Značku „Regionální potravina“ uděluje na základě krajských soutěží Ministerstvo zemědělství ve 13 krajích České republiky nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům. Výrobky musí být vyrobeny z lokálních surovin a mít vazbu na svůj kraj - ať již tradičním způsobem výroby nebo originální regionální recepturou. Odborné poroty vybírají vždy 1 vítězný výrobek v 9 kategoriích. Oceněné výrobky získávají certifikát ministra zemědělství a právo užívat značku „Regionální potravina“ daného kraje po dobu 4 let. Soutěžit o značku „Regionální potravina“ mohou pouze malé a střední podniky do 250 zaměstnanců.
Jedním z hlavních cílů značky „Regionální potravina“ je podpora opravdu kvalitních lokálních potravin na našem trhu. Díky krátkým distribučním cestám jsou lokální potraviny mnohem čerstvější než potraviny, které k nám putují z velké dálky, čímž se méně zatěžuje životní prostředí. Neméně důležitá je také podpora zaměstnanosti v daném regionu. Prosperující zemědělci, zpracovatelé i prodejci pak představují záruku udržení nebo dokonce rozšíření počtu pracovních míst.
Další informace vč. přihlášky naleznete na stránkách Státního zemědělského a intervenčního fondu nebo na stránkách Regionalnipotravina.cz.