Odstavec předpisu 166/1999 Sb.
Zákon Parlamentu České republiky č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně souvisejících zákonů (veterinární zákon)
§ 24
§ 24
(1) Prostory podniku, závodu, popřípadě jiného zařízení, určené pro
zacházení se živočišnými produkty musí odpovídat požadavkům tohoto zákona a předpisům
Evropské unie17n), zejména musí být konstruovány, uspořádány a vybaveny tak, aby
umožňovaly dodržování povinností a požadavků k zajištění zdravotní nezávadnosti živočišných
produktů a hygienických podmínek jejich výroby, zpracování a uvádění na trh, jakož
i k vyloučení kontaminace. Musí být
a) dobře udržované, čisté a chráněné před původci nákaz zvířat a
nemocí přenosných ze zvířat na člověka, členovci, hlodavci a jinými škodlivými živočichy,
b) uspořádány tak, aby jejich části, v nichž existuje nebezpečí nákazy
nebo znečištění živočišných produktů určených k výživě lidí a zvířat, byly odděleny
od částí, v nichž toto nebezpečí není, a aby byla oddělena pracoviště s rozdílnými
technologickými postupy a klimatickými podmínkami,
c) vybaveny stroji, zařízeními a jinými předměty, které nepůsobí
nepříznivě na zdravotní nezávadnost živočišných produktů a podle odborných poznatků
a zkušeností umožňují spolehlivě kontrolovat, zda a jak jsou dodržovány povinnosti,
požadavky a hodnoty stanovené tímto zákonem a předpisy Evropské unie k zajištění
zdravotní nezávadnosti živočišných produktů a hygienických podmínek zacházení s nimi.
(2) Prováděcí právní předpis stanoví v souladu s předpisy Evropské
unie17o)
a) veterinární a hygienické požadavky na podniky, závody a jiná zařízení,
v nichž se zachází se živočišnými produkty, a technické podmínky jejich konstrukce,
uspořádání a vybavení,
b) jakým postupem a podle jakých kritérií může krajská veterinární
správa přizpůsobit bez ohrožení hygieny výroby veterinární a hygienické požadavky
pro podniky, závody a jiná zařízení, v nichž se zachází se živočišnými produkty,
s cílem
1. umožnit podnikům, závodům a jiným zařízením další používání
tradičních metod ve všech fázích výroby, zpracování nebo uvádění živočišných produktů
na trh,
2. vyjít vstříc potřebám podniků, závodů a jiných zařízení umístěných
v oblastech s omezujícími zeměpisnými podmínkami,
3. přizpůsobit požadavky na konstrukci, uspořádání a vybavení
podniků, závodů a jiných zařízení,
4. vyjít vstříc potřebám podniků, závodů a jiných zařízení s
malým objemem výroby,
5. umožnit podnikům, závodům a jiným zařízením provádění provozních
zkoušek k ověřování nových přístupů k hygienické kontrole,
c) které podniky, závody a jiná zařízení se považují za podniky s
malým objemem výroby,
d) které podniky, závody a jiná zařízení se považují za podniky provozující
maloobchodní činnost,
e) obsahové náležitosti žádosti o přizpůsobení veterinárních a hygienických
požadavků pro některé podniky, závody a jiná zařízení, v nichž se zachází se živočišnými
produkty.
17m) Čl. 18 odst. 8 písm. c) nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/625.
Čl. 43 prováděcího nařízení Komise (EU) 2019/627 ze dne 15. března 2019, kterým
se stanoví jednotná praktická opatření pro provádění úředních kontrol produktů živočišného
původu určených k lidské spotřebě v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady
(EU) 2017/625 a kterým se mění nařízení Komise (ES) č. 2074/2005, pokud jde o úřední
kontroly.
17n) Příloha II kapitoly I až III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES)
č. 854/2004.
17o) Čl. 13 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004.