Odstavec předpisu 428/2001 Sb.
Vyhláška č. 428/2001 Sb., kterou se provádí zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích)
Příl.13

Příl.13
POŽADAVKY NA JAKOST SUROVÉ VODY
ČÁST 1
UKAZATELE JAKOSTI SUROVÉ POVRCHOVÉ VODY A JEJICH MEZNÍ HODNOTY PRO JEDNOTLIVÉ KATEGORIE STANDARDNÍCH METOD ÚPRAVY SUROVÉ VODY NA PITNOU VODU
Uvedené mezní hodnoty ukazatelů v tabulce limitují zařazení do příslušné kategorie jakosti (A1, A2, A3).
Kromě ukazatelů uvedených v tabulce č. 1a nesmí surová voda obsahovat další mikroorganizmy, parazity a látky jakéhokoliv druhu v počtu nebo koncentraci, včetně všech ukazatelů uvedených ve vyhlášce č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, ve znění pozdějších předpisů, které by mohly po její úpravě na vodu pitnou ohrozit veřejné zdraví.
                                        POVRCHOVÁ VODA
 
                                         Tabulka č. 1a
I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I
I Pořadové I Ukazatel                   I  Jednotka  I    A1     I    A2     I     A3       I
I číslo    I                            I            I           I           I              I
I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I
I          I                            I            I   mezní   I   mezní   I    mezní     I
I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I
I 1.       I Reakce vody (pH)           I     pH     I  6,5-9,5  I   5-6,5   I   < 5 nebo   I
I          I                            I            I           I  9,5-10   I   < 10       I
I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I
I 2.       I Barva po filtraci          I  mg/l Pt   I    20     I    100    I     200      I
I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I
I 3.       I Nerozpuštěné látky suš.    I    mg/l    I    10     I           I              I
I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I
I 4.       I Teplota                    I     °C     I    20     I    25     I     25       I
I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I
I 5.
1)
I Konduktivita I mS /m I 125 I 125 I 125 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 6. I Pach I I přijatelný I nepřijatelný I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 7. I Dusičnany I mg/l I 50 I 50 I 50 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 8. I Fluoridy I mg/l I 1,5 I 1,5 I 1,5 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 9. I Adsorbovatelné org. vázané I mg/l I 0,01 I 0,02 I 0,03 I I I halogeny (AOX) I I I I I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 10. I Železo celkové I mg/l I 0,2 I 1 I 2 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 11. I Mangan I mg/l I 0,05 I 0,5 I 1,5 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 12. I Měď I mg/l I 0,050 I 0,050 I 0,1 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 13. I Zinek I mg/l I 3 I 5 I 5 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 14. I Bor I mg/l I 1 I 1 I 1 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 15. I Berylium I µg/l I 2 I 2 I 2 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 16. I Nikl I mg/l I 0,020 I 0,030 I 0,030 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 17. I Arsen I mg/l I 0,010 I 0,010 I 0,020 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 18. I Kadmium I mg/l I 0,005 I 0,005 I 0,005 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 19. I Chrom veškerý I µg/l I 25 I 50 I 50 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I
I 20.      I Olovo                      I    µg/l    I    10     I    25     I     50       I
I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I
I 21.      I Selen                      I    µg/l    I    10     I    10     I     10       I
I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I
I 22.      I Rtuť                       I    µg/l    I     1     I     1     I      1       I
I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I
I 23.      I Kyanidy celkové            I    mg/l    I   0,05    I   0,05    I    0,05      I
I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I
I 24.
1)
I Sírany I mg/l I 250 I 250 I 250 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 25.
