Odstavec předpisu 211/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
§ 1
§ 1
Obecná ustanovení
(1) Tato vyhláška1) zapracovává příslušné předpisy Evropských
společenství1a) a stanoví metody zkoušení a způsob odběru
a přípravy kontrolních vzorků (dále jen "vzorků") za účelem
zjišťování jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin a jakosti
tabákových výrobků, v rámci státního dozoru, s výjimkou odběru
vzorků pro mikrobiologické zkoušení.
(2) Při zkoušení, odběru a přípravě vzorků potravin nebo
tabákových výrobků mohou být použity i jiné vědecky ověřené metody
(například metody Mezinárodní normalizační organizace nebo Codexu
Alimentarius), avšak za předpokladu, že jejich použití není na
překážku volnému pohybu zboží. V případě, že dojde k rozdílům ve
výsledcích zkoušení, považují se za rozhodující výsledky zkoušení
získané použitím metod uvedených v této vyhlášce.
(3) U potravin a tabákových výrobků, pro které nejsou touto
vyhláškou stanoveny metody zkoušení nebo nelze použít touto
vyhláškou stanovený způsob odběru a přípravy kontrolních vzorků,
se postupuje podle odstavce 2 věty první obdobně.
1) Je vydána na základě a v mezích zákona, jehož obsah umožňuje
zapracovat příslušné předpisy Evropských společenství
vyhláškou.
1a) První Směrnice Komise 79/1067/EHS ze dne 13. listopadu 1979,
kterou se stanoví analytické metody Společenství pro zkoušení
určitých druhů zahuštěného a sušeného mléka určeného k lidské
spotřebě.
První Směrnice Komise 79/796/EHS ze dne 26. července 1979,
kterou se stanoví analytické metody Společenství pro zkoušení
některých cukrů určených k lidské spotřebě.
Směrnice Komise 80/891/EHS ze dne 25. července 1980 týkající
se analytické metody Společenství pro stanovení obsahu
kyseliny erukové v olejích a tucích určených jako takových
k lidské spotřebě a v potravinách obsahujících přidané oleje
nebo tuky.
První Směrnice Komise 81/712/EHS ze dne 28. července 1981,
kterou se stanoví metody Společenství, jimiž se ověřuje
splnění kritérií pro čistotu u určitých přídatných látek
použitých v potravinách.
První Směrnice Komise 85/503/EHS ze dne 25. října 1985
o metodách pro analýzu potravinářských kaseinů a kaseinátů.
Směrnice Rady 85/591/EHS ze dne 20. prosince 1985 týkající se
zavedení metod Společenství pro odběr vzorků a analýzu pro
sledování potravin určených k lidské spotřebě.
První Směrnice Komise 86/424/EHS ze dne 15. července 1986,
kterou se stanoví metody odběru vzorků k chemickým analýzám
potravinářských kaseinů a kaseinátů.
První Směrnice Komise 87/524/EHS ze dne 6. října 1987, kterou
se stanoví metody Společenství pro odběr vzorků určených
k chemické analýze sledovaných mléčných výrobků.
Směrnice Komise 92/2/EHS ze dne 13. ledna 1992, kterou se
stanoví postup odběru vzorků a metody analýzy Společenství při
úředním dozoru nad teplotami zmrazených potravin určených
k lidské spotřebě.
Směrnice Rady 93/99/EHS ze dne 29. října 1993 o doplňujících
opatřeních týkajících se úředního dozoru nad potravinami.
Směrnice Komise 98/53/ES ze dne 16. července 1998 stanovující
metody odběru vzorků a metody rozboru pro oficiální kontrolu
hladiny určitých cizorodých látek v potravinách.
Směrnice Komise 2001/22/ES ze dne 8. března 2001, kterou se
stanoví metody odběru vzorků a analýzy pro úřední kontrolu
dodržování maximálních limitů olova, kadmia, rtuti a 3-MCPD
v potravinách.
Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/37/ES ze dne 5.
června 2001 o sbližování právních a správních předpisů
členských států týkajících se výroby, obchodní úpravy
a prodeje tabákových výrobků.
Směrnice Komise 2002/26/ES ze dne 13. března 2002, kterou se
stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední
kontrolu množství ochratoxinu A v potravinách.
Směrnice Komise 2002/27/ES ze dne 13. března 2002, kterou se
mění směrnice 98/53/ES, kterou se stanoví metody odběru vzorků
a metody analýzy pro úřední kontrolu množství určitých
kontaminujících látek v potravinách.
Směrnice Komise 2002/63/ES ze dne 11. července 2002, kterou se
stanoví metody Společenství pro odběr vzorků pro úřední
kontrolu reziduí pesticidů v produktech rostlinného
a živočišného původu a na jejich povrchu a kterou se zrušuje
směrnice 79/700/EHS.
Směrnice Komise 2002/69/ES ze dne 26. července 2002, kterou se
stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední
kontrolu dioxinů a stanovení PCB s dioxinovým efektem
v potravinách.
Směrnice Komise 2003/78/ES ze dne 11. srpna 2003, kterou se
stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední
kontrolu množství patulinu v potravinách.
Směrnice Komise 2003/121/ES ze dne 15. prosince 2003, kterou
se mění směrnice 98/53/ES, kterou se stanoví metody odběru
vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu množství určitých
kontaminujících látek v potravinách.
Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/114/ES ze dne 22.
prosince 2003, kterou se mění směrnice 95/2/ES
o potravinářských přídatných látkách jiných než barviva
a náhradní sladidla.
Směrnice Komise 2004/16/ES ze dne 12. února 2004, kterou se
stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední
kontrolu obsahu cínu v potravinách balených v plechovkách.
Směrnice Komise 2004/43/ES ze dne 13. dubna 2004, kterou se
mění směrnice 98/53/ES a 2002/26/ES, pokud jde o metody odběru
vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu množství
aflatoxinu a ochratoxinu A v potravinách pro kojence a malé
děti.
Směrnice Komise 2004/44/ES ze dne 13. dubna 2004, kterou se
mění směrnice 2002/69/ES, kterou se stanoví metody odběru
vzorků a analytické metody pro úřední kontrolu dioxinů
a stanovení PCB s dioxinovým efektem v potravinách.
Směrnice Komise 2005/4/ES ze dne 19. ledna 2005, kterou se
mění směrnice 2001/22/ES, kterou se stanoví metody odběru
vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu dodržování
maximálních limitů olova, kadmia, rtuti a 3-MCPD
v potravinách.
Směrnice Komise 2005/5/ES ze dne 26. ledna 2005, kterou se
mění směrnice 2002/26/ES, kterou se stanoví metody odběru
vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu množství
ochratoxinu A v potravinách.
Směrnice Komise 2005/10/ES ze dne 4. února 2005, kterou se
stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední
kontrolu obsahu benzo[a]pyrenu v potravinách.
Směrnice Komise 2005/38/ES ze dne 6. června 2005, kterou se stanoví
metody odběru vzorků a metody zkoušení pro úřední kontrolu množství fusariových
toxinů v potravinách.