Správná hygienická a výrobní praxe

Správnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského Společenství členské státy podporují vypracování vnitrostátních pokynů pro správnou hygienickou praxi a pro používání zásad HACCP.

Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropské Unie členské státy podporují vypracování vnitrostátních pokynů pro správnou hygienickou praxi a pro používání zásad HACCP. Ministerstvo zemědělství zveřejňuje pravidla správné hygienické praxe ve Věstníku Ministerstva zemědělství České republiky a v české technické normě.

V této sekci naleznete seznam platných příruček správné výrobní a hygienické praxe a, v případě že nejsou zpracovány formou české státní normy, také jejich znění. Používání těchto příruček je pro provozovatele potravinářských podniků dobrovolné.

Pravidla správné výrobní a hygienické praxe pro výrobce cukrářských výrobků a těst - příručka správné výrobní a hygienické praxe pro výrobce cukrářských výrobků a těst je určena pro potřeby cukráren v celé ČR. Je metodickým návodem, který má usnadnit těmto výrobnám dodržení hygienických požadavků tak, aby byla při všech provozních činnostech zabezpečena výrobu zdravotně nezávadných a jakostních výrobků.
Publikováno: 1. 1. 2020
Pravidla správné výrobní a hygienické praxe pro výrobu lahůdek - uvedena příručka slouží pro potřeby výrobců lahůdek a obsahuje platné zásady pro celý obor. Tvoří vzor pro zpracování specifických příruček správné výrobní a hygienické praxe pro jednotlivé výrobce. Tato vzorová příručka bude proto pravidelně revidována a zdokonalována na základě rozvoje vědeckých poznatků, techniky, technologie, praktických zkušeností výrobců a platné legislativy.
Publikováno: 1. 1. 2020
Pravidla správné výrobní a hygienické praxe pro výrobu nízkokyselých a okyselených nízkokyselých konzervovaných potravin - pravidla se zabývají konzervováním a tepelným zpracováním nízkokyselých a okyselených nízkokyselých potravin, balených v hermeticky uzavřených obalech.
Publikováno: 1. 1. 2020
Pravidla správné výrobní a hygienické praxe pro výrobce krmných směsí - pravidla stanoví hygienické a výrobně technologické požadavky na výrobní prostory a zařízení výrobce, výrobní postupy při výrobě premixů a krmiv, skladování a dopravě komponentů a výrobků. Materiál obsahuje princip systému samokontroly založený na stanovení systému kontrolních kritických bodů založené na analýze rizika.
Publikováno: 1. 1. 2020
Pravidla správné výrobní a hygienické praxe pro výrobce soli a solných výrobků - účelem příručky je stanovit a popsat obecná pravidla, která musí být uplatněna při výrobě, skladování a přepravě soli a solných výrobků tak, aby byla dosažena shodami s hygienickými standardy a zdravotní nezávadnost a rovněž i shoda se standardy jakosti pro hotové výrobky.
Publikováno: 1. 1. 2020
1 2

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.