EU ORGANIC AWARDS 2023

29. 3. 2023

Evropská komise bude letos podruhé udělovat Ceny EU za ekologickou produkci, tzv. "EU Organic Awards".

Jedná se o iniciativu navazující na Akční plán EU pro rozvoj ekologické produkce, jenž Komise přijala v březnu 2021, kdy si EU stanovila mj. cíl do roku 2030 obhospodařovat 25 % zemědělské půdy ekologickým způsobem. Nepředpokládá se žádná přímá finanční odměna subjektů za umístění, avšak podnik by toto ocenění mohl zcela jistě využít pro zvýšení své prestiže a propagaci svou i celého systému ekologického zemědělství.

Cílem této aktivity je upozornit na nejekologičtější a nejinovativnější projekty v celém řetězci produkce i prodeje biopotravin v EU, které přispívají ke snižování dopadu zemědělství na životní prostředí a klima a tudíž i k dosažení cílů Strategie EU v oblasti biologické rozmanitosti a strategie „Farm to Fork“.

ČR tuto iniciativu vítá, protože je plně v souladu s naším národním akčním plánem pro rozvoj ekologické Produkce (Akcni_plan_CR_2021-2027_NAHLED_II (eagri.cz)).

Ocenění EU za ekologickou produkci zahrnuje 7 kategorií a 8 individuálních ocenění:
Kategorie 1 - Nejlepší ekologický zemědělec v kategoriích muž i žena
Kategorie 2 - Nejlepší ekologický region
Kategorie 3 - Nejlepší ekologické město
Kategorie 4 - Nejlepší ekologický "biookrsek"
Kategorie 5 - Nejlepší malý a střední podnik zpracovávající ekologické potraviny
Kategorie 6 - Nejlepší maloobchodní prodejce biopotravin
Kategorie 7 - Nejlepší restaurace/služba poskytující biopotraviny

Pokud jste osoba činná v sektoru ekologického zemědělství a tato výzva Vás zaujala, termín pro podávání žádostí je od 25. 3. do 14. 5. 2023, slavnostní předávání cen proběhne dne 25. 9. 2023.

Více informací lze nalézt na webu Evropské komise (EU Organic Awards (europa.eu)) a v přiloženém letáčku.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.