Odstavec předpisu 77/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje
Příl.2

Příloha 2
Fyzikální, chemické a mikrobiologické požadavky na jednotlivé mléčné výrobky a na druhy mikroorganismů mléčného kysání
Tabulka 1 zrušena
Tabulka 2 - Smetana tekutá
+-----------------------+--------------------------+
|Druh výrobku           |     Obsah tuku           |
|                       |    (v % hmot.)           |
+-----------------------+--------------------------+
|Smetana                |    více než 10,0 včetně  |
+-----------------------+--------------------------+
|Smetana ke šlehání     |    více než 30,0 včetně  |
+-----------------------+--------------------------+
|Smetana vysokotučná    |    více než 35,0 včetně  |
+-----------------------+--------------------------+

Tabulka 3 - Kysané mléčné výrobky
+-----------------------+--------------------+-------------------+
|Druh výrobku           |      Obsah tuku    |   Obsah sušiny    |
|                       |      (v % hmot.)   |    tukuprosté     |
|                       |                    |(v % hmot. nejméně)|
+-----------------------+--------------------+-------------------+
|Kysaná smetana         |více než 10,0 včetně|                   |
+-----------------------+--------------------+-------------------+
|Kysané mléko včetně    |   více než 0,5     |        8,0        |
|jogurtového            |                    |                   |
+-----------------------+--------------------+                   |
|Kysané mléko odtučněné |méně než 0,5 včetně |                   |
+-----------------------+--------------------+-------------------+
|Podmáslí               |méně než 1,5 včetně |        7,0        |
+-----------------------+--------------------+-------------------+
|Jogurt bílý smetanový  |více než 10,0 včetně|                   |
+-----------------------+--------------------+-------------------+
|Jogurt bílý            |více než 3,0 včetně |                   |
+-----------------------+--------------------+                   |
|Jogurt bílý se sníženým|   méně než 3,0     |        8,2        |
|obsahem tuku           |                    |                   |
+-----------------------+--------------------+                   |
|Jogurt bílý nízkotučný |méně než 0,5 včetně |                   |
|nebo odtučněný         |                    |                   |
+-----------------------+--------------------+-------------------+

Tabulka 4 - Druhy živých mikroorganismů v kysaných mléčných
            výrobcích
+----------------+----------------------------------+------------+
|Druh výrobku    |Použité mikroorganismy            |   Mléčná   |
|                |                                  | mikroflóra |
|                |                                  |   výrobku  |
|                |                                  |    v 1 g   |
+----------------+----------------------------------+------------+
|Acidofilní mléko|Lactobacillus acidophlilus        |            |
|                |a další mezofilní, příp.          |    10
6
| | |termofilní kultury bakterií |Lactobacilus| | |mléčného kvašení |acidophilus | +----------------+----------------------------------+------------+ |Jogurty*) |protosymbiotická směs | | | |Streptococcus salivarius | 10
7
| | |subsp. thermophilus a | | | |Lactobacillus delbrueckii | | | |subsp. bulgaricus | | +----------------+----------------------------------+------------+ |Kysané mléko, |monokultury nebo směsné kultury | | |vč. smetanového |bakterií mléčného kvašení | 10
6
| |zákysu, podmáslí| | | |a kysané smetany| | | +----------------+----------------------------------+------------+ |Kefír |zákys připravený z kefírových zrn,| bakterie | | |jehož mikroflora se skládá | mléčného | | |z kvasinek zkvašujících laktózu | kvašení | | |Kluyveromyces marxianus i | 10
6
| | |nezkvašujících laktózu | a kvasinky | | |Sacharomyces unisporus, | 10
4
| | |Sacharomyces cerevisiae, | | | |Sacharomyces exignus a dále | | | |Leuconostoc, Lactococcus a | | | |Aerobacter, rostoucí ve vzájemném | | | |společenství | | +----------------+----------------------------------+------------+ |Kefírové mléko |zákys skládající se z kvasinkových| bakterie | | |kultur rodu Kluyveromyces, | mléčného | | |Torulopsis nebo Candida valida a | kvašení | | |mezofilních a termofilních kultur | 10
6
| | |bakterií mléčného kvašení | a kvasinky | | |v symbióze | 10
2
| +----------------+----------------------------------+------------+ |Kysaný mléčný |Bifidobacterium sp. v kombinaci | 10
6
| |výrobek s |s mezofilními a termofilními | bifido- | |bifidokulturou |bakteriemi mléčného kvašení | bakterie | +----------------+----------------------------------+------------+ *) U jogurtových výrobků mohou být kromě základní jogurtové kultury přidávány kmeny produkující kyselinu mléčnou a pomáhající dotvářet specifickou chuťovou nebo texturovou charakteristiku výrobku. Musí však být zachován optimální poměr obou základních kmenů jogurtové kultury.
 
