Odstavec předpisu 330/1997 Sb.
Vyhláška č. 330/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čaj, kávu a kávoviny
Příl.3

Příl.3
Smyslové požadavky na jakost čaje

-----------------------------------------------------------------------------------------
                        vzhled                 barva                   vůně a chuť
-----------------------------------------------------------------------------------------
  čaj pravý      svinuté čajové listy,   podle druhu čaje        typické pro surovinu,
před spařením    nebo jejich části a     světle zelená           čisté bez cizích
                 části stonku            s odstíny šedé          pachů, případně
                 u ochucených a          u zeleného čaje,        ovlivněná použitou
                 aromatizovaných čajů    hnědá až černá          částí jiných rostlin
                 s částmi rostlin        u čaje fermentovaného,
                 jiných než z čajovníku  u čaje aromatizovaného
                                         nebo ochuceného
                                         s částmi rostlin
                                         jiné barvy
po spaření       nálev čirý, nebo                                charakteristická,
                 s mírnou opalescencí                            mírně natrpklá
                 až mírným zákalem
                                         barva světle zelená
                                         s odstíny žluté,
                                         červené až tmavě
                                         hnědé v závislosti
                                         na použitém druhu čaje
-----------------------------------------------------------------------------------------
  bylinné        jsou tvořeny            části rostlin barevně   typická po použité
a ovocné čaje    z různých částí         odlišné, typické        surovině, čistá, bez
před přípravou   rostlin                 pro použité suroviny    cizích pachů
                                         a způsob zpracování
po přípravě      nálev, odvar nebo                               charakteristické
                 macerát čirý s mírnou                           po použitých surovinách
                 opalescencí až mírným                           bez cizích pachů
                 zákalem v závislosti                            a příchutí
                 na použité surovině
                 a způsobu přípravy
-----------------------------------------------------------------------------------------
čajové extrakty  viskozní tekutina,      typická po použité      čistá, aromatická,
                 čirá až opalizující     surovině                typická pro použitou
                 nebo zakalená                                   surovinu
                 se sedimentem
-----------------------------------------------------------------------------------------

          Fyzikální a chemické požadavky na jakost čaje

-----------------------------------------------------------------
           znak                    čaj černý         instantní
-----------------------------------------------------------------
celkový popel % hmotnosti             8,0               20
       nejvýše
-----------------------------------------------------------------
vlhkost % hmotnosti nejvýše            -                 6,0
-----------------------------------------------------------------
vodní extrakt % hmotnosti            25                   -
       nejméně
-----------------------------------------------------------------
úbytek hmotnosti sušením             10,0                 -
při 103 st.C % hmotnosti
nejvýše
----------------------------------------------------------------

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.