1)
I Chloridy I mg/l I 100 I 100 I 250 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 26. I Tenzidy aniontové I mg/l I 0,2 I 0,2 I 0,5 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 27. I Uhlovodíky C10-C40 I mg/l I 0,1 I 0,1 I 0,1 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 28. I Polycyklické aromatické I µg/l I 0,1 I 0,1 I 0,2 I I I uhlovodíky (PAU) I I I I I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 29. I Pesticidní látky celkem I µg/l I 0,5 I 0,5 I 0,5 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 30. I Chemická spotřeba kyslíku I mg/l I 3 I 10 I 15 I I I manganistanem I I I I I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 31. I Amonné ionty I mg/l I 0,5 I 1 I 3 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 32. I Celkový organický uhlík I mg/l I 5 I 7 I 10 I I I (TOC) I I I I I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 33. I Huminové látky I mg/l I 2,5 I 5,0 I 8,0 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 34. I Escherichia coli I KTJ/100 ml I 50 I 5 000 I 50 000 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 35. I Termotolerantní koliformní I KTJ/100 ml I 20 I 2000 I 20 000 I I I bakterie I I I I I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 36. I Intestinální (střevní) I KTJ/100 ml I 20 I 1000 I 10 000 I I I enterokoky I I I I I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 37. I Mikroskopický obraz I jedinci/ml I 50 I 3 000 I 10 000 I I I I I I 500
2)
I 1 000
2)
I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 38. I Pesticidní látky I µg/l I 0,1 I 0,1 I 0,5 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 39. I Hliník I mg/l I 0,2 I 1,0 I 2,0 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 40. I Bisfenol A I µg/l I 2,5 I 2,5 I 2,5 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 41. I PFAS suma I µg/l I 0,1 I 0,1 I 0,1 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 42. I Benzo(a)pyren I µg/l I 0,01 I 0,01 I 0,01 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I I 43. I Uran I µg/l I 15 I 16 I 16 I I----------I----------------------------I------------I-----------I-----------I--------------I
1)
U ukazatelů pořadové číslo 5, 24 a 25 by voda neměla působit agresivně vůči materiálům rozvodného systému včetně domovních instalací.
2)
Obtížně odstranitelné organismy jednostupňovou nebo vícestupňovou úpravou. Poznámky k tabulce č. 1a: M - mezní, povinné hodnoty. 1. Ukazatel pořadové číslo 6 (pach): v případě zvýšeného pachu, který bude charakterizován jako pach po chlorfenolech, případně dalších obdobných látkách, je nutné provést detailní analýzu na podezřelé organické sloučeniny (zvláště fenoly) a posoudit jejich závadnost a koncentrace. V případě pochybností se za nepřijatelný pach považuje stupeň > 5 při stanovení podle ČSN EN 1622 Stanovení pachu (jednotka TON). 2. Ukazatel pořadové číslo 9 (AOX): není nutné stanovit a kategorizovat v případech, když jsou stanoveny specifické chlorované organické látky v rozsahu úplného rozsahu pitné vody a vyhovují předepsaným limitním hodnotám podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu. 3. Ukazatel pořadové číslo 12 (měď): limit je dán možností organoleptických závad při koncentracích nad 100 µg/l. V případě, že nejsou žádné organoleptické závady, platí pro kategorii A3 limit 1,0 mg/l (jako pitná voda). 4. Ukazatel pořadové číslo 28 (PAU): je vyjádřen jako součet koncentrací: benzo(b)fluoranten, benzo(k)fluoranten, benzo(ghi) perylen, indeno (1, 2, 3 - cd) pyren. Není-li látka zjištěna kvantitativně, k součtu se přičítá nula. 5. Ukazatel pořadové číslo 29 (pesticidní látky celkem): je vyjádřen jako součet (hodnot nad mezí stanovitelnosti) jednotlivých pesticidních látek a jejich relevantních metabolitů, tj. všech stanovených pesticidů. Není-li látka zjištěna kvantitativně, k součtu se přičítá nula. Stanovují se ty pesticidy, u kterých je pravděpodobné, že se budou v surové vodě vyskytovat. 