Odstavec předpisu 110/1997 Sb.
Zákon Parlamentu České republiky č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
§ 19
§ 19
(1) Ministerstvo zdravotnictví stanoví u stávajících druhů potravin
vyhláškou
a) podmínky pro výskyt toxikologicky významných látek v potravinách
a dále potraviny, popřípadě skupiny potravin, v nichž se mohou tyto látky vyskytovat,
b) potraviny, které lze ozařovat ultrafialovými paprsky nebo ionizujícím
zářením, podmínky ozařování, druhy záření a nejvyšší přípustné dávky záření a způsob
označení na obalu, že potravina byla ozářena,
c) druhy potravin určené pro zvláštní výživu, požadavky na jejich složení
a způsob jejich použití,
d) bližší pravidla pro výběr epidemiologicky rizikových potravin.
(2) Ministerstvo zdravotnictví stanoví prováděcím právním předpisem mikrobiologické
požadavky na jednotlivé druhy potravin, pomocné a přídatné látky a způsob výběru
a počet odebíraných vzorků, způsob kontroly a hodnocení, jde-li o potraviny nebo
jejich druhy, pro které tyto požadavky nestanoví přímo použitelné předpisy Evropské
unie a vyžaduje-li si to bezpečnost potravin.
(3) Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s ministerstvem stanoví na
základě čl. 11 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006 prováděcím
právním předpisem povinný přídavek vitaminu nebo minerální látky do určitých potravin
nebo zákaz nebo omezení používání některých jiných látek při výrobě určitých potravin.
(4) Ministerstvo zdravotnictví stanoví vyhláškou pro
a) elektronické cigarety a náhradní náplně do nich
1. požadavky na
jejich složení, vzhled, jakost a vlastnosti,
2. požadavky na jejich označování, včetně
zakázaných prvků a rysů,
3. způsob, lhůty a rozsah oznamovací povinnosti,
4. rozsah
údajů požadovaných pro registraci a způsob jejího provedení,
b) bylinné výrobky určené ke kouření
1. požadavky na jejich označování,
včetně zakázaných prvků a rysů,
2. způsob, lhůty a rozsah oznamovací povinnosti,
c) nikotinové sáčky bez obsahu tabáku
1. požadavky na jejich složení,
vzhled, jakost a vlastnosti,
2. požadavky na jejich označování, včetně zakázaných
prvků a rysů,
3. způsob, lhůty a rozsah oznamovací povinnosti.