Odstavec předpisu 330/1997 Sb.
Vyhláška č. 330/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čaj, kávu a kávoviny
Příl.6

Příl.6
Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost kávy
Smyslové požadavky na jakost kávy
+--------------------+--------------+------------+------------+--------------+
|druh - skupina      |vzhled        |barva       |vůně        |chuť          |
|- podskupina        |              |            |            |              |
+--------------------+--------------+------------+------------+--------------+
|pražená káva zrnková|pražená kávová|kávově hnědá|kávová      |              |
|                    |zrna matná až |            |            |              |
|                    |s vyloučeným  |            |            |              |
|                    |olejem na     |            |            |              |
|                    |povrchu*)     |            |            |              |
+--------------------+--------------+------------+------------+--------------+
|pražená káva mletá  |jednotně mletá|kávově hnědá|kávová      |              |
+--------------------+--------------+------------+------------+--------------+
|kávový nálev        |              |            |čistá kávová|velmi jemná   |
|                    |              |            |až výrazně  |až výrazně    |
|                    |              |            |ostrá       |ostrá kávová, |
|                    |              |            |            |hořká, nakyslá|
+--------------------+--------------+------------+------------+--------------+
|kávový extrakt      |              |            |čistá kávová|velmi jemná až|
|(nálev)             |              |            |až výrazně  |výrazně ostrá |
|                    |              |            |ostrá,      |kávová, hořká,|
|                    |              |            |karamelová  |nakyslá,      |
|                    |              |            |            |karamelová    |
+--------------------+--------------+------------+------------+--------------+
*) pražená káva zrnková může obsahovat max. 2,4 % příměsí
Fyzikální a chemické požadavky na jakost kávy
+-----------------------------------+-------------+-------------+-----------+
|druh - skupina - podskupina        |obsah kofeinu|vodný extrakt|vlhkost v %|
|                                   |v sušině v % |  v sušině   |  nejvíce  |
|                                   |             |  % nejméně  |           |
+-----------------------------------+-------------+-------------+-----------+
|Pražená káva                       |nejméně 0,6  |     22      |     5     |
+-----------------------------------+-------------+-------------+-----------+
|pražená káva bez kofeinu           |nejvíce 0,1  |     19      |     5     |
+-----------------------------------+-------------+-------------+-----------+
|kávový extrakt rozpustný, instantní|nejméně 2,5  |      -      |     5     |
+-----------------------------------+-------------+-------------+-----------+
|kávový extrakt rozpustný, instantní|             |             |           |
|bez kofeinu                        |nejvíce 0,3  |      -      |     5     |
+-----------------------------------+-------------+-------------+-----------+
Kávoviny

--------------------------------------------------------------------------
druh - skupina -    vodný extrakt  vlhkost   popel     minerální příměsi
  podskupina          v sušině        %     v sušině        (písek)
                      % nejméně    nejvýše     %           % nejvýše
                                             nejvýše
--------------------------------------------------------------------------
kávovinová směs           46         10        6               1
--------------------------------------------------------------------------
cikorková kávovina        60         10        6               3
--------------------------------------------------------------------------
obilná kávovina           25          5        7              2,5
--------------------------------------------------------------------------
fíková kávovina           50         18        5              2,5
--------------------------------------------------------------------------

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.