Odstavec předpisu 77/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
Příl.7

Příloha 7
Členění na druhy, skupiny a podskupiny
Tabulka 1 - Základní členění jedlých tuků a olejů na druhy,
            skupiny a podskupiny
+----------+-----------------+-----------------------------------+
|Druh      |Skupina          |      Podskupina                   |
+----------+-----------------+-----------------------------------+
|          |rostlinný        |jednodruhový                       |
|          |                 |vícedruhový                        |
|          +-----------------+-----------------------------------+
|          |živočišný        |vepřové sádlo, vepřový tuk         |
|          |                 |výběrový hovězí lůj, hovězí lůj    |
|Jedlý tuk |                 |tuk nebo olej podle druhu živočicha|
|nebo jedlý+-----------------+-----------------------------------+
|olej      |ztužený          |                                   |
|          +-----------------+-----------------------------------+
|          |pokrmový         |                                   |
|          +-----------------+-----------------------------------+
|          |roztíratelný12)  |                                   |
|          +-----------------+-----------------------------------+
|          |směsný           |                                   |
|          |roztíratelný12)  |                                   |
|          +-----------------+-----------------------------------+
|          |tekutý emulgovaný|                                   |
+----------+-----------------+-----------------------------------+
Tabulka 2 - Členění a požadavky na jednodruhové rostlinné tuky
            a oleje
+-----------------+----------------------------------------------+
|Výrobek          | Požadavky                                    |
+-----------------+----------------------------------------------+
|Olej z podzemnice| olej vyrobený z jader podzemnice olejné      |
|olejné           | (jádra druhu Arachis hypogaea L.)            |
+-----------------+----------------------------------------------+
|Babassový olej   | vyrobený z jader plodů několika druhů palem  |
|                 | Orbignya spp.                                |
+-----------------+----------------------------------------------+
|Kokosový tuk     | vyrobený z dužiny (kopry) kokosových ořechů, |
|                 | plodů palmy kokosové (Cocos nucifera L.)     |
+-----------------+----------------------------------------------+
|Bavlníkový olej  | vyrobený ze semen různých kultivovaných druhů|
|                 | bavlníku Gossypum spp.                       |
+-----------------+----------------------------------------------+
|Hroznový olej    | vyrobený ze semen hroznů révy vinné (Vitis   |
|                 | vinifera L.)                                 |
+-----------------+----------------------------------------------+
|Kukuřičný olej   | vyrobený z klíčků kukuřice (zárodek Zea mays |
|                 | L.)                                          |
+-----------------+----------------------------------------------+
|Hořčičný olej    | Vyrobený ze semen hořčice bílé (Sinapis alba |
|                 | L. nebo Brassica hirta Moench), hořčice hnědé|
|                 | nebo žluté (Brassica juncea (L.) Czernajev a |
|                 | Cossen) a hořčice černé (Brassica negra (L.) |
|                 | Koch).                                       |
+-----------------+----------------------------------------------+
|Palmojádrový tuk | vyrobený z jader plodů palmy olejové (Elaeis |
|                 | guineensis)                                  |
+-----------------+----------------------------------------------+
|Palmový tuk      | vyrobený z dužiny plodů palmy olejové        |
|                 | (Elaeis guineensis)                          |
+-----------------+----------------------------------------------+
|Řepkový olej     | vyrobený ze semen druhů řepky olejné         |
|                 | Brassica napus L., Brassica campestris L.,   |
|                 | Brassica juncea L. a Brassica tournefortii   |
|                 | Gouan                                        |
+-----------------+----------------------------------------------+
|Řepkový olej     | vyrobený ze semen s nízkým obsahem kyseliny  |
|nízkoerukový     | erukové vyšlechtěných druhů řepky olejné     |
|                 | Brassica napus L., Brassica campestris L. a  |
|                 | Brassica juncea L.                           |
|                 | musí obsahovat nejvíce 2 % hmot. erukové     |
|                 | kyseliny z celkového obsahu mastných kyselin |
+-----------------+----------------------------------------------+
|Světlicový olej  | vyrobený ze semen světlice barvířské         |
|                 | (Carthamus tinctorius L.)                    |
+-----------------+----------------------------------------------+
|Světlicový olej  | vyrobený ze semen s vysokým obsahem kyseliny |
|s vysokým obsahem| olejové kultivovaných druhů světlice         |
|kyseliny olejové | barvířské (Carthamus tinctorius L.)          |
|                 | musí obsahovat nejméně 70 % hmot. kyseliny   |
|                 | olejové z celkového množství mastných kyselin|
+-----------------+----------------------------------------------+
|Sezamový olej    | vyrobený ze semen sezamu (Sesamum indicum L.)|
+-----------------+----------------------------------------------+
|Sójový olej      | vyrobený ze semen sóji (Glycine max (L.)     |
|                 | Merr.)                                       |
+-----------------+----------------------------------------------+
|Slunečnicový olej| vyrobený ze semen slunečnice (Helianthus     |
|                 | annuu L.)                                    |
+-----------------+----------------------------------------------+
|Slunečnicový olej| vyrobený ze semen s vysokým obsahem kyseliny |
|s vysokým obsahem| olejové kultivovaných druhů semen slunečnice |
|kyseliny olejové | (Helianthus annuu L.)                        |
|                 | musí obsahovat nejméně 75 % hmot. kyseliny   |
|                 | olejové z celkového množství mastných kyselin|
+-----------------+----------------------------------------------+
|Olivový olej     | olej získaný z plodů olivovníku (Olea        |
|v členění        | europaea sativa Hoff. et Link)               |
|uvedeném         |                                              |
|v tabulce 3      |                                              |
+-----------------+----------------------------------------------+
12) Nařízení Rady (ES) č. 2991/94.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.