Odstavec předpisu 211/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
§ 4
§ 4
(1) Při odběru vzorku tabákových výrobků se postupuje
v souladu s postupy uvedenými v českých technických normách
upravujících odběr vzorků tabákových výrobků.5)
(2) Nelze-li při odběru vzorku tabákového výrobku postupovat
podle odstavce 1, použije se pro odběr vzorku tabákového výrobku
ustanovení § 3 přiměřeně.
(3) Při odběru vzorků pro stanovení obsahu aflatoxinů
v potravinách, vzorků pro stanovení obsahu pesticidů v potravinách
a na jejich povrchu, vzorků čaje, vzorků obilovin, luštěnin
a mlýnských výrobků, vzorků živočišných a rostlinných tuků a olejů
a vzorků pro kontrolu teploty zmrazených potravin se postupuje
způsobem uvedeným v českých technických normách o způsobu odběru
vzorků a metodách zkoušení určitých potravin.6)
(4) Při odběru vzorků mléčných výrobků sušených, mléčných
výrobků zahuštěných, kaseinu, nebo kaseinátů se postupuje způsobem
uvedeným v českých technických normách upravujících metody
zkoušení mléčných výrobků, kaseinů a kaseinátů.7)
(5) Při odběru vzorku potraviny pro kontrolu ochratoxinu A,
vzorků pro kontrolu dioxinů a stanovení polychlorovaných bifenylů
s dioxinovým efektem v určitých potravinách a vzorků pro
dodržování limitů olova, kadmia, rtuti a 3-chlorpropan-1,2-diolu
se postupuje podle příloh č. 1 až 3.
(6) Při odběru vzorků syrového a tepelně ošetřeného mléka se
postupuje v souladu s postupy uvedenými v předpise Evropských
společenství.8)
(7) Při odběru vzorků čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny se
postupuje v souladu s postupy uvedenými v předpise Evropských
společenství.9)
(8) Při odběru vzorků pro kontrolu olivového oleje se
postupuje v souladu s postupy uvedenými v předpise Evropských
společenství.10)
(9) Při odběru vzorků pro kontrolu obsahu cínu v potravinách
balených v plechovkách se postupuje podle přílohy č. 40.
(10) Při odběru vzorků pro kontrolu množství patulinu
v potravinách se postupuje podle přílohy č. 41.
(11) Při odběru vzorků pro kontrolu obsahu benzo[a]pyrenu
v potravinách se postupuje podle přílohy č. 44.
(12) Při odběru vzorků pro detekci geneticky modifikovaných
organismů a materiálu vyrobeného z geneticky modifikovaných
organismů nebo produktů s jejich obsahem se přihlédne k doporučení
uvedenému v předpise Evropských společenství10a).
(13) Při odběru vzorků pro kontrolu obsahu fusariových
toxinů v potravinách se postupuje podle přílohy č. 46.
5) ČSN ISO 8243 Cigarety. Odběr vzorků.
ČSN ISO 4874 Tabák. Vzorkování surovinové šarže.
ČSN ISO 15592-1 Jemně řezaný tabák a kusové tabákové výrobky
určené ke kouření z něho vyrobené. Metody vzorkování,
kondicionování a analýzy. Část 1: Vzorkování.
6) ČSN 56 0003 Odběr vzorků a metody zkoušení pro stanovení
aflatoxinů v potravinách.
ČSN 56 0253 Odběr vzorků pro stanovení pesticidů v a na ovoci
a zelenině.
ČSN ISO 1839 Čaj. Odběr vzorků.
ČSN ISO 13690 Obiloviny, luštěniny a mlýnské výrobky. Odběr
vzorků ze statistických dávek.
ČSN EN ISO 5555 Živočišné a rostlinné tuky a oleje.
Vzorkování.
ČSN 56 0290-2 Metody zkoušení zmrazených výrobků. Část 2:
Odběr vzorků.
7) ČSN 57 0105-2 Metody zkoušení mléčných výrobků sušených
a zahuštěných. Část 2: Odběr vzorků.
ČSN 57 0111-1 Metody zkoušení kaseinu a kaseinátů. Část 1:
Všeobecná ustanovení.
ČSN 57 0111-2 Metody zkoušení kaseinu a kaseinátů. Část 2:
Odběr vzorků k chemickým analýzám.
8) Rozhodnutí Komise č. 91/180/EHS ze dne 14. února 1991, kterým
se stanoví určité metody analýzy a testování syrového mléka
a tepelně ošetřeného mléka.
9) Nařízení Komise (ES) č. 1148/2001 ze dne 12. června 2001
o kontrolách dodržování obchodních norem pro čerstvé ovoce
a zeleninu.
10) Nařízení Komise (EHS) č. 2568/1991 ze dne 11. července 1991
o charakteristikách olivového oleje a zbytkového olivového
oleje a o příslušných metodách analýzy, ve znění nařízení
Komise (EHS) č. 3682/1991, nařízení Komise (EHS) č.
1429/1992, nařízení Komise (EHS) č. 1683/1992, nařízení Komise
(EHS) č. 3288/1992, nařízení Komise (EHS) č. 183/1993,
nařízení Komise (ES) č. 177/1994, nařízení Komise (ES) č.
656/1995, nařízení Komise (ES) č. 2527/1995, nařízení Komise
(ES) č. 2472/1997, nařízení Komise (ES) č. 282/1998, nařízení
Komise (ES) č. 2248/1998, nařízení Komise (ES) č. 379/1999,
nařízení Komise (ES) č. 2042/2001 a nařízení Komise (ES) č.
796/2002.
10a) Doporučení Komise 2004/787/ES ze dne 4. října 2004
o technických pokynech pro odběr vzorků a detekci geneticky
modifikovaných organismů a materiálu vyrobeného z geneticky
modifikovaných organismů nebo produktů s jejich obsahem podle
nařízení Komise (ES) č. 1830/2003.