Odstavec předpisu 77/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
§ 9
§ 9
Požadavky na jakost
(1) Fyzikální a chemické požadavky na jakost mražených krémů jsou uvedeny
v příloze č. 5.
(2) Konzistence mraženého krému musí být jemná, hladká, krémovitá, bez hrudek,
větších krystalů a velkých vzduchových bublin; výrobek může obsahovat viditelné částice
přidaných ochucujících složek v nerozmělněné formě.
(3) Mražený krém mléčný a mražený krém smetanový nesmí obsahovat záměrně
přidaný tuk a bílkoviny jiné než mléčný tuk a mléčné bílkoviny.
(4) Jako ovocnou složku lze použít ovoce, ovocnou dřeň, ovocnou šťávu nebo
jiný ovocný výrobek čerstvý nebo konzervovaný vhodným technologickým postupem.
(5) Ovocnou složku u mraženého krému ovocného a mraženého krému sorbet lze
nahradit suchými skořápkovými plody nebo pastami ze suchých skořápkových plodů.
(6) Mražený krém vodový a mražený krém sorbet nesmí obsahovat žádný záměrně
přidaný tuk.
(7) Podíl ovocné složky lze snížit maximálně na 10 % hmotnostních u mraženého
krému ovocného a maximálně na 15 % hmotnostních u mraženého krému sorbet u citrusového
ovoce a dalšího ovoce nebo jejich směsí, u kterých celková kyselost šťáv, vyjádřená
jako kyselina citrónová, je vyšší než 2,5 % hmotnostních.
(8) Podíl ovocné složky lze snížit maximálně na 10 % hmotnostních u mraženého
krému ovocného a maximálně na 15 % hmotnostních u mraženého krému sorbet u exotického
ovoce s výrazným aromatem a chutí a hustou konzistencí (např. ananas, banán, kiwi,
mango, avokádo, litchie, maracuja).
(9) Podíl suchých skořápkových plodů nebo past ze suchých skořápkových plodů
u mraženého krému sorbet lze z technologických důvodů snížit maximálně na 5 % hmotnostních.