/l.
4.1.2. Tlumivý roztok, který má při 20 st. C pH 4, je roztok
hydrogenftalátu draselného o koncentraci 0,05 mol/l.
4.1.3. Tlumivý roztok, který má při 20 st. C pH 9, je roztok
roztoku boritanu sodného o koncentraci 0,05 mol/l.
4.2. Nasycený roztok nebo roztok chloridu draselného o koncentraci
3 mol/l nebo jiný vhodný roztok předepsaný výrobcem
elektrody, k naplnění referenční elektrody.
4.3. Destilovaná voda bez oxidu uhličitého, která má pH 5 až 6.
5. Přístroje a pomůcky
5.1. pH metr s přesností 0,01 jednotek pH.
5.2. Elektrody, kombinovaná skleněná elektroda, nebo jednoduchá
skleněná elektroda a referenční elektrody s vhodnými svorkami
pro přichycení.
5.3. Magnetické míchadlo a topný element.
5.4. Teploměr, kalibrovaný v rozsahu 0 až 100 st. C.
6. Postup
6.1. Kalibrace pH metru
Skleněné elektrody se upevní podle pokynů výrobce. Hodnoty pH
získané pomocí elektrod se musí pravidelně kontrolovat
porovnáním s tlumivými roztoky o známé hodnotě pH.
Před vložením do roztoku vzorku/kalibračního roztoku se
elektrody opláchnou vodou a poté se jemně otřou měkkým
hadříkem nebo opláchnou vodou a poté dvakrát roztokem vzorku
nebo kalibračního roztoku. Pokud má vzorek hodnotu pH
v kyselé oblasti, užijí se ke kontrole hodnoty pH tlumivé
roztoky o pH 4 (4.1.2) a pH 6,88 (4.1.1). Pokud má zkoušený
vzorek hodnotu pH v alkalické oblasti, použijí se pro
kontrolu hodnoty pH tlumivé roztoky o pH 9,22 (4.1.3) a pH
6,88 (4.1.1).
6.2. Měření roztoku vzorku
Koncentrace používaného vzorku nebo použitý postup přípravy
vzorku je předepsán v příslušných předpisech Evropských
společenství pro potravinářské přídatné látky.
Roztok vzorku se připraví podle pokynů za použití destilované
vody (4.3) a poté se za míchání upraví teplota na 20 st. C.
Míchání se přeruší, do roztoku se vloží skleněné elektrody
a po dvou minutách se odečte hodnota pH (5.1).
7. Vyjádření výsledků
7.1. Opakovatelnost
Rozdíl mezi výsledky dvou stanovení prováděných současně nebo
rychle po sobě ve stejném vzorku a stejným pracovníkem za
stejných podmínek nesmí být větší než 0,05 jednotek pH.
8. Poznámka
Tato metoda je použitelná pouze v případě, kdy jsou předpisy
Evropských Společenství týkajícími se potravinářských
přídatných látek stanoveny požadavky na hodnotu pH
potravinářských přídatných látek rozpuštěných nebo
suspendovaných ve vodě.