6. Ukazatel pořadové číslo 38 (pesticidní látky): sledují se všechny jednotlivé pesticidy a jejich významné metabolity s pravděpodobným výskytem v surové vodě, zejména ty, které vyplývají ze závěrů posouzení rizik provedeného podle právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu nebo posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru vody provedeného podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik, a to pro daný zdroj surové vody. Limitní hodnota platí pro každou jednotlivou pesticidní látku s výjimkou aldrinu, dieldrinu, heptachloru a heptachlorepoxidu, kde platí limitní hodnota 0,03 µg/l. Pro zjištěné relevantní metabolity platí limitní hodnota stejná jako pro pesticidní látky - 0,1 µg/l respektive 0,5 µg/l. 7. Ukazatel pořadové číslo 41: "PFAS suma" se rozumí suma per- a polyfluorovaných alkylových sloučenin, které se považují v pitné vodě za rizikové, tj. zejména perfluorobutanová kyselina (PFBA), perfluoropentanová kyselina (PFPA), perfluorohexanová kyselina (PFHxA), perfluoroheptanová kyselina (PFHpA), perfluoroktanová kyselina (PFOA), perfluorononanová kyselina (PFNA), perfluorodekanová kyselina (PFDA), perfluoroundekanová kyselina (PFUnDA), perflurododekanová kyselina (PFDoDA), perflurotridekanová kyselina (PFTrDA), perfluorobutansulfonová kyselina (PFBS), perfluoropentansulfonová kyselina (PFPS), perfluorohexansulfonová kyselina (PFHxS), perfluoroheptansulfonová kyselina (PFHpS), perfluoroktansulfonová kyselina (PFOS), perfluorononansulfonová kyselina (PFNS), perfluorodekansulfonová kyselina (PFDS), perfluoroundekansulfonová kyselina, perfluorododekansulfonová kyselina, perfluorotridekansulfonová kyselina. Vybrané látky se sledují tehdy, pokud při posouzení a řízení rizik částí povodí souvisejících s místy odběru provedeného podle právního předpisu upravujícího plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik a právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu, příslušný správce povodí dospěje k závěru, že je pravděpodobný výskyt vybraných látek v daném zdroji vody, respektive pokud se prokáže v rámci monitoringu kvality podzemních a povrchových vod prováděného za účelem zjišťování stavu vod podle vodního zákona překročení 30% limitní hodnoty pro pitnou vodu podle vyhlášky č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, ve znění pozdějších předpisů, pro tento parametr. Vybrané látky se sledují odokamžiku předání informace o jejich pravděpodobném výskytu, respektive předání výsledku monitoringu správcem povodí. 8. Podmínky měření hodnot ukazatelů jsou uvedeny v příloze č. 14 k této vyhlášce. Laboratoře, které používají jiné metody, musí doložit, že obdržené výsledky jsou rovnocenné nebo srovnatelné v porovnání s metodami uvedenými v příloze č. 14 k této vyhlášce. PODZEMNÍ VODA Tabulka č. 1b UKAZATELE JAKOSTI SUROVÉ PODZEMNÍ VODY A JEJICH MEZNÍ HODNOTY PRO JEDNOTLIVÉ KATEGORIE STANDARDNÍCH METOD ÚPRAVY SUROVÉ VODY NA PITNOU VODU Pro podzemní vodu platí ukazatele uvedené v tabulce č. 1a pro povrchovou vodu s výjimkou dále uvedených ukazatelů, pro které platí následující limity: I------------I------------I--------------------I--------------------I--------------------I I Ukazatel I Jednotka I A1 I A2 I A3 I I------------I------------I--------------------I--------------------I--------------------I I Železo I mg/l I 0,2 I 5 I 20 I I------------I------------I--------------------I--------------------I--------------------I I Mangan I mg/l I 0,05 I 1,0 I 2,0 I I------------I------------I--------------------I--------------------I--------------------I I Sulfan I mg/l I platí limity pachu I platí limity pachu I platí limity pachu I I------------I------------I--------------------I--------------------I--------------------I
ČÁST 2
STANDARDNÍ METODY ÚPRAVY VODY
TYPY ÚPRAV PRO JEDNOTLIVÉ KATEGORIE SUROVÉ VODY
 
                                        Tabulka č. 2
I---------------I---------------------------------------------------------------------------I
I Pro kategorii I Typy úprav                                                                I
I---------------I---------------------------------------------------------------------------I
I      A1       I Úprava surové vody s případnou dezinfekcí pro odstranění sloučenin        I
I               I a prvků, které mohou mít vliv na její další použití a to zvláště snížení  I
I               I agresivity vůči materiálům rozvodného systému včetně domovních instalací  I
I               I (chemické nebo mechanické odkyselení), dále odstranění pachu a plynných   I
I               I složek provzdušňováním. Prostá filtrace pro odstranění nerozpuštěných     I
I               I látek a zvýšení jakosti.                                                  I
I---------------I---------------------------------------------------------------------------I