Tabulka 5 Zahuštěné mléčné výrobky

Zahuštěné mléčné výrobky neslazené
----------------------------------------------------------- ------------------------------------------
Druh výrobku                        Obsah tuku (v % hmot.)   Mléčná sušina (v  % Mléčná  sušina
                                                             hmot. nejméně)      tukuprostá  (v %
                                                                                 hmot. nejméně)
----------------------------------------------------------- ------------------------------------------
Zahuštěná neslazená smetana         více než 15,0 včetně     26,5                 11,5
----------------------------------------------------------- ------------------------------------------
Zahuštěné neslazené plnotučné mléko více než 7,5 včetně      25,0                
----------------------------------------------------------- ------------------------------------------
Zahuštěné částečně odstředěné mléko 1,0 až 7,5               20,0                 17,5
                                    -----------------------                      ---------------------
Zahuštěné odstředěné mléko          méně než 1,0 včetně                          
----------------------------------------------------------- ------------------------------------------

Zahuštěné mléčné výrobky slazené
------------------------------------------------------ -----------------------------------------------
Zahuštěné mléčné výrobky
------------------------------------------------------- ---------------------------------------------
Druh výrobku                  Obsah tuku (v % hmot.)     Mléčná  sušina (v %     Mléčná   sušina
                                                         hmot. nejméně)          tukuprostá (v %
                                                                                 hmot. nejméně)
------------------------------------------------------- ---------------------------------------------
Zahuštěná slazená smetana     více než 16,0 včetně                               14,0
------------------------------------------------------- ---------------------------------------------
Zahuštěné slazené plnotučné   více než 8,0 včetně        28,0                    
mléko
------------------------------------------------------- ---------------------------------------------
Zahuštěné slazené  mléko      více než 1,0 nejvíce však  24,0                    20,0
částečně odstředěné           8,0
------------------------------------------------------- ---------------------------------------------
Zahuštěné slazené mléko       méně než 1,0 včetně        24,0                    20,0
odstředěné
------------------------------------------------------- ---------------------------------------------

Tabulka 6 - Sušené mléčné výrobky

----------------------------------------- ------------------------------
Druh výrobku                                Obsah tuku (v % hmot.)
----------------------------------------- -----------------------------
Sušená smetana                              více než 42,0 včetně
Sušené plnotučné mléko                      26,0 až 42,0
Sušené částečně odstředěné mléko            více než 1,5 až 26,0 včetně
Sušené odstředěné mléko                     méně než 1,5 včetně
----------------------------------------- -----------------------------

Tabulka 7 zrušena
Tabulka 8 zrušena
Tabulka 9 - Klasifikace přírodních sýrů podle konzistence
            ve vztahu k obsahu vody v tukuprosté hmotě sýra
+-------------+-----------------------+
|Sýr          |      % VVTPH*)        |
+-------------+-----------------------+
|Extra tvrdý  |  méně než 47,0 včetně |
|Tvrdý        |     47,0 až 54,9      |
|Polotvrdý    |     55,0 až 61,9      |
|Poloměkký    |  62,0 až 68,0 včetně  |
|Měkký        |     více než 68,0     |
+-------------+-----------------------+
*) VVTPH  = voda v tukuprosté  hmotě sýra, která se  stanoví podle
   následujícího vzorce:

                g vody
   % VVTPH = ------------ x 100
             100 - g tuku

Tabulka 10 - Klasifikace přírodních sýrů podle obsahu tuku
             v sušině
+-------------+------------------------+
|Sýr          |     Tuk v sušině*)     |
|             |      (v % hmot.)       |
+-------------+------------------------+
|Vysokotučný  |  více než 60,0 včetně  |
|Plnotučný    |  více než 45,0 včetně  |
|Polotučný    |  více než 25,0 včetně  |
|Nízkotučný   |  více než 10,0 včetně  |
|Odtučněný    |     méně než 10,0      |
+-------------+------------------------+
*) Obsah tuku v sušině  v procentech hmotnostních se stanoví podle
   následujícího vzorce:

