Bezpečnost potravin

Bezpečnost potravin je základním principem evropské potravinové politiky, který zaručuje ochranu zdraví spotřebitelů.

Bezpečnost potravin zahrnuje hygienu výroby potravin, kontrolní mechanismy, monitoring potravních řetězců a bezpečnost krmiv. K zajištění bezpečnosti potravin přispívají státní organizace a instituce financované státem, a to zejména tvorbou legislativy, průběžnou a důslednou kontrolou zdravotní bezpečnosti a kvality, dlouhodobým sledováním výskytu cizorodých látek (monitoring), aplikací vědeckých stanovisek do praxe, informováním a vzděláváním spotřebitelů, mj. v zacházení s potravinami.

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal 4. aktualizované vydání publikace "GMO bez obalu".
Publikováno: 6. 9. 2016

Den zdraví na výstavě Země živitelka

27. 8. 2016 9:00 - 16:00
Soutěž
u vchodu do pavilonu Ministerstva zemědělství (plocha 402) v areálu Výstaviště České Budějovice a.s.
Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin, Sekce potravinářských výrob - Úřad pro potraviny, pořádá v rámci doprovodných aktivit na výstavě Země živitelka akci pro rodiny s dětmi „Den zdraví“, který se bude konat v sobotu 27. 8. 2016 od 9.00 do 16.00 hodin. Aktivity v průběhu akce „Den zdraví“: Informační PROMO stánek Informačního centra bezpečnosti potravin MZe    Pro veřejnost budou k…

Konference k problematice pesticidů

19. 5. 2016 10:00 - 16:00
Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)
 Ministerstvo zemědělství pořádá společně s Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským Konferenci k problematice pesticidů Kdy: čtvrtek 19. května 2016, od 10:00 hod. Kde: Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1 Na konferenci vystoupí zástupce z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a dále přední odborníci pro oblast pesticidů ze Slovenska, Německa, Rakouska a z České…

Informační leták "Bezpečnost geneticky modifikovaných potravin a krmiv"

16. 2. 2016
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal informační leták týkající se bezpečnosti geneticky modifikovaných potravin a krmiv.

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2016 - 2018, ČR

9. 2. 2016
Ministerstvo zdravotnictví České republiky vypracovalo „Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2016 - 2018".

Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2013

1. 9. 2014
Odbor bezpečnosti potravin (MZe) vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2013.

Seznam alternativních analytických metod pro provozovatele potravinářských podniků (PPP)

29. 10. 2012
Provozovatelé potravinářských podniků mají podle čl. 5 odst. 5 pododst. 3 možnost používat analytické metody jiné, než jsou metody referenční, zejména pak rychlejší, jednodušší a finančně méně náročné metody, které jsou v nařízení (ES) č. 2073/2005 označovány jako “alternativní analytické metody” známé spíše pod označením "kity".

Geneticky modifikovaná krmiva

5. 1. 2012
Geneticky modifikovanou (GM) potravinou/krmivem se rozumí ta potravina nebo to krmivo, která/é obsahuje geneticky modifikované organismy, sestává z nich nebo je z nich vyrobena/o. Legislativní rámec pro oblast GM potravin a krmiv je řešen na úrovni Evropské unie.

Původ hovězího masa a možnost jeho ověření spotřebiteli

22. 12. 2011
Informace o možnosti dohledání údajů o zakoupeném hovězím mase na webových stránkách Ministerstva zemědělství „eAGRI“.
1 ... 3 4 5

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.