Odstavec předpisu 211/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků
§ 3
§ 3
(1) Odběr vzorku provádí osoba k této činnosti oprávněná
a řádně proškolená.3)
(2) Při odběru vzorku se nejdříve zjistí
a) označení šarže podle údajů uvedených na obale potraviny určené
pro spotřebitele nebo na přepravním obalu a dokladů
vztahujících se k potravině,
b) hmotnost nebo objem šarže nebo počet jednotek v šarži nebo
kontrolované jednotce,
c) druh a velikost obalů a jejich označení,
d) případná přítomnost částí šarže
1. zkažených, poškozených nebo jinak závadných; tyto části
šarže se oddělí a vzorek ke zkoušení se z nich neodebírá,
pokud se nejedná o podezřelou potravinu, kdy se postupuje
podle odstavce 12,
2. nezávadných; z každé stejnorodé části šarže se odebírají
vzorky samostatně.
(3) Nejpozději před započetím odběru vzorků se stanoví
a) postup odběru vzorků nebo, pokud je již stanoven, se postup
odběru vzorku upřesní,
b) požadované druhy zkoušek,
c) přejímací plán,
d) rozsah odběru vzorku pro každou zkoušku podle přejímacího
plánu,
e) celková hmotnost nebo objem vzorku potřebný k provedení všech
požadovaných kontrol a laboratorních zkoušek kombinací rozsahu
odběru vzorku a druhů zkoušek,
f) celkový potřebný počet balení nebo dílčích vzorků, které se
odeberou.
(4) Přejímací plán se stanoví v souladu s postupy uvedenými
v českých technických normách upravujících přejímací postupy,
statistické přejímky a další podrobnosti4) nebo v souladu
s postupy zpracovanými dozorovým orgánem a zveřejněnými na
webových stránkách dozorového orgánu.
(5) Vzorek se odebírá z každé kontrolované šarže odděleně
tak, aby reprezentoval vždy celou šarži, není-li stanoveno jinak.
(6) Odebraný vzorek je tvořen jedním nebo více dílčími
vzorky. Dílčí vzorek se odebere z náhodně zvoleného místa v šarži;
není-li to možné, odebere se z náhodně zvoleného místa v přístupné
části šarže. Velikost dílčího vzorku se stanoví jako podíl mezi
požadovanou velikostí souhrnného nebo laboratorního vzorku
a stanoveného počtu odebíraných jednotek.
(7) Odběr dílčího vzorku se provede
a) náhodným odběrem, při kterém všechny vzorkované jednotky mají
stejnou pravděpodobnost odebrání,
b) cíleným odběrem, při kterém se jednotlivé vzorkované jednotky
odeberou v předem stanovených vzdálenostech nebo časových
intervalech od náhodně zvoleného začátku, nebo
c) způsobem, při kterém se jednotlivé vzorkované jednotky
odebírají z různých míst.
(8) Dílčí vzorky se z balených potravin odeberou bez porušení
obalu určeného pro spotřebitele, z nebalených potravin se odeberou
dílčí vzorky s porušením vnějšího obalu.
(9) Z tekuté nebo polotekuté potraviny ve skladovacích
nádobách se odebere dílčí vzorek po promísení obsahu. Nelze-li
obsah promísit, odebere se dílčí vzorek z jednotlivých vrstev
vrstveným odběrem. Obdobně se postupuje u sypké potraviny nebo
nebalené potraviny, kde se dílčí vzorek odebere z různých vrstev
(strat) nebo z různých míst vhodným vzorkovacím zařízením.
(10) Dále lze dílčí vzorek odebrat
a) z nebalené potraviny vzorkovacím zařízením nebo odkrojením,
b) z nebalené potraviny složené z tuhých a tekutých látek
samostatně z tuhé a z tekuté složky, nebo
c) z čerstvého ovoce, čerstvé zeleniny, konzumních brambor
a čerstvých hub.
(11) V případě, že se potravina nachází současně ve více
obalech, zejména v jakémkoliv vnějším obalu, použije se
vícestupňový odběr vzorku tak, že se zvolí
a) v prvním stupni primární vzorek, kterým je přepravní obal,
b) ve druhém stupni sekundární vzorek, kterým je skupinové balení
odebrané z přepravního obalu,
c) vzorek v dalších stupních obdobně podle písmene b) tak, aby
v posledním stupni byl odebrán dílčí vzorek z balení určeného
pro spotřebitele.
(12) U podezřelých potravin2) se provede cílený odběr
sloužící pro laboratorní zkoušky ke zjištění závad u podezřelých
potravin. Část šarže předmětných potravin musí být před odběrem
vzorků specifikována. Takto získaný vzorek nereprezentuje celou
šarži a musí být takto označen.
(13) Při odběru vzorku musí být provedena taková předběžná
opatření, aby se zabránilo jeho znehodnocení a jakýmkoliv změnám,
které by ovlivnily metody zkoušení.
(14) Zmrazené potraviny se nesmí při odběru vzorku rozmrazit.
(15) Způsob odběru vzorků podle odstavců 1 až 13 platí rovněž
pro hodnocení vzorku na místě.
2) Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích
a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění
pozdějších předpisů.
3) Například zákon č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské
a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících
zákonů, ve znění zákona č. 309/2002 Sb. a zákona č. 94/2004 Sb.
, zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně
některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění
zákona č. 29/2000 Sb., zákona č. 154/2000 Sb., zákona č.
102/2001 Sb., zákona č. 76/2002 Sb., zákona č. 120/2002 Sb.,
zákona č. 309/2002 Sb., zákona č. 320/2002 Sb. a zákona č.
131/2003 Sb.
4) ČSN ISO 3951 Přejímací postupy a grafy při kontrole měřením pro
procento neshodných jednotek.
ČSN ISO 2859-0 Statistické přejímky srovnáváním. Část 0: Úvod
do systému přejímek srovnáváním ISO 2859.
ČSN ISO 2859-1 Statistické přejímky srovnáváním. Část 1:
Přejímací plány AQL pro kontrolu každé dávky v sérii.
ČSN ISO 2859-2 Statistické přejímky srovnáváním. Část 2:
Přejímací plány LQ pro kontrolu izolovaných dávek.
ČSN ISO 2859-3 Statistické přejímky srovnáváním. Část 3:
Občasná přejímka.
ČSN ISO 2859-4 Část 4: Postupy pro posouzení stanovených úrovní
jakosti.
ČSN ISO 10725 Výběrové přejímací plány a postupy pro kontrolu
hromadných materiálů.