                              g tuku
   % hmot. tuku v sušině = ------------ x 100
                           100 - g vody

Tabulka 11 - Klasifikace tvarohu podle konzistence a obsahu tuku v
             sušině
+-------------------------------+----------------------+
|Tvaroh                         |     Tuk v sušině     |
|                               |      (v % hmot.)     |
+-------------------------------+----------------------+
|Tučný                          | více než 38,0 včetně |
+-------------------------------+----------------------+
|Polotučný                      |     25,0 až 15,0     |
+-------------------------------+----------------------+
|Nízkotučný nebo jemný          | méně než 15,0 včetně |
+-------------------------------+----------------------+
|Odtučněný nebo měkký nebo tvrdý| méně než 5,0 včetně  |
+-------------------------------+----------------------+

Tabulka 12 - Klasifikace přírodního sýra podle zrání
+---------------+------------------------------------------------+
|Sýr            |  Charakteristika                               |
+---------------+------------------------------------------------+
|Sýr nezrající  |  čerstvý                                       |
|               |  termizovaný                                   |
+---------------+------------------------------------------------+
|Sýr zrající    |  na povrchu                                    |
|               |  s mazem na povrchu                            |
|               |  v celé hmotě                                  |
|               |                                                        |
|z toho         |                                                |
|Plísňový sýr   | s tvorbou charakteristické plísně na povrchu   |
|               | s tvorbou charakteristické plísně uvnitř hmoty |
|               | dvouplísňový                                   |
+---------------+------------------------------------------------+

Tabulka 13 - Obecný přehled složek jiných než sýry pro výrobu
             tavených sýrů a tavených sýrových výrobků
+-------------------+-----------------------------------------------+-------------------+
|Složka jiná než sýr|      Tavený sýr a tavený roztíratelný sýr     | Tavený sýrový     |
|                   +------------------------+----------------------+     výrobek       |
|                   |   druhově pojmenovaný  |druhově nepojmenovaný |                   |
+-------------------+------------------------+----------------------+-------------------+
|Máslo, máselný tuk,| pouze pro standardizaci|         ano          |        ano        |
|smetana, máselný   |       obsahu tuku      |                      |                   |
|koncentrát         |                        |                      |                   |
+-------------------+------------------------+----------------------+-------------------+
|Ostatní mléčné     |            ne          |         ano          |        ano        |
|složky             |                        |    obsah nejvýše     | 51 % hmot. sušiny |
|                   |                        |  5 % hmot. laktózy   |  pochází ze sýra  |
|                   |                        |    ve finálním       |                   |
|                   |                        |    taveném sýru      |                   |
+-------------------+------------------------+----------------------+-------------------+
|Jedlá sůl          |           ano          |         ano          |        ano        |
+-------------------+------------------------+----------------------+-------------------+
|Bakteriální kultury|           ano          |         ano          |        ano        |
+-------------------+------------------------+----------------------+-------------------+
|Enzymy*)           |           ano          |         ano          |        ano        |
+-------------------+------------------------+----------------------+-------------------+
|Cukry (sacharidy se|            ne          |          ne          |        ano        |
|sladícím účinkem)  |                        |                      |                   |
+-------------------+------------------------+----------------------+-------------------+
|Koření a sezónní   | podle druhu výrobku a v množství, které postačuje, aby dodalo     |
|zelenina           |           konečnému výrobku charakteristickou chuť                |
+-------------------+-----------------------------------------------+-------------------+
|Ostatní zdravotně  |                      ano                      |        ano        |
|nezávadné potraviny| v množství nepřekračujícím jednu šestinu      |                   |
|                   | celkového obsahu sušiny konečného výrobku     |                   |
|                   | a za předpokladu, že mají dodávat pouze       |                   |
|                   | charakteristickou chuť a že se nejedná        |                   |
|                   | o cukry                                       |                   |
+-------------------+-----------------------------------------------+-------------------+
*) zdravotně nezávadné se specifickými účinky

