Odstavec předpisu 54/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití
§ 8
§ 8
Požadavky na složení obilných a ostatních příkrmů
(1) Obilné příkrmy a potraviny pro malé děti se vyrábějí
a) ze surovin, jejichž vhodnost pro zvláštní výživu kojenců a malých
dětí byla prokázána všeobecně uznávanými vědeckými poznatky,
b) s použitím vitaminů, minerálních látek a dalších látek uvedených
v přílohách č. 7 až č. 10.
(2) Požadavky na základní složení obilných příkrmů a potravin pro malé děti
jsou uvedeny v přílohách č. 7 a č. 8.
(3) Obilné příkrmy a potraviny pro malé děti
a) musí obsahovat potravinářské přídatné látky pouze podle přímo použitelného předpisu
Evropské unie o potravinářských přídatných látkách2),
b) musí splňovat mikrobiologické požadavky stanovené přímo použitelným
předpisem Evropské unie o mikrobiologických kritériích pro potraviny3),
c) nesmí obsahovat rezidua jednotlivých pesticidů v množství překračujícím
0,01 mg/kg výrobku (vztahuje se na výrobek, jak je nabízen ke spotřebě nebo po obnově
podle pokynů výrobce),
d) se nesmí použít pro výrobu obilných příkrmů a potravin pro malé děti v nebo na
zemědělských produktech pesticidy uvedené v příloze č. 11. Současně platí tyto podmínky:
1. pokud obsah reziduí pesticidů uvedených v tabulce č. 1 přílohy č. 11 nepřekročí
hranici 0,003 mg/kg, která je považována za mez stanovitelnosti při stanovení obecně
přijatelnými normalizovanými metodami, nebudou produkty považovány za těmito pesticidy
ošetřené. Tento limit bude pravidelně revidován v souladu s technickým pokrokem,
2. pokud obsah reziduí pesticidů uvedených v tabulce č. 2 přílohy č. 11 nepřekročí
hranici 0,003 mg/kg, nebudou produkty považovány za těmito pesticidy ošetřené. Tento
limit bude pravidelně revidován na základě údajů o znečištění životního prostředí,
e) zvláštní maximální limity reziduí pesticidů nebo metabolitů pesticidů a pro obilné
příkrmy a potraviny pro malé děti jsou uvedeny v příloze č. 12.
(4) Limity stanovené v odstavci 3 písm. d) a e) se vztahují na potraviny,
které jsou určeny ke konzumaci nebo připravené podle návodu výrobce ke konzumaci.
2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, v platném znění.
3) Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických
kritériích pro potraviny, v platném znění.