Odstavec předpisu 211/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
§ 5
§ 5
Protokol o odběru vzorků
(1) Ke každému odebranému vzorku musí být vypracován protokol
o odběru vzorku, který umožňuje jednoznačnou identifikaci
kontrolované potraviny nebo tabákového výrobku, její šarže nebo
části šarže.
(2) Protokol o odběru vzorku musí obsahovat
a) číslo protokolu,
b) údaje uvedené v § 6 odst. 1 písm. a) zákona nebo identifikační
údaj provozovatele potravinářského podniku,
c) název potraviny nebo tabákového výrobku, pod nímž je uváděn do
oběhu,
d) údaj o množství potraviny nebo tabákového výrobku v balení
(objem, hmotnost nebo počet kusů),
e) údaj o šarži:
1. označení šarže podle § 3 odst. 2 písm. a),
2. rozsah nebo velikost vzorkované šarže; u nebalené potraviny
počet jednotek balení nebo jejich hmotnost, u nekusové
potraviny celková hmotnost nebo objem,
3. datum výroby, je-li uvedeno,
4. datum použitelnosti nebo datum minimální trvanlivosti;
f) údaje o odběru vzorku:
1. odkaz na českou technickou normu, popřípadě odchylky od
použité české technické normy, nebo odkaz na tuto vyhlášku,
2. podrobnosti o všech podmínkách prostředí v průběhu
vzorkování, které mohou ovlivnit výsledky zkoušek,
3. místo odběru vzorku, případně grafy, nákresy nebo
fotografie,
4. datum a čas odběru vzorku,
5. účel odběru vzorku,
6. množství vzorku pro laboratorní zkoušení; počet kusů
a množství v balení u nebalené potraviny, hmotnost nebo
objem u nekusové potraviny,
7. jméno a podpis osoby, která provedla odběr vzorku, a podpis
kontrolované osoby;
g) informace pro laboratoř, které mohou ovlivnit jakost
a zdravotní nezávadnost, zejména o době přepravy vzorku,
podmínkách, za kterých byl proveden odběr vzorku a případné
podezření na porušení jakosti nebo zdravotní nezávadnosti,
h) další údaje obsahující zejména druh obalu vzorku, způsob
zajištění nedotčenosti vzorku, použité vzorkovací zařízení,
případně další okolnosti při odběru vzorku, které by mohly mít
vliv na posuzování odebraného vzorku, stav kontrolované
potraviny nebo tabákového výrobku, případná přítomnost
zkažených, znečištěných nebo jinak závadných částí šarže
a odebrání vzorku z těchto částí šarže,
i) informaci o tom, zda byl odebrán duplikátní vzorek.