přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Cukrová řepa a cukr

Cukr sacharóza neboli bílé zlato. Toto pojmenování vzniklo kvůli zcela výjimečnému ekonomickému přínosu, ať už přímo v penězích pro státní rozpočet, nebo nepřímo rozvojem navazujících činností jako strojírenství, železniční dopravy nebo chemického průmyslu. Základní surovinou pro výrobu cukru je v Evropě cukrová řepa – plodina s mnohočetným využitím, velkým energetickým potenciálem, zpětně obohacující půdu o živiny a spotřebovávající oxid uhličitý.

Řada základních principů a technologických postupů výroby cukru je tuzemského původu a celosvětově užívána. Cukr se na území dnešní ČR začal vyrábět v roce 1787. V roce 2017 je to tedy již 230 let existence této tradiční české komodity. Cukr patří mezi první komodity v EU, které jsou regulovány tzv. Společnou organizací trhů (již od roku 1968). Tento systém regulace ve svých rozhodujících částech (kvóty cukru a minimální cena cukrové řepy) skončí 30. září 2017. 

Ve většině sklizňových a výrobních parametrů je ČR na úrovni nejvyspělejších států EU. Současná plocha cukrové řepy se pohybuje okolo 60 tisíc hektarů včetně využití pro výrobu kvasného lihu. Roční spotřeba cukru je přibližně 360 tisíc tun, výroba se v 7 cukrovarech pohybuje okolo 500 tisíc tun. ČR je tak nadále zemí ve výrobě cukru soběstačnou.


15.1.2010

Ochrana práv k odrůdám v ČR PDF Otevírá se do nového okna. (PDF, 651 KB)

Ochrana práv k odrůdám je forma ochrany duševního vlastnictví v zemědělství, která je zakotvena jako mezinárodní systém Mezinárodní úmluvou na ochranu práv k novým odrůdám rostlin. Každý uživatel chráněné odrůdy je povinnen respektovat práva držitele odrůdových práv, jejichž dodržování může být vymáháno i soudní cestou.