Odstavec předpisu 208/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 208/2004 Sb., o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat
§ 11a
§ 11a
Požadavky na hospodářství, požadavky na obsah a vedení dokumentace a požadavky
na chov kuřat chovaných na maso při hustotě osazení vyšší než 33 kg/m
2
(1) Při chovu kuřat chovaných na maso při hustotě osazení vyšší než 33 kg/m
2
vlastník nebo držitel v hale vede a uchovává k případnému předložení soubornou dokumentaci
s podrobným popisem produkčních systémů. Tato dokumentace zahrnuje především podrobné
technické údaje o hale a jejím vybavení, zejména:a) plán haly včetně rozměrů ploch, na kterých jsou chována kuřata chovaná
na maso,
b) větrací systém a případně chladicí a tepelný systém, a to včetně jejich
umístění, plán větrání s přesnými údaji o parametrech cílové kvality vzduchu, jako
jsou proudění vzduchu, rychlost vzduchu a teplota,
c) systémy pro krmení a napájení a jejich umístění,
d) poplašné systémy a nouzové systémy pro případ výpadku jakéhokoli automatizovaného
nebo mechanického vybavení nezbytného pro zdraví a pohodu zvířat,
e) druh podlahové krytiny a běžně používané stelivo.
(2) Dokumentace uvedená v odstavci 1 musí být na požádání předložena příslušnému
orgánu ochrany zvířat a musí být průběžně aktualizována. Zaznamenávají se zejména
technické kontroly větracího systému a poplašného systému. Vlastník nebo chovatel
musí neprodleně oznámit příslušnému orgánu ochrany zvířat případné změny v dané hale,
změny vybavení nebo postupů, které mohou ovlivnit pohodu kuřat chovaných na maso.
(3) Vlastník nebo chovatel, kromě požadavků stanovených v § 11, musí zajistit,
aby každá hala v hospodářství byla vybavena větracím systémem a případně vytápěcím
a chladicím systémem, které jsou projektovány, zkonstruovány a provozovány tak, aby
a) koncentrace amoniaku (NH3) nepřekročila 20 ppm a koncentrace oxidu uhličitého
(CO2) nepřekročila 3 000 ppm, přičemž měření se provádí na úrovni hlav kuřat chovaných
na maso,
b) vnitřní teplota nepřesáhla vnější teplotu o více než 3 °C, pokud tato
vnější teplota ve stínu překračuje 30 °C,
c) průměrná relativní vlhkost naměřená v hale hospodářství v průběhu 48
hodin nepřekročila 70 %, pokud je venkovní teplota nižší než 10 °C.
(4) Je-li hustota osazení vyšší než 33 kg/m
2
, v doprovodné dokumentaci k hejnu
kuřat chovaných na maso odesílané na jatka spolu s příslušným hejnem se uvedou údaje
o denní míře úmrtnosti a kumulativní denní míře úmrtnosti vypočítané vlastníkem nebo
chovatelem a údaje o hybridu nebo plemeni kuřat. Denní mírou úmrtnosti se rozumí
počet kuřat chovaných na maso, která uhynula v jedné hale ve stejný den, včetně kuřat
chovaných na maso, která byla brakována z důvodu onemocnění nebo i z jiných důvodů,
vydělený počtem kuřat chovaných na maso, která se v uvedený den nacházejí v hale,
vynásobeno 100. Kumulativní denní mírou úmrtnosti se rozumí součet denních měr úmrtnosti.(5) Pod dohledem úředního veterinárního lékaře se údaje uvedené v odstavci
4, jakož i počet kuřat chovaných na maso, která byla při příjezdu mrtvá, zaznamenají
s uvedením hospodářství a haly v hospodářství. Věrohodnost údajů a kumulativní denní
míry úmrtnosti se ověří s ohledem na počet poražených kuřat chovaných na maso a na
počet kuřat chovaných na maso, která byla při příjezdu na jatka mrtvá.
(6) Úřední veterinární lékař vyhodnotí v rámci kontrol uskutečňovaných podle
nařízení (ES) č. 854/2004 výsledky postmortálního vyšetření, aby zjistil další možné
známky nedostatečné pohody zvířat v hospodářství nebo v hale v hospodářství původu,
jako jsou například abnormální míra kontaktní dermatitidy, parazitární onemocnění
a systémová onemocnění.
(7) Odpovídá-li míra úmrtnosti uvedená v odstavci 4 či výsledky postmortálního
vyšetření uvedeného v odstavci 6 nedostatečné pohodě zvířat, úřední veterinární lékař
oznámí příslušné údaje vlastníkovi nebo chovateli zvířat a místně příslušnému orgánu
veterinární správy.