Metody detekce EHEC baktérií E. coli v potravinách
Séroskupina enterohemoragických baktérií Escherichia coli (EHEC) determinuje globální výskyt alimentárních onemocnění a zůstává jedním z hlavních problémů pro populaci a pro potravinářský průmysl.
Přehodnocení a schvalování potravinových přídatných látek
Evropská komise (EK) stanovila v souladu s nařízením Společenství (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách (aditivech) program, v rámci kterého Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) přehodnotí bezpečnost těch aditiv, která již byla v EU povolena před 20. lednem 2009. Konkrétní časový rámec pro přehodnocení bezpečnosti aditiv je upraven v nařízení (EU) č. 257/2010, kterým se stanoví program pro jejich přehodnocení v souladu s výše uvedeným nařízením. Přehodnocení by mělo být provedeno do konce roku 2020.
Hodnocení bezpečnosti aditiv v Evropské unii
Každá potravinová přídatná látka (aditivum) musí projít před svým použitím v produktu nezávislým hodnocením své bezpečnosti. Dále se musí prokázat opodstatněnost a nezbytnost použití aditiva v produktu. V Evropské unii musejí být všechna aditiva před svým použitím v potravině posouzena Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).
Povolení nových geneticky modifikovaných rostlin
Evropská komise (EK) povolila v prosinci roku 2011 tři geneticky modifikované (GM) odrůdy kukuřice a jednu odrůdu bavlníku pro použití v potravinách a krmivech. GM odrůdy mohou být dováženy, není však povoleno jejich pěstování. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vyhodnotil tyto rostliny jako nezávadné.
Původ hovězího masa a možnost jeho ověření spotřebiteli
Informace o možnosti dohledání údajů o zakoupeném hovězím mase na webových stránkách Ministerstva zemědělství „eAGRI“.
Nanotechnologie v potravinářství
Sdružení českých spotřebitelů, o.s. zajistilo pro Českou technologickou platformu pro potraviny vydání publikace Nanotechnologie v potravinářství.
Ministr Fuksa navštívil farmářské slavnosti na farmě Kunclův Mlýn
Brzina, 28. 5. 2011
Zearalenon v potravinách
Zearalenon je mykotoxin produkovaný některými druhy rodu Fusarium. Běžně se nachází v kukuřici. Na kontaminaci zearalenonem je rovněž náchylný ječmen, oves, pšenice, rýže, čirok a sójové boby. Nebezpečí zearalenonu spočívá v jeho estrogenní aktivitě.
BfR, ECDC a EFSA k prevenci průjmových onemocnění se zvláštním zaměřením na toxin Shiga - produkující E. coli (STEC), verotoxin produkující E. coli (VTEC) nebo enterohemoragické E. coli (EHEC)
Národní referenční laboratoř pro E. coli německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik BfR nepotvrdila kontaminaci dovážených španělské okurek nebezpečným typem střevní bakterie E.coli (EHEC). Enterohemoragické Escherichia coli (EHEC) jsou vysvětleny ve Společném prohlášení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).
Farmářské slavnosti nabírají na síle, oblíbily si je tisíce lidí bez rozdílu věku
Tisková zpráva – K fenoménu farmářských trhů se nyní přidaly i farmářské slavnosti. Na první dvě, které se uskutečnily v dubnu, přišlo celkem přes dvanáct tisíc lidí. Seriál akcí, které dospělým i dětem přibližují život na rodinných farmách, inicioval a zaštítil ministr zemědělství Ivan Fuksa. Na slavnosti, které mají zvýšit zájem lidí o kvalitní domácí potraviny a podpořit české zemědělce, letos ministerstvo poskytne téměř 2,3 miliony korun.