Řada základních principů a technologických postupů výroby cukru je tuzemského původu a celosvětově užívána. Cukr se na území dnešní ČR začal vyrábět v roce 1787. V roce 2017 je to tedy již 230 let existence této tradiční české komodity. Cukr patří mezi první komodity v EU, které jsou regulovány tzv. Společnou organizací trhů (již od roku 1968). Tento systém regulace ve svých rozhodujících částech (kvóty cukru a minimální cena cukrové řepy) skončí 30. září 2017.
Ve většině sklizňových a výrobních parametrů je ČR na úrovni nejvyspělejších států EU. Současná plocha cukrové řepy se pohybuje okolo 60 tisíc hektarů včetně využití pro výrobu kvasného lihu. Roční spotřeba cukru je přibližně 360 tisíc tun, výroba se v 7 cukrovarech pohybuje okolo 500 tisíc tun. ČR je tak nadále zemí ve výrobě cukru soběstačnou.