I      A2       I Surová voda vyžaduje jednodušší úpravu, např. koagulační filtraci,        I 
I               I mikrofiltraci, jednostupňové odželezňování, odmanganování, iontovou       I
I               I výměnu, infiltraci, pomalou biologickou filtraci, úpravu v horninovém     I
I               I prostředí a to vše s koncovou dezinfekcí. Pro zlepšení vlastností je      I
I               I vhodná stabilizace vody.                                                  I
I---------------I---------------------------------------------------------------------------I
I      A3       I Úprava surové vody vyžaduje dvou nebo vícestupňovou úpravu vody, která    I 
I               I se skládá z prvního separačního stupně (sedimentace, koagulace, flotace), I
I               I filtrace na vhodném filtračním materiálu a z dalších vhodných             I
I               I technologických procesů, např. ozonizace, AOP (pokročilé oxidační         I
I               I procesy), sorpce na granulovaném aktivním uhlí, membránová separace,      I
I               I případně jejich kombinací.                                                I
I               I Ekonomicky náročnější postupy technicky zdůvodněné se použijí mimořádně   I
I               I za podmínky dodržení požadavků uvedených v § 14 odst. 2 vyhlášky          I
I               I č. 409/2005 Sb. o hygienických požadavcích na výrobky přicházející do     I 
I               I přímého styku s vodou a na úpravu vody.                                   I
I---------------I---------------------------------------------------------------------------I
I     Vyšší     I Podle § 13 odst. 2 zákona lze výjimečně vodu této jakosti odebírat pro    I
I  koncentrace  I výrobu pitné vody za předpokladu, že bude aplikován postup úpravy vody,   I
I   než jsou    I který zajistí dosažení jakosti vyráběné vody v souladu s požadavky        I
I  uvedeny pro  I právního předpisu upravujícího hygienické požadavky na pitnou a teplou    I
I kategorii A3  I vodu. Využití takového zdroje vody a technologie úpravy vody musí být     I
I               I v tomto případě projednána s příslušným orgánem ochrany veřejného zdraví  I
I               I a upravitelnost musí být ověřena zkouškou upravitelnosti této vody        I
I               I podloženou laboratorní, poloprovozní nebo provozní zkouškou a zkušebním   I
I               I provozem v délce minimálně 6 měsíců pro ověření dostatečné účinnosti      I
I               I úpravy vody. Přednostním řešením v těchto případech je však eliminace     I
I               I příčin znečištění anebo vyhledání nového zdroje vody.                     I
I---------------I---------------------------------------------------------------------------I
 Poznámka:
 Vyjmenované typy úpravy pro danou kategorii surové vody je možné využívat i pro jakost 
 surové vody zařazené do horší jakostní kategorie (například typ úpravy A1 pro kategorii A2). 
 Aplikace uvedených úprav jednotlivých kategorií surové vody a jejich účinnost musí být 
 ověřena zkouškou upravitelnosti této vody podloženou laboratorní, poloprovozní nebo provozní 
 zkouškou, jejíž trvání musí být prokázáno požadovanou účinností úpravy vody.
ČÁST 3
ZPŮSOB VYHODNOCENÍ A ZAŘAZENÍ SUROVÉ VODY DO KATEGORIÍ
1. Základní zařazení nového zdroje surové vody
a) základní zařazení nového zdroje surové vody do kategorie se provádí vyhodnocením ukazatelů jakosti surové vody uvedených v tabulkách č.1a a 1b, a to s četností odběru minimálně 12 vzorků v průběhu 2 let (§ 22 odst. 4 a 5),
b) surová voda je považována za vyhovující příslušným ukazatelům v dané kategorii, pokud vzorky této vody odebírané v pravidelných intervalech a v tomtéž bodě vzorkování budou vyhovovat hodnotám ukazatelů pro odpovídající kvalitu vody, a to u 95% odebraných vzorků,
c) každý ukazatel je svými výsledky zařazen do vlastní kategorie; výsledná kategorie je určena podle nejhorší kategorie jednotlivého ukazatele,
d) je-li u některého ukazatele uvedena stejná limitní hodnota pro kategorii A1, A2 i A3, potom v případě překročení mezní hodnoty kategorie A1 bude ukazatel zařazen mimo kategorie A1, A2, A3 (tj. nevyhovuje předepsaným kategoriím svojí vyšší koncentrací) tj. > A3,
e) Je-li u některého ukazatele uvedena stejná limitní hodnota pro kategorii A1 a A2 a vyšší pro kategorii A3, potom v případě překročení mezní hodnoty kategorie A1 je ukazatel zařazen do kategorie A3.
