Odstavec předpisu 161/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 161/2004 Sb., kterou se mění vyhláška č. 147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby, ve znění vyhlášky č. 196/2002 Sb.
Čl.I

Čl.I
Vyhláška č. 147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby, ve znění vyhlášky č. 196/2002 Sb., se mění takto:
1. V § 1 písm. a) se za slova "výrobního procesu" vkládají slova "nebo procesu uvádění potravin do oběhu1)".
Poznámka pod čarou č. 1) zní:
"1) § 2 zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb.".
2. V § 1 písmeno k) včetně poznámky pod čarou č. 2) zní:
"k) správnou hygienickou praxí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu a uplatnění hygienických pravidel odpovídajících obecně uznávanému vědeckému poznání pro dosažení a uchování zdravotně nezávadných potravin. Ministerstvo zemědělství zveřejní pravidla správné hygienické praxe ve Věstníku Ministerstva zemědělství České republiky a v české technické normě,2)
2) Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění zákona č. 71/2000 Sb., zákona č. 102/2001 Sb., zákona č. 205/2002 Sb., zákona č. 226/2003 Sb. a zákona č. 277/2003 Sb.".
3. V § 2 odstavec 1 včetně poznámky pod čarou č. 3) zní:
"(1) Systém kritických bodů se upravuje
a) v případě výroby potravin pro každý výrobní proces odděleně podle druhu potraviny, s přihlédnutím ke způsobu a rozsahu výroby potravin v příslušném potravinářském podniku,3)
b) v případě uvádění potravin do oběhu pro každý proces uvádění potravin do oběhu odděleně podle skupiny potravin stejného charakteru, s přihlédnutím ke způsobu a podmínkám jejich uvádění do oběhu příslušným potravinářským podnikem.
V rámci systému kritických bodů může provozovatel potravinářského podniku uplatnit pravidla správné hygienické praxe.
3) Čl. 3 bod 3 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin.".
4. V § 2 odst. 2 se za slova "postupu výroby" vkládají slova "nebo uvádění do oběhu", za slova "výrobního postupu" se vkládají slova "nebo při uvádění do oběhu" a za slova "výrobní postup" se vkládají slova "nebo uvádění do oběhu".
5. V § 2 odst. 3 se za slova "výrobním procesu" vkládají slova "nebo při uvádění do oběhu" a za slova "rozsahu výroby" se vkládají slova "nebo uvádění do oběhu".
6. V § 2 odst. 5 se slovo "výrobce" nahrazuje slovy "provozovatele potravinářského podniku".
7. V § 2 odst. 6 písm. b) se za slova "nezávadné potraviny" vkládají slova "nebo uchování nezávadnosti potravin při jejich uvádění do oběhu".
8. V § 2 odstavec 7 zní:
"(7) Pokud provozovatel potravinářského podniku uplatní pravidla správné hygienické praxe podle odstavce 1 a analýzou nebezpečí prokáže schopnost těmito pravidly toto nebezpečí ovládat, může systém a rozsah kritických bodů těmto pravidlům přizpůsobit.".
9. V § 2 odst. 9 písm. a) se za slovo "procesu" vkládají slova "nebo procesu uvádění do oběhu".
10. V § 2 odst. 9 písm. b) se slovo "výrobního" nahrazuje slovem "příslušného".
11. V § 2 odst. 9 písm. c) se slovo "výrobcem" nahrazuje slovy "provozovatelem potravinářského podniku".
12. V § 2 odst. 9 písm. e) se slovo "výrobce" nahrazuje slovy "provozovatele potravinářského podniku".
13. V § 2 odst. 10 věta druhá zní: "Nápravná opatření zahrnují opatření pro nakládání s potravinou, nebo skupinou potravin stejného charakteru, vyrobenou nebo uvedenou do oběhu v nezvládnutém stavu, včetně zjištění, zda vyhovuje z hlediska zdravotní nezávadnosti.".
14. V § 2 odst. 12 se slova "ve výrobním procesu" zrušují a slovo "výrobce" se nahrazuje slovy "provozovatel potravinářského podniku".
15. V § 2 odstavec 13 včetně poznámek pod čarou č. 4) a 5) zní:
"(13) Provozovatel potravinářského podniku, který vyrábí potraviny, uchovává dokumentaci nejméně 1 rok po ukončení výroby dané potraviny a záznamy nejméně 1 rok po ukončení data minimální trvanlivosti nebo použitelnosti. U potravin, které se datem minimální trvanlivosti podle zvláštního právního předpisu4) nemusí označovat, se záznamy uchovávají nejméně 1 rok od data jejich výroby, s výjimkou konzumního lihu, lihovin a ostatních alkoholických nápojů s obsahem alkoholu 10 % objemových a více a přírodních sladidel5) v pevném stavu, kde se záznamy uchovávají nejméně 5 let od data jejich výroby.
4) Vyhláška č. 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, o přípustné odchylce od údajů o množství výrobku označeného symbolem "e", ve znění vyhlášky č. 24/2001 Sb. a vyhlášky č. 259/2003 Sb.
5) Vyhláška č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony.".
16. V § 2 se doplňuje odstavec 14, který zní:
"(14) Provozovatel potravinářského podniku, který uvádí potraviny do oběhu, uchovává dokumentaci a záznamy 1 rok po uvedení potraviny nebo skupiny potravin stejného charakteru do oběhu.".
17. Za § 2 se vkládá nový § 2a, který zní:
"§ 2a
Ustanovení § 2 odst. 5, § 2 odst. 12 písm. a) bodů 1 až 3 a body 1 až 4 přílohy se nevztahují na provozovatele potravinářského podniku, který uvádí potraviny do oběhu.".

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.