přechod na části stránky


Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Státní veterinární správa

Je orgánem státní správy v rezortu zemědělství a je zřízena podle zákona č. 166/1999 Sb.

Jejím úkolem je především ochrana spotřebitelů před případnými zdravotně závadnými produkty živočišného původu, monitorování a udržování příznivé nákazové situace zvířat, veterinární ochrana státního území České republiky, ochrana pohody zvířat a ochrana před jejich týráním.


zobrazit po
19.2.2015

Výsledek kontrol v restauracích

Tisková zpráva – Nevyhovující stav některých provozoven stravovacích služeb nutí dozorové orgány k tomu, aby jejich činnost pozastavily, příp. provozovnu zcela uzavřely. Státní veterinární správa v rámci svých kompetencí zjistila zásadní nedostatky v restauraci Asia Bistro, Klatovská třída 354/32, 301 00 Plzeň - Jižní Předměstí.


13.2.2015

Státní veterinární správa nařídila stáhnout z oběhu konzervy sardinek

Tisková zpráva – Státní veterinární správa nařídila na základě hlášení ze systému RASFF stáhnout z oběhu konzervy sardinek společnosti Hamé s.r.o. Laboratorní testy totiž prokázaly výskyt nadlimitního množství kadmia. Ze zjištěného množství nehrozí akutní otrava, výrobek však nesplňuje požadavky na zdravotní nezávadnost potravin uváděných do oběhu.


13.2.2015

Zápis ochranné známky

Tisková zpráva – Úřad průmyslového vlastnictví vydal Státní veterinární správě osvědčení o zápisu vlastní ochranné známky. Ta slouží zejména k identifikaci výrobku nebo služby, je garancí dobrého jména společnosti a také určitou zárukou ve vztahu k veřejnosti. Označení nesmí být zaměnitelné s již existujícími ochrannými známkami. Nové logo vytvořené v rámci nového grafického manuálu Státní veterinární správy je tímto považováno za jedinečné a nezaměnitelné.


11.2.2015

Podnikat bez registrace? Nelze!

Tisková zpráva – Inspektoři Státní veterinární správy se během své kontrolní činnosti setkávají s různými prohřešky. To, že maso musí (před uvedením do oběhu) projít veterinárním vyšetřením asi nikoho nepřekvapí. Veterinární dozor však kromě kontroly zdravotní nezávadnosti dohlíží i na to, zda osoba, která chce provozovat podnikatelskou činnost, spojenou s úpravou masa, mléka, ryb, drůbeže, vajec nebo prodejem zvěřiny požádala krajskou veterinární správu o registraci, případně schválení. Porušení této povinnosti může mít vážné důsledky.


6.2.2015

Výsledky kontrol zásilek potravin ze zahraničí

Tisková zpráva – Od 1. října 2014, kdy vstoupilo v platnost novelizované znění nařízení vlády č. 125/2011 Sb., o stanovení informačních povinností příjemcům živočišných produktů v místě určení, existuje možnost využít k hlášení zásilek potravin živočišného původu jednotný formulář, který ulehčuje práci těm, kteří ho vyplňují, ale i Státní veterinární správě, jakožto příjemci výstupů. Průběžné výsledky za období říjen 2014 – leden 2015 dokládají, že tato novela měla smysl.


5.2.2015

Výsledky kontrol v provozovnách stravovacích služeb

Tisková zpráva – Od začátku ledna, kdy se inspektoři Státní veterinární správy poprvé vydali v rámci nových kompetencí na kontroly restaurací, již bylo zjištěno mnoho závažných nedostatků. Nelze tedy pochybovat o tom, že veterinární kontroly (nejen) zvěřiny v provozovnách stravovacích služeb mají svůj význam. Počty a druhy závad se sice liší kraj od kraje, veterinární dozor ale probíhá na všech místech stejně.


4.2.2015

Nepravdivé informace poškozují především samotné včelaře

Tisková zpráva – V poslední době se stále častěji hovoří o úhynech včel a zejména o příčinách, které k těmto ztrátám vedou. Důvodů je bezpochyby více. Některé lze přičiněním člověka do jisté míry ovlivnit, jiné, např. klimatické podmínky, ovlivnit nedokážeme. Pokud jde o vlastní úhyny včelstev, situace je na každém stanovišti trochu jiná, dokonce i mezi individuálními včelstvy na stejném stanovišti bývá situace zpravidla odlišná. Bylo by proto účelovým zjednodušováním skutečnosti ukazovat prstem na jednoho společného jmenovatele. Čerpat z materiálů vydaných Státní veterinární správou s použitím informací vytržených z kontextu považujeme rovněž za nesprávné. 


27.1.2015

„Zabijačka“, nebo „zabíjačka“?

Tisková zpráva – Velká většina více či méně důležitých témat často rozděluje společnost na dva tábory. Obdobně lze říci, že existují lidé, kteří mají tradiční pochoutky buď ve velké oblibě, nebo jim „to“ naopak nic neříká. Tak či tak, masné výrobky v podobě jelítek, jaternic, tlačenky apod. si každý neodmyslitelně spojí s tzv. „domácími zabíjačkami“, které se zejm. v zimních měsících konají na mnoha místech naší republiky. Z veterinárního pohledu není vůbec důležité, zda se píší s dlouhým nebo krátkým „i“ – většinou z kontextu poznáme, že se hovoří o porážce prasete. Důležité je však říci, že „domácí zabíjačka prasete“ patří do velké skupiny domácích porážek – ano, „doma“ se totiž smí porážet i jiná zvířata. Co všechno je tedy zákonem povoleno, resp. zakázáno?


22.1.2015

Změna intervalu vyšetření v reprodukčních chovech slepic

Tisková zpráva – Státní veterinární správě se díky efektivnímu plnění programu na tlumení salmonel podařilo zlepšit podmínky pro chovatele slepic. Tisková zpráva, která je určena zejména chovatelům a odborné veřejnosti, obsahuje důležité informace týkající se zásadní změny v preventivních a diagnostických úkonech povinných pro chovatele drůbeže – s účinností od 1. ledna 2015. V souvislosti s metodikou kontroly zdraví a nařízené vakcinace (MKZ) pro rok 2015 se jedná o významné zjednodušení práce, samozřejmě za předpokladu, že budou dodrženy všechny ostatní požadavky.


19.1.2015

Krajská veterinární správa pozastavila salám s úlomky kovu

Tisková zpráva – Státní veterinární správa přijala systémem rychlého varování RASFF oznámení, jehož předmětem je upozornění na výskyt kovových úlomků v uzenině (jemném salámu) z Německa. Oznámení zaslalo Německo na základě stížnosti spotřebitele, který našel kovové úlomky v salámu. Tento nález následně potvrdilo i laboratorní vyšetření.  Jedná se o produkt výrobce Bell Deutschland GmbH.

zobrazit po