Odstavec předpisu 211/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
§ 7
§ 7
Příprava vzorku
(1) Při přípravě vzorku se použije
a) homogenizace, například mísení, míchání, a snižování zrnění,
drcení, mletí,
b) dělení, například zmenšování vzorku na děliči, řezání, krájení
nebo kvartace; přičemž kvartací se rozumí vyřazení dvou
protilehlých čtvrtí, smíchání a znovu čtvrcení zůstatku, dokud
není dosaženo požadované velikosti, nebo
c) kombinace homogenizace a dělení.
(2) Při přípravě laboratorního vzorku se provedou taková
předběžná opatření, aby se zabránilo jakékoliv změně, která by
ovlivnila výsledek zkoušky.
(3) Sloučením a promícháním všech dílčích vzorků se připraví
souhrnný vzorek, pokud není stanoveno jinak. V případě potřeby lze
souhrnný vzorek upravit způsobem uvedeným v odstavci 1, nebo se
z něj připraví redukovaný vzorek.
(4) Ze souhrnného vzorku se připraví laboratorní vzorek
a duplikátní vzorek. Laboratorní vzorek se označí způsobem
umožňujícím jeho jednoznačnou identifikaci. Má-li být množství
analyzované látky vypočteno se zahrnutím částí, které se
neanalyzují, hmotnost oddělených částí se zaznamená.
(5) Laboratorní vzorek se podle potřeby rozmělní a dobře
promísí, aby bylo možné odebrat reprezentativní zkušební podíly.
Velikost zkušebních podílů je určena metodou zkoušení a účinností
promísení. Metody rozmělnění a promísení nesmí ovlivnit složení
zkušebního podílu. Zkušební podíl se podle potřeby zpracuje za
zvláštních podmínek s cílem minimalizovat nepříznivé účinky.
(6) Duplikátní vzorek se označí způsobem umožňujícím jeho
jednoznačnou identifikaci a uchová se pro opakované zkoušení nebo
další zkoušky. Způsob a délka skladování duplikátního vzorku nesmí
ovlivnit jeho složení.
(7) Použití vzorku k laboratorním rozborům zaniká datem
použitelnosti nebo datem minimální trvanlivosti, ke kterému by
došlo v době po jeho odběru do zahájení provedení laboratorní
zkoušky.
(8) Při přípravě vzorků pro zkoušení živočišných
a rostlinných tuků a olejů se postupuje podle české technické
normy upravující postup při přípravě vzorků pro některé tuky
a oleje.12)
(9) Při přípravě vzorků pro stanovení množství ochratoxinu A,
vzorků pro stanovení olova, kadmia, rtuti
a 3-chlorpropan-1,2-diolu v určitých potravinách a vzorků pro
stanovení dioxinů a polychlorovaných bifenylů s dioxinovým efektem
v určitých potravinách se postupuje podle příloh č. 5 až 7.
(10) Při přípravě vzorků pro kontrolu olivového oleje se
postupuje v souladu s nařízením Evropských společenství.10)
(11) Laboratorní vzorky lze připravit přímo v místě odběru
vzorku, pouze pokud nebude ovlivněno složení vzorku a nedojde
k jeho znehodnocení. Při přípravě vzorku se postupuje podle
odstavců 1 až 10.
(12) Při přípravě vzorků pro kontrolu obsahu cínu
v potravinách balených v plechovkách se postupuje podle přílohy č. 42.
(13) Při přípravě vzorků pro kontrolu dodržování maximálních
limitů patulinu v potravinách se postupuje podle přílohy č. 43.
(14) Při přípravě vzorků pro kontrolu obsahu benzo[a]pyrenu
v potravinách se postupuje podle přílohy č. 45.
(15) Při přípravě vzorků pro detekci geneticky modifikovaných
organismů a materiálu vyrobeného z geneticky modifikovaných
organismů nebo produktů s jejich obsahem se přihlédne k doporučení
uvedenému v předpise Evropských společenství10a).
(16) Při přípravě vzorků pro kontrolu obsahu fusariových
toxinů v potravinách se postupuje podle přílohy č. 47.
10) Nařízení Komise (EHS) č. 2568/1991 ze dne 11. července 1991
o charakteristikách olivového oleje a zbytkového olivového
oleje a o příslušných metodách analýzy, ve znění nařízení
Komise (EHS) č. 3682/1991, nařízení Komise (EHS) č.
1429/1992, nařízení Komise (EHS) č. 1683/1992, nařízení Komise
(EHS) č. 3288/1992, nařízení Komise (EHS) č. 183/1993,
nařízení Komise (ES) č. 177/1994, nařízení Komise (ES) č.
656/1995, nařízení Komise (ES) č. 2527/1995, nařízení Komise
(ES) č. 2472/1997, nařízení Komise (ES) č. 282/1998, nařízení
Komise (ES) č. 2248/1998, nařízení Komise (ES) č. 379/1999,
nařízení Komise (ES) č. 2042/2001 a nařízení Komise (ES) č.
796/2002.
10a) Doporučení Komise 2004/787/ES ze dne 4. října 2004
o technických pokynech pro odběr vzorků a detekci geneticky
modifikovaných organismů a materiálu vyrobeného z geneticky
modifikovaných organismů nebo produktů s jejich obsahem podle
nařízení Komise (ES) č. 1830/2003.
12) ČSN EN ISO 661 Živočišné a rostlinné tuky a oleje. Příprava
vzorku k analýze.