2. Upřesnění kategorie
a) stávající kategorie surové vody se upřesňuje každý rok (§ 22 odst. 6) podle výsledků prováděných rozborů v rámci plánu kontroly jakosti rozborů surové vody podle přílohy č. 9 k této vyhlášce; k hodnocení budou použity výsledky všech krácených a úplných rozborů za hodnocené období včetně zařazení dalších ukazatelů podle poznámky uvedené u tabulky č. 2 přílohy č. 9 k této vyhlášce; v každém případě je nutné sledování ukazatelů, které v posledních dvou letech určovaly zařazení do kategorie A3 a horší než A3,
b) ukazatel, jehož zjištěná hodnota je vyšší než mezní hodnota určená pro kategorii A3 a tato je potvrzena opakovaným nálezem, pak je i při nižším počtu odebraných vzorků než 12 zařazen zdroj mimo kategorie A1, A2, A3 (tj. nevyhovuje předepsaným kategoriím svojí vyšší koncentrací),
c) pro upřesnění kategorie platí uvedené zásady v odstavci 1 písm. b) a c),
d) pro povrchovou vodu se pro upřesnění kategorie vychází z hodnot ukazatelů a četnosti odběrů za hodnocené období.
3. Od požadavků uvedených v odstavci 1 a 2 je možné se odchýLIT:
a) v případech povodní nebo jiných přírodních katastrof nebo abnormálních povětrnostních podmínek (při výpočtu procent podle odstavce 1b) nebudou brány v úvahu hodnoty vyšší, pokud budou důsledkem těchto podmínek,
b) v případech, kdy povrchová voda podléhá přirozenému obohacování určitými látkami, které může mít za důsledek překročení limitů stanovených v tabulce č. 1a této přílohy pro kategorie A1, A2 a A3; přirozeným obohacováním se rozumí proces, při kterém bez lidského zásahu do povrchové vody přecházejí z půdy látky v ní obsažené; zařazení se provede do nejbližší nižší kategorie,
c) u stojatých povrchových vod nebo u povrchových vod v mělkých nádržích u ukazatelů železo, mangan, nasycení kyslíkem; odchylka platí pouze pro nádrže s hloubkou do 20 m, s výměnou vody v nádrži kratší než jeden rok a bez přítoku odpadních vod, dále při odběrech z různých horizontů,
d) pokud u maximálně dvou ukazatelů stanovená hodnota přesahuje mezní hodnoty kategorie A3 a ostatní ukazatele odpovídají kategorii A1, popřípadě A2, pak je třeba stanovenou hodnotu ověřit dalšími rozbory; pokud výsledek technologické zkoušky prokáže, že lze tuto vodu upravit jednodušším postupem, než by odpovídalo kategorii A3, pak se zařazuje surová voda do kategorie odpovídající výsledku technologické zkoušky.
4. Vyloučení vzorků podle odstavce 3 posoudí provozovatel s ohledem na četnost jejich výskytu.
5. V případě značného kolísání jakosti surové vody v průběhu roku, kdy zdroj nelze jednoznačně zařadit do kategorie, určí se výsledná kategorie dále uvedeným výpočtem průměrného indexu upravitelnosti podle vybraného ukazatele se zvláště proměnlivými výsledky. Index upravitelnosti zaokrouhlený výše se rovná kategorii surové vody pro daný ukazatel.
6. Zařazení podzemní surové vody do kategorie se provádí podle odstavce 1 a 2 s využitím tabulky č. 1b této přílohy.
      ZPŮSOB URČENÍ PRŮMĚRNÉHO INDEXU UPRAVITELNOSTI PRO STANDARDNÍ METODY ÚPRAVY VODY
1. Pro potřebu určení typu úpravy a technologického zařízení úpraven vod, kdy vzhledem k značnému kolísání jakosti surové vody nelze v průběhu roku zdroj zařadit jednoznačně do jedné kategorie, může provozovatel určit průměrný index upravitelnosti (I
u,p
) vybraných ukazatelů podle vztahu:

             a           b           c           d
I
u,p
= I
u1
----- + I
u2
----- + I
u3
----- + I
u4
-----, 100 100 100 100 kde a, b, c je četnost výskytu ukazatele v procentech v kategorii A1, A2, A3 a kde d je četnost výskytu ukazatele v procentech větší než v kategorii A3.
2. Index upravitelnosti (I
u
) je číslo odpovídající kategoriím A1 až A3 (I
u1
= 1 , I
u2
= 2, I
u3
= 3). Pro hodnoty větší než přísluší kategorii A3 je I
u4
= 4. Rostoucí index upravitelnosti je úměrný zhoršující se kvalitě zdroje a tím surová voda vyžaduje náročnější typ úpravy podle tabulky č. 2 v části 2.
3. V případě, že hodnota vypočteného indexu upravitelnosti (I
u
) vychází mezi celými čísly, tak rozhodnutí o odpovídajícím typu úpravy musí akceptovat vzrůstající náročnost úpravy pro ukazatel s nejvyšší a nejvíce proměnlivou hodnotou.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.