Geneticky modifikovaná sója

12. 5. 2011

Začátkem 90. let 20. století objevila firma Monsanto v půdě továrny na výrobu glyfosátu kmen bakterie, která se díky dlouhodobému systematickému vystavení tomuto herbicidu stal vůči němu resistentní (odolný). Z bakterie následně firma izolovalo gen pro bakteriální verzi enzymu EPSP-syntázy, který byl vložen do některých zemědělských plodin jako je sója, řepka olejná nebo bavlník.

Tyto geneticky modifikované plodiny s rezistencí ke glyfosátu dnes tvoří většinu (60 až 80 %) celkové výměry oseté geneticky modifikovanými (GM) plodinami.Patentová práva na glyfosát vypršela v září roku 2000, od té doby mohou generické herbicidy na bázi glyfosátu produkovat i jiní výrobci, ale nesmějí používat chráněného názvu Roundup.

Kulturní sója je diploidizovaný tetraploid (2n=40). Sója může za vhodných podmínek dorůst až 1,5 m, běžné porosty dorůstají do výšky cca 1 m. Sója má jednoduché primární listy, sekundární listy jsou většinou trojčetné. Hlíznatý kořenový systém sestává z hlavního kořenu, ze kterého vycházejí kořeny postranní. Většina kultivarů je pokryta jemnými trichomy (je ochmýřená). Lusky jsou rovné nebo lehce zakřivené a dosahují délky od 2 do 7 cm. Semena jsou většinou oválná, ale existují kultivary s plochými či protáhlými semeny.

Dne 10. května 2011 bylo publikováno nové stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) týkající se geneticky modifikované sóji pro potravinářské a krmivářské účely. Ve shodě s nařízením (ES) č. 1829/2003 o GM potravinách a krmivech může veřejnost k tomuto nařízení podávat po dobu jednoho měsíce připomínky.

Stanovisko EFSA se týká žádosti Bayer Crop Science o schválení umístit na trh potraviny, krmiva a jiné výrobky obsahující nebo sestavené z GM sóji A5547–127 (tolerantní k herbicidům) nebo potravin a krmiv vyrobených z této sóji (např. mouky, koláče a oleje). Připomínky se musejí zasílat na předepsaném formuláři.

Stanovisko EFSA k sóje A5547-127 můžete najít na webových stránkách úřadu.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.