Odstavec předpisu 38/2001 Sb.
Vyhláška č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy
Příl.14

Příloha 14
Seznam látek pro úpravu korku a korkových výrobků a požadavky na tyto výrobky
1
K ošetření korku smí být použity následující látky:
1.1 oxid siřičitý
1.2 peroxid vodíku
1.3 kyselina benzoová a její vápenaté, draselné a sodné soli, nejvýše 0,2 % (m/m) 1/
1.4 kyselina p-hydroxybenzoová a její ethyl- nebo propyl- ester 1/
1.5 kyselina mravenčí 1/
1.6 kyselina sorbová a její sodné a/nebo draselné soli 1/
1.7 kyselina boritá a/nebo její sodná sůl 1/
1.8 formaldehyd
1.9 hexamethylentetramin
1.10 parafin
1.11 včelí vosk
1.12 glycerin
1.13 parafinový olej
1.14 vosky
1.15 polyethylenoxid o molekulové hmotnosti větší než 200
1.16 triethylenglykol
1.17 karnaubský vosk
2
Pojiva
Jako pojiva pro korkové aglomeráty smí být použit drcený korek ošetřený látkami, uvedenými v odstavci 1. této přílohy a dále následující látky:
2.1 vytvrzené fenol-, melamin-, močovino- a dikyandiamid-formaldehydové pryskyřice
2.2 methyl-, karboxymethyl-, ethyl-, hydroxyethyl-, hydroxypropylmethyl- celulosa
2.3 polyesterové pryskyřice
2.4 polyuretany
2.5 polyvinylacetát bez změkčovadel, podle § 10 vyhlášky
2.6 neoprenová pryž
2.7 epoxydové pryskyřice
2.8 dextrin
2.9 gutaperča
2.10 kolofonium
2.11 přírodní pryskyřice: damar, kopal
2.12 nerozpustné pigmenty, které splňují požadavky § 6 vyhlášky
3
Hygienické požadavky na ošetřený korek a korkové (aglomerované) výrobky:
3.1 Ve výluhu do simulantů potravin po dobu 24 hodin, při laboratorní teplotě a poměru smočené plochy výrobku k vyluhovací kapalině podle skutečného použití výrobku, nesmějí být překročeny vyluhovací limity následujících látek nebo skupin látek:
3.1.1 sloučeniny s -NH
2
skupinou 0,05 mg -NH
2
.dm
-2
3.1.2 estery kyseliny ftalové úhrnně 0,2 mg.dm
-2
3.1.3 fenoly 0,05 fenolu.dm
-2
3.1.4 formaldehyd 0,1 mg CH
2
O.dm
-2
3.1.5 oxid siřičitý 0,05 mg SO
2
.dm
-2
Poznámky
1/ Úhrnně nejvýše 0,2 % (na hmotnost korku).

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.