Ministerstvo zemědělství v letech 2019-2021 poskytlo na programy k omezení dopadů sucha a nedostatku vody téměř 26 miliard korun

Tisková zpráva — Programy, kterými Ministerstvo zemědělství (MZe) reagovalo na změny klimatu a na opakující se sucha s nedostatkem vody, mají přispět především k zadržování vody v krajině. Pomáhají tomu například pozemkové úpravy, revitalizované toky, odbahněné a vybudované nové rybníky. Programy byly připraveny na tři šestileté etapy do roku 2033. Druhou informaci o jejich plnění dnes ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) předložil vládě na vědomí.

„Vzhledem k omezeným vodním zdrojům, které jsou závislé výhradně na atmosférických srážkách, má sucho pro Českou republiku závažné důsledky. Proto považuji za důležité, že máme celý komplex programů, které tuto problematiku řeší. V letech 2019 až 2021 Ministerstvo zemědělství podpořilo opatření k omezení dopadů sucha a nedostatku vody částkou téměř 26 miliard korun,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Informace o plnění programů je rozdělená na údaje o podporách v programech financovaných z národních zdrojů z rozpočtu MZe a doplňovaných z vlastních zdrojů investorů a na údaje z fondů EU s národním kofinancováním v Programu rozvoje venkova. Jsou zde také některé dotační podpory, které souvisejí s ochranou před následky sucha a byly zahájeny již v dřívějších letech.

V letech 2019-2021 bylo na dotacích z národních zdrojů poskytnuto 14,7 miliardy korun, na opatření financovaných z fondů EU bylo využito celkem 11,3 miliardy korun.  

Z národních zdrojů financuje MZe například program na podporu obnovy, rekonstrukce, odbahnění a výstavby rybníků, které jsou větší než 2 ha. Od roku 2019 tak bylo vyplaceno 452 milionů korun. Program navazuje na předchozí obdobné programy (zavedené již od roku 2003) a je notifikován do konce roku. V průběhu roku 2024 se předpokládá jeho závěrečné vyhodnocení. V roce 2022 bude spuštěn navazující program.

Z dalších programů je například Podpora opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádržích. Jeho cílem je náprava špatného technického stavu, čímž dojde ke zlepšení vodního režimu krajiny, posílení retence vody v krajině a zvýšení bezpečnosti při zvýšených průtocích. Od roku 2019 MZe na tento program poskytlo celkem 917 milionů korun.

Všechny tyto aktivity a programy k omezení dopadů sucha budou pokračovat
i v následujících letech. 

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

 

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.