Geneticky modifikované potraviny a krmiva

Moderní biotechnologie nachází v dnešní době široké uplatnění v zemědělském, potravinářském i farmaceutickém průmyslu.

Zobrazit více

Výstupy ze semináře „Aktuální otázky produkce GM rostlin a výroby GM krmiv“

12. 5. 2011
V úterý 10. května 2011 se v prostorách Ministerstva zemědělství konal seminář na téma „Aktuální otázky produkce GM rostlin a výroby GM krmiv“. Na realizaci semináře se podílelo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Vědeckým výborem pro geneticky modifikované potraviny a krmiva. Program semináře byl pojat z různých úhlů pohledu na problematiku geneticky modifikovaných organismů.

Geneticky modifikovaná sója

12. 5. 2011
Začátkem 90. let 20. století objevila firma Monsanto v půdě továrny na výrobu glyfosátu kmen bakterie, která se díky dlouhodobému systematickému vystavení tomuto herbicidu stal vůči němu resistentní (odolný). Z bakterie následně firma izolovalo gen pro bakteriální verzi enzymu EPSP-syntázy, který byl vložen do některých zemědělských plodin jako je sója, řepka olejná nebo bavlník.

Zpráva EK o sociálních a ekonomických důsledcích pěstování GMO

21. 4. 2011
Evropská komise uveřejnila zprávu o sociálních a ekonomických důsledcích pěstování geneticky modifikovaných organismů na základě příspěvků od členských států a v souladu s požadavkem uvedeným v závěrech Rady pro životní prostředí z prosince 2008.

Seminář Aktuální otázky GM rostlin a výroby GM krmiv

18. 4. 2011
Ministerstvo zemědělství (MZe) a Vědecký výbor pro geneticky modifikované potraviny a krmiva pořádají v úterý dne 10. května 2011 od 10,00 hod. v budově MZe v ulici Těšnov č. 17, v zasedací místnosti č. 400, seminář pod názvem Aktuální otázky produkce geneticky modifikovaných rostlin a výroby geneticky modifikovaných krmiv.

Referenční metody pro analýzu GMO, referenční laboratoře EU

16. 3. 2011
Společné výzkumné středisko Evropské unie (Joint Research Centre, JRC) uveřejňuje na svých internetových stránkách tzv. referenční zprávy (reports). V rámci těchto zpráv byla vydána publikace, která obsahuje 79 referenčních metod pro analýzu geneticky modifikovaných organismů (GMO) validovaných podle mezinárodních standardů.

Seminář ke geneticky modifikovaným rostlinám

7. 3. 2011
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uspořádá 31. března 2011 v Bruselu pracovní schůzku (workshop) zainteresovaných subjektů k problematice geneticky modifikovaných (GM) rostlin.

Genetická modifikace potravin, kontroly SZPI

11. 2. 2011
Používání geneticky modifikovaných surovin je v Evropské unii možné, ale pouze v případech, kdy se jedná o modifikaci schválenou Evropskou komisí.
1 2 3 4

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.