NRL pro zkoušení osiv a sadby Praha

Základním úkolem laboratoře je provádět uznávací řízení osiva a sadby na území České republiky. Zkoušky zahrnují veškeré zemědělské plodiny, léčivé rostliny, květiny, stromy a keře.

Laboratoř je akreditována národní společností pro akreditaci ČIA o.p.s. a dále je akreditována mezinárodní společností pro akreditaci ISTA. Laboratoř je v kompetenci NRL a  má ještě jednu laboratoř nacházející se v Brně.

Jsou zde prováděna stanovení kvality osiva a sadby, jedná se o zkoušky vlhkosti, čistoty, klíčivosti, HTS a sítového třídění. Mezi zkoušky patří také zjišťování zdravotního stavu osiva.

Jednotlivá stanovení mají prověřit osivo a sadbu, zda odpovídají stanoveným hodnotám Vyhlášky č.129/2012 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Laboratoř vydává certifikáty ISTA i OECD, jsou zde prováděny akreditované rozbory osiva na žádost zákazníka.

Mezi další druhy zkoušek patří stanovení odrůdové pravosti a čistoty partie osiva na základě polyakrylamidové elektroforézy. Stanovujeme kvalitu namořenosti osiva.

Součástí práce laboratoře je také kontrola pověřených laboratoří, pořádání školení, workshopů a přednášek. V současné době spolupracujeme s širokou škálou laboratoří v celém světě, ať již díky spolupráci s organizací TAIEX, nebo díky kontaktům navázaných spoluprací s ISTA.


Laboratorní posouzení jakosti osiva zahrnuje:

  • analytickou čistotu a stanovení výskytu jiných rostlinných druhů
  • klíčivost mořeného i nemořeného osiva
  • stanovení vlhkosti osiva
  • stanovení hmotnosti tisíce semen (HTS) a hmotnosti milionu klíčivých semen (HMKS)
  • stanovení výskytu živočišných škůdců
  • zkoušky zdravotního stavu
  • stanovení velikostních podílů (zadina, mimokalibrační podíly…)
  • mechanický rozbor směsi osiv
  • zkoušení pravosti druhu a odrůdy (vertikální elektroforéza, stanovení stupně ploidie, fluorescence…)
  • tetrazoliový test životaschopnosti (TTC), speciální stanovení klíčivosti a zkoušky vitality (chladový test, konduktometrická zkouška) 
  • stanovení obsahu kyseliny erukové a glukosinátů
  • zkoušku namořenosti

 

 

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.