Odstavec předpisu 83/2023 Sb.
Nařízení Vlády České republiky č. 83/2023 Sb., o stanovení podmínek poskytování přímých plateb zemědělcům
§ 24

§ 24
Podmínky poskytnutí prémiové celofaremní ekoplatby
(1) Fond poskytne žadateli prémiovou celofaremní ekoplatbu na zemědělskou půdu, pokud žadatel
a) splnil podmínky pro poskytnutí základní celofaremní ekoplatby podle § 23 odst. 1 písm. a), § 23 odst. 1 písm. b) bodu 1 a § 23 odst. 1 písm. c) a
b) vyčlenil z výměry zemědělské kultury standardní orná půda, travní porost nebo úhor minimální podíl neprodukčních ploch 7 % zastoupený nektarodárným liniovým úhorem podle odstavce 4, neprodukční plochou podle § 2 odst. 2 písm. a), e), f), g) nebo j) až o) nařízení vlády upravujícího pravidla podmíněnosti plateb zemědělcům, nektarodárným nebo zeleným úhorem podle § 14 nebo ochranným pásem podél vody typu prémiový podle § 13 odst. 11, přičemž minimálně 2 % tvoří nektarodárný liniový úhor podle odstavce 4 nebo neprodukční plocha podle § 2 odst. 2 písm. a), e), f), g) nebo j) až o) nařízení vlády upravujícího pravidla podmíněnosti plateb zemědělcům, přičemž souvislý porost na neprodukční ploše podle § 2 odst. 2 písm. e), f), g), j) a k) nařízení vlády upravujícího pravidla podmíněnosti plateb zemědělcům je založen ze směsi nejméně 3 plodin, z nichž žádná v porostu nepřekročí 80 %, s výjimkou trav čeledi lipnicovité, jejichž podíl v porostu nepřekročí 30 %, a plodin vázajících dusík, jejichž podíl v porostu nepřekročí 50 %, a nachází se na ploše nejpozději od 1. června do 15. srpna roku podání žádosti.
(2) Pro výpočet výměry neprodukčních ploch se použijí váhové koeficienty podle přílohy č. 12 k tomuto nařízení.
(3) Maximální započitatelná šíře neprodukčních ploch podle § 2 odst. 2 písm. e), g) a i) až o) nařízení vlády upravujícího pravidla podmíněnosti plateb zemědělcům je 30 metrů.
(4) Liniovým úhorem se rozumí souvislá plocha porostu nektarodárného úhoru podle § 14 o minimální délce 20 metrů, minimální šíři 6 metrů a maximální šíři 30 metrů, přičemž plocha je v terénu vizuálně odlišitelná porostem. Minimální vzdálenost 2 liniových úhorů evidovaných v evidenci využití půdy na žadatele je 50 metrů.
(5) Prémiová celofaremní ekoplatba bude poskytnuta na započitatelnou plochu všech neprodukčních ploch tvořenou nektarodárným liniovým úhorem podle odstavce 4, neprodukčními plochami podle § 2 odst. 2 písm. a), e), f), g) a j) až o) nařízení vlády upravujícího pravidla podmíněnosti plateb zemědělcům za podmínek stanovených v odstavci 1 písm. b), nejvýše však na plochu odpovídající 7 % z výměry zemědělské kultury standardní orná půda, travní porost nebo úhor, a na plochu ochranných pásů podél vody typu prémiový započitatelnou v maximální šíři 30 metrů, na kterých žadatel splnil podmínky podle § 13 odst. 11 a 14, přičemž každá plocha se zohlední pouze jednou.
(6) Fond sníží prémiovou celofaremní ekoplatbu o 25 %, pokud žadatel nesplnil podmínku podle
a) § 13 odst. 11, 12 nebo 14 na méně než 25 % počtu dílů půdních bloků, nebo
b) odstavce 1 písm. b), ale vyčlenil nejméně 80 % výměry stanovené podle odstavce 1 písm. b).
(7) Fond sníží prémiovou celofaremní ekoplatbu o 50 %, pokud žadatel nesplnil podmínku podle
a) § 13 odst. 11, 12 nebo 14 na více než 25 %, ale nejvýše na 50 % počtu dílů půdních bloků, nebo
b) odstavce 1 písm. b), kdy vyčlenil více než 40 %, ale méně než 80 % výměry stanovené podle odstavce 1 písm. b).
(8) Fond neposkytne prémiovou celofaremní ekoplatbu, pokud žadatel nesplnil podmínku podle
a) § 13 odst. 11, 12 nebo 14 na více než 50 % počtu dílů půdních bloků, nebo
b) odstavce 1 písm. b) na nejvýše 40 % výměry stanovené podle odstavce 1 písm. b).
(9) Do výměry zemědělské kultury podle odstavce 1 písm. b), ze které je žadatel povinen vyčlenit stanovený procentní podíl neprodukčních ploch, se nezahrnuje výměra zemědělské půdy, kterou má žadatel zařazenou v rámci podopatření zatravňování orné půdy podle nařízení vlády upravujícího agroenvironmentálně-klimatická opatření.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.