Odstavec předpisu 211/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
Příl.12
Příl.12
Metody zkoušení k ověření složení některých cukrů určených
k lidské spotřebě
1. Příprava vzorků ke zkoušce
Vzorek doručený do laboratoře se důkladně promíchá.
Pro zkoušku se ze vzorku oddělí množství nejméně 200
g a okamžitě přenese do čisté, suché, vodotěsné nádobky
opatřené vzduchotěsným uzávěrem.
2. Reakční činidla, přístroje a pomůcky
Při popisu přístrojů a pomůcek jsou uváděny odkazy pouze pro
speciální zařízení a přístrojů, nebo přístroje, které musí
odpovídat zvláštním požadavkům.
Pokud je zmiňována voda, rozumí se destilovaná voda nebo
demineralizovaná voda se srovnatelnou čistotou.
Veškerá činidla musí být analytické čistoty, pokud není
stanoveno jinak.
Pokud je odkazováno na roztok činidla bez dalšího upřesnění,
jde o vodný roztok.
3. Vyjádření výsledků
V protokolu o zkoušce se uvede výsledek získaný jako průměrná
hodnota ze dvou stanovení s uspokojivou opakovatelností.
Pokud není uvedeno jinak, jsou výsledky vyjádřeny v procentech
hmotnostních původního laboratorního vzorku tak, jak byl do
laboratoře doručen.
Počet platných číslic v takto vyjádřeném výsledku je určen
přesností metody.