Ocenění Oranžová stuha roku 2009 získala obec Telecí

26. 10. 2009

Obec Telecí z Pardubického kraje získala ocenění Oranžová stuha 2009 v rámci soutěže Vesnice roku 2009 v Programu obnovy venkova. Slavnostní vyhlášení proběhlo v historických prostorách Senátu. Ocenění převzal z rukou vrchního ředitele sekce rozvoje venkova Pavla Sekáče starosta obce pan Jaroslav Šimon.

Obec byla oceněna za vytváření podmínek pro plnohodnotný život na venkově v součinnosti místní samosprávy a zemědělských subjektů. Ocenění je spojeno s finanční odměnou až do výše 800 tisíc korun.

V letošním roce se do soutěže Vesnice roku přihlásilo celkem 325 obcí a ocenění Oranžová stuha bylo uděleno v jedenácti krajích. Celorepublikový vítěz byl následně vybrán hodnotitelskou komisí.

Ocenění Oranžová stuha se udělovalo letos potřetí. Soutěž probíhá na dvou úrovních, nejprve se ocenění udílí na krajské úrovni. 11 obcím, které uspěly v krajských kolech a dostaly se tak do celostátního kola, náleží šek do výše 600 tisíc korun a celorepublikový vítěz získá šek do výše 800 tisíc korun.

Odbornou komisi zaujala hlavně obec Telecí. Spolupráce obce se zemědělskými subjekty spočívá zejména v údržbě vzhledu obce. V obci se nachází jedna z nejstarších a nejmohutnějších českých lip, podle odborného odhadu je jí kolem 700 let. Dalším památným stromem v obci je 500 let starý dub. Zemědělci dle svých možností poskytují svou techniku k údržbě zeleně v obci či k prohrnování silnic a místních komunikací. Zemědělské subjekty podporují také místní zájmová sdružení a podílejí se na pořádání společenských akcí.

Na dobré úrovni je taktéž spolupráce mezi myslivci a zemědělci. Zemědělci dle svých možností poskytují myslivcům obilí a zemědělské odpady k zimnímu přikrmování zvěře. V době senoseče je dbáno o co nejmenší úhyn mláďat.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.