Bezpečnost potravin

Bezpečnost potravin je základním principem evropské potravinové politiky, který zaručuje ochranu zdraví spotřebitelů.

Bezpečnost potravin zahrnuje hygienu výroby potravin, kontrolní mechanismy, monitoring potravních řetězců a bezpečnost krmiv. K zajištění bezpečnosti potravin přispívají státní organizace a instituce financované státem, a to zejména tvorbou legislativy, průběžnou a důslednou kontrolou zdravotní bezpečnosti a kvality, dlouhodobým sledováním výskytu cizorodých látek (monitoring), aplikací vědeckých stanovisek do praxe, informováním a vzděláváním spotřebitelů, mj. v zacházení s potravinami.

Den zdraví pro rodiny s dětmi na výstavě Země živitelka 2018

26. 8. 2018 9:00 - 18:00
Soutěž
Výstaviště České Budějovice a.s., agrosalon Země živitelka
Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin, zve návštěvníky letošního 45. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka na zábavně vzdělávací akci pro rodiny s dětmi, tzv. „Den zdraví“, který se bude konat v rámci doprovodných programů výstavy v neděli 26. 8. 2018. Akce bude probíhat celý den na volné ploše u hlavního vchodu do areálu výstaviště, v prostoru označeném jako „Dětský…

Mezinárodní konference o nových potravinách

19. 6. 2018 13:00 - 20. 6. 2018 13:00
Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)
Národní technická knihovna, Technická 2710/6, Praha 6 – Dejvice, 160 80
Konference o nových potravinách se koná 19. – 20. června 2018. Nové nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových potravinách vstoupilo v platnost 1. ledna 2018. Toto nařízení zjednodušuje uvedení netradičních nebo inovativních potravin na trh EU, přičemž zaručuje udržení vysoké úrovně bezpečnosti těchto potravin. Cílem konference organizované Ministerstvem zemědělství je předání…

Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2016

27. 9. 2017
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2016.

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2016

15. 9. 2017
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti RASFF v ČR za rok 2016.

Úřad EFSA zveřejnil doporučení týkající se pokračující kojenecké výživy s nižším obsahem bílkovin

29. 6. 2017
Úřad EFSA potvrdil, že pokračující kojenecká výživa s obsahem bílkovin nejméně 1,6 g / 100 kcal, vyrobená z kravského nebo kozího mléka, je bezpečná pro kojence.

Zpráva o zoonózách: Výskyt listeriózy je stabilní, častěji postihuje starší osoby

10. 2. 2017
Zpráva EFSA a ECDC týkající se trendů a příčin zoonóz, zoonotických agens a onemocnění z potravin za rok 2015.

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2017 - 2019, ČR

1. 11. 2016
Ministerstvo zdravotnictví České republiky vypracovalo „Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2017 - 2019".

Kontaminace potravin a krmiv cizorodými látkami byla v ČR nízká i v roce 2015

14. 9. 2016
Odbor bezpečnosti potravin vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2015.

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2015

13. 9. 2016
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Výroční zprávu o činnosti systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v ČR za rok 2015.

„Den zdraví“ na výstavě Země živitelka 2016 se vydařil

8. 9. 2016
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství připravil pro návštěvníky letošního 43. ročníku výstavy Země živitelka v rámci doprovodných programů akci pro rodiny s dětmi „Den zdraví“.
1 2 3 4 5

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.