Odstavec předpisu 38/2001 Sb.
Vyhláška č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy
§ 5
§ 5
Konstrukce výrobků určených pro styk s potravinami
(1) Výrobky určené pro styk s potravinami musí být s ohledem
na jejich použití konstruovány tak, aby umožňovaly řádné čištění,
sterilizaci, případně dezinfekci před každým stykem s potravinou
a aby po celou dobu své životnosti odolávaly čisticím,
dezinfekčním a sterilizačním prostředkům a postupům. Musí mít
funkční a mechanické vlastnosti odpovídající předpokládanému
použití.
(2) Povrchy, povlaky, případně dekory výrobků musí být bez
porušení, odolné proti praskání, odlamování, odprýskávání a otěru.
Musí odolávat působení potravin, potravinářských surovin a látek.
(3) Výrobky určené pro styk s potravinami, které jsou určeny
pro opakované použití, musí i při opakovaném použití vyhovovat
hygienickým požadavkům stanoveným touto vyhláškou. Tyto výrobky
nesmějí být ani dočasně použity pro nepotravinářské zboží.
(4) Výrobky určené pro styk s potravinami, které nejsou
určeny k opakovanému použití, nelze v potravinářské výrobě a při
uvádění potravin do oběhu opětovně použít k původnímu ani jinému
potravinářskému účelu.