Tři připomínková řízení ke zdravotním tvrzením

4. 5. 2011

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uveřejnil dne 26. 4. 2011 tři návrhy směrnic týkajících se vědeckých požadavků na zdravotní tvrzení, která se zaměřují na:regulaci chuti, hmotnosti a koncentrace glukózy v krvi; antioxidanty, oxidační poškození a kardiovaskulární zdraví a třetí na zdraví kostí, kloubů a dutiny ústní.

Zdravotní tvrzení podle článku 13 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 se týkají tvrzení, která popisují nebo odkazují na význam živiny nebo jiné látky pro růst a vývoj organismu a jeho fyziologické funkce, psychologické a behaviorální funkce, snižování nebo kontrolu hmotnosti nebo snížení pocitu hladu či zvýšení pocitu sytosti anebo na snížení množství energie obsažené ve stravě.

Cílem těchto vědeckých hodnocení EFSA je zajistit, aby zdravotní tvrzení uváděná na etiketách výrobků a při jejich propagaci, byla z hlediska výživy a zdraví smysluplná a přesná. To má následně napomoci spotřebitelům, aby při výběru potravin zvolili variantu prospěšnou pro jejich zdraví. Tato zdravotní tvrzení nezahrnují tvrzení o snížení rizika onemocnění a tvrzení týkající se vývoje a zdraví dětí, na něž se vztahuje článek 14 uvedeného nařízení.

Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie (NDA) připravil pro uvedená tvrzení návrhy dokumentů (viz příloha 1–3), ke kterým se vědecká obec a zainteresované subjekty mohou do 31. 8. 2011 vyjadřovat, a to na předepsaných formulářích (příloha 1–3). Připomínky zaslané e-mailem nebo poštou nebudou brány do úvahy.

Návrhy dokumentů vycházejí ze zkušeností, které panel NDA získal při posuzování uvedených typů tvrzení. Nejde o vyčerpávající seznamy prospěšných zdravotních účinků a výstupů ze studií, které jsou akceptovatelné. Jde spíše o příklady z hodnocení, které mají ukázat na to, jak panel NDA přistupuje k hodnocení příslušných zdravotních tvrzení.

Podrobnější informace o připomínkových řízeních a seznam zdravotních tvrzení můžete najít na webových stránkách Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

Zdroj: EFSA

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.