Odstavec předpisu 211/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
Příl.16
Příl.16
Metoda stanovení redukujících cukrů vyjádřených
jako invertní cukry
(Metoda podle výzkumného ústavu Berlin Institut)
1. Předmět a oblast použití
Metoda slouží ke stanovení redukujících cukrů vyjádřených jako
invertní cukr v cukru polobílém.
2. Definice
Redukujícími cukry vyjádřenými jako invertní cukr se rozumí
obsah redukujících cukrů stanovený popsanou metodou.
3. Podstata metody
Roztok vzorku s obsahem redukujících cukrů se použije pro
redukci roztoku měďnatého komplexu. Vzniklý oxid měďný se pak
oxiduje roztokem jódu o známé koncentraci, jehož přebytek se
stanoví zpětnou titrací odměrným roztokem thiosíranu sodného
o známé koncentraci.
4. Reakční činidla
4.1. Měďnatý roztok (Müllerův roztok)
4.1.1. Ve 400 ml vroucí vody se rozpustí 35 g síranu měďnatého
pentahydrátu (CuSO4*5H
2
O) a nechá se vychladnout.4.1.2. V 500 ml vroucí vody se rozpustí 173 g vinanu
sodnodraselného tetrahydrátu (Rochellova nebo Seignettova
sůl, KNaC
4
H4
O6
*4H2
O) a 68 g bezvodého uhličitanu sodného
a nechá se vychladnout.4.1.3. Oba roztoky (4.1.1. a 4.1.2.) se převedou do litrové
odměrné baňky a doplní se vodou do 1 litru. Po přidání
2 g aktivního uhlí se obsah protřepe, nechá se několik
hodin stát a poté se přefiltruje přes hustý papírový nebo
membránový filtr.
Pokud se v průběhu skladování roztoku objeví malá množství
oxidu měďného, je třeba roztok znovu přefiltrovat.
4.2. Kyselina octová, roztok 5 mol/l.
4.3. Roztok jódu o koncentraci 0,01665 mol/l (4,2258 g/l).
4.4. Roztok thiosíranu sodného o koncentraci 0,0333 mol/l.
4.5. Roztok škrobu: do litru vroucí vody se přilije směs 5
g rozpustného škrobu rozmíchaného ve 30 ml vody, povaří se
3 min a nechá vychladnout. V případě potřeby se přidá 10 mg
jodidu rtuťnatého jako konzervačního činidla.
5. Přístroje a pomůcky
5.1. Erlenmeyerova baňka, 300 ml; přesné byrety a pipety.
5.2. Vodní lázeň, vroucí.
6. Postup
6.1. Do 300 ml Erlenmeyerovy baňky se naváží část vzorku (10
g nebo méně), který neobsahuje více než 30 mg invertního
cukru, a rozpustí se v cca 100 ml vody.
Do baňky s roztokem vzorku se odpipetuje 10 ml měďnatého
roztoku (4.1.), obsah se krouživým pohybem zamíchá a baňka se
vloží do vroucí vodní lázně (5.2.) na dobu přesně 10 min.
Hladina roztoku v Erlenmeyerově baňce musí být nejméně 20 mm
pod úrovní hladiny ve vodní lázni. Baňka se rychle ochladí
proudem studené vody, přičemž se roztok nesmí promíchávat,
aby nedošlo k opětovné oxidaci vysráženého oxidu měďného
vzdušným kyslíkem.
Bez protřepávání obsahu se pipetou přidá 5 ml roztoku
kyseliny octové (4.2.) o koncentraci 5 mol/l a ihned poté se
byretou přidá přebytek (20 až 40 ml) roztoku jódu (4.3.)
o koncentraci 0,01665 mol/l.
Sraženina mědi se mícháním rozpustí a přebytek jódu se
titruje roztokem thiosíranu sodného (4.4.) o koncentraci
0,0333 mol/l při použití roztoku škrobu (4.5.) jako
indikátoru. Indikátor se přidává ke konci titrace.
6.2. S vodou se provede slepý pokus, která se opakuje vždy při
použití nového měďnatého roztoku (4.4.). Titrační spotřeba
nepřekročí 0,1 ml.
6.3. S cukerným roztokem se za chladu provede kontrolní zkouška.
Roztok se nechá stát při laboratorní teplotě po dobu 10 min,
aby mohlo dojít k reakci jiných, eventuálně přítomných
redukujících látek, jako je například oxid siřičitý.
7. Vyjádření výsledků
7.1. Vzorec a postup výpočtu
Objem spotřebovaného roztoku jódu se rovná objemu (ml)
přebytku přidaného roztoku jódu (0,01665 mol/l) minus objem
(ml) roztoku thiosíranu sodného (0,0333 mol/l) spotřebovaného
při titraci.
Objem (ml) spotřebovaného roztoku jódu (0,01665 mol/l) se
upraví odečtením:
7.1.1. počtu ml spotřebovaných při slepém pokusu s vodou (6.2.),
7.1.2. počtu ml spotřebovaných při kontrolní zkoušce s cukerným
roztokem za chladu (6.3.),
7.1.3. objemu 2,0 ml na každých 10 g sacharosy přítomné v použitém
alikvotním podílu nebo úměrného množství, obsahuje-li
vzorek méně než 10 g sacharosy (korekce na sacharosu).
Po provedení těchto korekcí odpovídá spotřeba 1 ml jodového
roztoku (4.3.) 1 mg invertního cukru.
Obsah invertního cukru v procentech vzorku se vypočítá
podle vzorce:
V1------ 10 x m0kde: V1- počet ml jodového roztoku (4.3.) po korekci, m0- hmotnost použitého vzorku (g).
7.2. Opakovatelnost
Rozdíl mezi výsledky dvou stanovení provedených zároveň nebo
rychle za sebou ze stejného vzorku stejným pracovníkem za
stejných podmínek nesmí být větší než 0,02 g na 100
g vzorku.