Odstavec předpisu 54/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití
Příl.7

Příloha 7
Požadavky na základní složení obilných příkrmů (hodnoty se týkají výrobků připravených k použití podle návodu výrobce)
1. Obilné příkrmy se vyrábějí z jedné nebo více mletých obilovin a/nebo ze surovin pocházejících ze škrobnatých hlíz
2. Obsah obilovin a/nebo škrobnatých hlíz nesmí být menší než 25 % hmotnosti v sušině výrobku
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KRITÉRIUM              Druh obilné  Minimum           Maximum           Poznámka
                       výživy1)     g/100 kJ          g/100 kJ
                                    (g/100 kcal)      (g/100 kcal)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Bílkoviny           B, D                           1,3 (5,5)         B - obsah přidané bílkoviny musí být nejméně
                                                                        0,48 g/100 kJ (2 g/100 kcal)
                                                                        D - u výrobků s přídavkem složky s vysokým obsahem
                                                                        bílkoviny, a které jsou takto označeny 
                                                                        nesmí být množství přidané bílkoviny nižší
                                                                        než 0,36 g/100 kJ (1,5 g/100 kcal)
                                                                        Chemický index přidané bílkoviny musí být nejméně
                                                                        80 % chemického indexu referenční bílkoviny - kaseinu
                                                                        uvedeného v příloze č. 6 tab. č. 2, nebo koeficient
                                                                        účinnosti směsi bílkovin (PER) ve výrobku musí
                                                                        dosahovat nejméně 70 % tohoto koeficientu
                                                                        u referenční bílkoviny.
                                                                        Přídavek aminokyselin je přípustný jen pro zlepšení
                                                                        výživové hodnoty směsi 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Přidané sacharidy   A, D                           1,8 (7,5)         z toho smí být přídavek fruktózy nejvýše
(sacharóza, fruktóza,                                 celkem přidaných  0,9 g/100 kJ (3,75 g/100 kcal)
glukóza, glukózový                                    sacharidů
sirup nebo med)
                       B                              1,2 (5)           z toho přídavek fruktózy smí být nejvýše
                                                                        0,6 g/100 kJ (2,5 g/100 kcal)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. Tuky                A, D                           0,8 (3,3)

                       B                              1,1 (4,5)         Pokud je obsah tuku vyšší než 0,8 g/100 kJ
                                                                        (3,3 g/100 kcal), pak obsah:
                                                                        - kyseliny laurové smí být nejvýše 15 % z celkového
                                                                          obsahu tuků,
                                                                        - kyseliny myristové nejvýše 15% z celkového
                                                                          obsahu tuků,
                                                                        - kyseliny linolové (ve formě glyceridů) musí být 
                                                                          nejméně 0,07 g/100 kJ (0,3 g/100 kcal) a nejvýše 
                                                                          0,285 g/100 kJ (1,2 g/100 kcal)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4. Minerální látky
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sodík (Na)             A, B, C, D                     0,025 (0,1)       Sodné soli se smí přidávat pouze v případech, je-li
                                                                        to z technologických důvodů nutné.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vápník (Ca)            B            0,02 (0,08)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                       D            0,012 (0,05)                        U výrobků vyrobených s použitím mléka
                                                                        (mléčné sušenky)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5. Vitaminy
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Thiamin                A, B, C, D   25 mikrog (100 mikrog)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vitamin A (RE)2)       B            14 mikrog (60 mikrog)
                                    43 mikrog (180 mikrog)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vitamin D3)            B             0,25 mikrog (1 mikrog)     0,75 mikrog (3 mikrog)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1) A = jednoduché  obilné výrobky, zejména  obilné kaše, které  se
       připravují přidáváním mléka nebo jiné výživné tekutiny.
   B = obilné výrobky s  přidanou potravinou bohatou na bílkoviny,
       zejména obilnomléčné kaše.
   C = těstoviny,  které  se konzumují  po uvaření  ve vroucí vodě
       nebo jiné         tekutině.
   D = suchary   a  sušenky,  které  se  konzumují  přímo, nebo po
       rozmělnění a  smíchání s vodou,  mlékem nebo jinou  vhodnou
       tekutinou.
2) RE = all-trans-retinolekvivalent.
3) Ve formě cholekalciferolu, jehož 10 mikrog = 400 m. j. vitaminu.
   Mezní hodnoty pro  vitamin A a vitamin D platí  i v případě, že
   jsou tyto vitaminy přidány do jiných obilných příkrmů.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.