přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Výroba potravin v České republice

V České republice, obdobně jako v celé Evropské unii, patří výroba potravin k nosným odvětvím zpracovatelského průmyslu. Význam potravinářské výroby je dán zabezpečováním výživy obyvatelstva výrobou a prodejem zdravotně nezávadných, bezpečných, kvalitních a převážně i cenově dostupných potravin, výkonností a rostoucí konkurenceschopností tohoto odvětví. Některé potravinářské podniky mají přímou vazbu na zemědělskou prvovýrobu, jiné se zabývají až vyšší finalizací výsledných produktů. Velká část potravinářských podniků v České republice investovala nemalé prostředky a úsilí do hygieny a modernizace svých provozů, aby byly splněny požadavky legislativy Evropské unie.   

Více >


zobrazit po
22.1.2021

Nová verze XML Creator 1.4.

Upozornění na novou verzi nástroje XML Creator 1.4.0, která byla vydána 15. 12. 2020 a která je ke stažení v online knihovně CIRCABC v sekci pro tabákové výrobky.


22.1.2021

Tabákové výrobky po vystoupení Spojeného království z Evropské unie

Ministerstvo zemědělství zveřejňuje oznámení Evropské komise zúčastněným stranám týkající se vystoupení Spojeného království z Evropské unie k 1. 2. 2020 a uvádění na trh tabákových a souvisejících výrobků.


18.12.2020

Panorama potravinářského průmyslu 2019 PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 3 MB)

Panorama potravinářského průmyslu 2019, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, Ministerstva zemědělství je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v předchozích letech. Také tato zpráva, stejně jako předchozí, vychází z údajů Českého statistického úřadu. Po metodické stránce byla zpracována podle Ministerstva průmyslu a obchodu, a to v časovém úseku let 2010 - 2018 a dále rok 2019 je vlastním odhadem Ministerstva průmyslu a obchodu, konzultovaným s MZe.


20.10.2020

Stanovisko MZE (SZPI a SVS) k aplikaci článku 19 nařízení (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 596 KB)

Stanovisko k povinnosti provozovatelů potravinářských podniků účinně a přesně informovat spotřebitele o důvodu stažení produktu podle článku 19 nařízení (ES) č. 178/2002.


23.9.2020

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2019

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2019.


3.9.2020

Zpráva o činnosti systému RASFF v České republice za rok 2019

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF.


4.6.2020

Národní referenční laboratoře

Seznam národních referenčních laboratoří a referenčních laboratoří


17.4.2020

Otázky a odpovědi - COVID 19 a bezpečnost potravin

Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin (DG SANTE) Evropské komise vydalo dokument, ve kterém odpovídá na nejčastější dotazy související se současnou pandemií způsobenou novým typem koronaviru (SARS-CoV-2).


10.3.2020

Konec výjimky umožňující uvádět na trh cigarety a tabák určený k ručnímu balení cigaret s mentolovou příchutí

Ministerstvo zemědělství upozorňuje hospodářské subjekty na blížící se konec výjimky umožňující uvádět na trh cigarety a tabák určený k ručnímu balení cigaret s mentolovou příchutí.


Datum konání: 18.11.2019  8:30 – 14:30

Seminář na téma „Antimikrobiální rezistence“ u příležitosti Evropského antibiotického dne 2019

U příležitosti Evropského antibiotického dne se v Praze uskuteční dne 18. listopadu 2019 jednodenní mezinárodní odborný seminář věnovaný tématice antimikrobiální rezistence, zodpovědnému…

zobrazit po

Strategické cíle potravinářství do roku 2030

  • Potravinové zabezpečení a přiměřená soběstačnost
  • Konkurenceschopnost a efektivnost českého potravinářství
  • Bezpečnost potravin a ochrana spotřebitelů

Více informací

Registry a aplikace

Kalendář