Tabulka 14
Kasein potravinářský

+----------------------------+----------------------------+--------------------------------+
|                            | Sladký                     |  Kyselý                        |
|                            | (v % hmot.)                |  (v % hmot.)                   |
+----------------------------+----------------------------+--------------------------------+
| Obsah vlhkosti             | méně než 10,0 včetně       |  méně než 10,0 včetně          |
+----------------------------+----------------------------+--------------------------------+
| Obsah bílkoviny v sušině   | více než 84,0 včetně       |  více než 90,0 včetně          |
| z toho obsah kaseinu       | více než 95,0 včetně       |  více než 95,0 včetně          |
+----------------------------+----------------------------+--------------------------------+
| Obsah tuku v sušině        | méně než 2,0 včetně        |  méně než 2,25 včetně          |
+----------------------------+----------------------------+--------------------------------+
| Obsah bezvodé laktózy      | méně než 1,0 včetně        |  méně než 1,0 včetně           |
+----------------------------+----------------------------+--------------------------------+
| Titrační kyselost          |                            |  méně než 0,27 ml 1 N roztoku  |
|                            |                            |  NaOH na 1 g včetně            |
+----------------------------+----------------------------+--------------------------------+
| Obsah popela (včetně P
2
O
5
) | více než 7,5 včetně | méně než 2,5 včetně | +----------------------------+----------------------------+--------------------------------+ | Obsah sedimentu (připálené | méně než 22,5 mg v 25 g | méně než 22,5 mg v 25 g | | částice) | včetně | včetně | +----------------------------+----------------------------+--------------------------------+ | Přítomnost látek | nepřítomny ve 25 g | | cizího původu | | +----------------------------+-------------------------------------------------------------+ | Vůně | bez cizích pachů | +----------------------------+-------------------------------------------------------------+ | Barva | bílá až krémově bílá | +----------------------------+-------------------------------------------------------------+ | Vzhled | připouští se hrudky, které lze rozmělnit mírným tlakem. | +----------------------------+-------------------------------------------------------------+
Tabulka 15
Kaseinát potravinářský
+---------------------------+------------------------------------+
|                           |       Kaseináty                    |
|                           |       (v % hmot.)                  |
+---------------------------+------------------------------------+
|Obsah vlhkosti             | méně než 8,0 včetně                |
+---------------------------+------------------------------------+
|Obsah kaseinu přepočteného | více než 88,0 včetně               |
|na suchý extrakt           |                                    |
+---------------------------+------------------------------------+
|Obsah tuku přepočteného    | méně než 2,0 včetně                |
|na suchý extrakt           |                                    |
+---------------------------+------------------------------------+
|Obsah bezvodé laktózy      | méně než 1,0 včetně                |
+---------------------------+------------------------------------+
|Hodnota pH                 | 6,0 až 8,0                         |
+---------------------------+------------------------------------+
|Obsah sedimentu            | méně než 22,5 mg v 25 g včetně     |
|(připálené částice)        |                                    |
+---------------------------+------------------------------------+
        |Přítomnost látek           | nepřítomny ve 25 g                 |
|cizího původu              |                                    |
+---------------------------+------------------------------------+
|Vůně                       | velmi slabá cizí vůně nebo zápach  |
+---------------------------+------------------------------------+
|Barva                      | bílá až krémově bílá               |
+---------------------------+------------------------------------+
|Vzhled                     | připouští se přítomnost hrudek,    |
|                           | které lze rozmělnit mírným tlakem  |
+---------------------------+------------------------------------+
|Rozpustnost                | téměř zcela rozpustný v destilované|
|                           | vodě, s výjimkou kaseinátu         |
|                           | vápenatého                         |
+---------------------------+------------------------------------+

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.