přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.
zobrazit po
4.1.2012

Bezpečnost a odpovědnost v nanotechnologiích

Nanotechnologie začínají pronikat prakticky do všech oblastí našeho života. Nanočástice nás obklopují přirozeně. Jak se ale postavit k uměle připraveným nanočásticím (velikost 1-100 nanometru, tzn. 10−9 m (miliardtiny metru - přibližně tisíciny tloušťky lidského vlasu), se kterými se člověk běžně dříve nesetkával? Vedle užitečných vlastností jsou kladeny otázky ve smyslu: Nemohou poškodit naše zdraví?


3.1.2012

Přídatné látky povolené při výrobě potravin

Při výrobě potravin lze používat pouze přídatné látky, které byly schváleny postupem podle nařízení (ES) č. 1331/2008 které stanovuje jednotný postup pro posuzování a povolování potravinářských přídatných látek, potravinářských enzymů a potravinářských aromat a které jsou uvedeny na seznamech potravinářských přídatných látek Unie v příloze II a v příloze III nařízení (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách.


3.1.2012

MZe podporuje novou učební pomůckou zájem žáků o zdravou výživu

Především pedagogům a žákům druhého stupně základních škol je určen nový výukový program nazvaný Výživa ve výchově ke zdraví, na jehož vzniku se podílelo i Ministerstvo zemědělství. Uživatelé webové stránky www.viscojis.cz/teens, jejímž hlavním posláním je informační podpora tohoto programu, na ní mohou najít novou učební pomůcku – pracovní sešity k jednotlivým kapitolám projektu.


3.1.2012

Metody detekce EHEC baktérií E. coli v potravinách

Séroskupina enterohemoragických baktérií Escherichia coli (EHEC) determinuje globální výskyt alimentárních onemocnění a zůstává jedním z hlavních problémů pro populaci a pro potravinářský průmysl.


2.1.2012

Přehodnocení a schvalování potravinových přídatných látek

Evropská komise (EK) stanovila v souladu s nařízením Společenství (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách (aditivech) program, v rámci kterého Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) přehodnotí bezpečnost těch aditiv, která již byla v EU povolena před 20. lednem 2009. Konkrétní časový rámec pro přehodnocení bezpečnosti aditiv je upraven v nařízení (EU) č. 257/2010, kterým se stanoví program pro jejich přehodnocení v souladu s výše uvedeným nařízením. Přehodnocení by mělo být provedeno do konce roku 2020.


2.1.2012

Hodnocení bezpečnosti aditiv v Evropské unii

Každá potravinová přídatná látka (aditivum) musí projít před svým použitím v produktu nezávislým hodnocením své bezpečnosti. Dále se musí prokázat opodstatněnost a nezbytnost použití aditiva v produktu. V Evropské unii musejí být všechna aditiva před svým použitím v potravině posouzena Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).


2.1.2012

Povolení nových geneticky modifikovaných rostlin

Evropská komise (EK) povolila v prosinci roku 2011 tři geneticky modifikované (GM) odrůdy kukuřice a jednu odrůdu bavlníku pro použití v potravinách a krmivech. GM odrůdy mohou být dováženy, není však povoleno jejich pěstování. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vyhodnotil tyto rostliny jako nezávadné.


22.12.2011

Původ hovězího masa a možnost jeho ověření spotřebiteli

Informace o možnosti dohledání údajů o zakoupeném hovězím mase na webových stránkách Ministerstva zemědělství „eAGRI“.


19.12.2011

Nanotechnologie v potravinářství

Sdružení českých spotřebitelů, o.s. zajistilo pro Českou technologickou platformu pro potraviny vydání publikace Nanotechnologie v potravinářství.



24.6.2011

Zearalenon v potravinách

Zearalenon je mykotoxin produkovaný některými druhy rodu Fusarium. Běžně se nachází v kukuřici. Na kontaminaci zearalenonem je rovněž náchylný ječmen, oves, pšenice, rýže, čirok a sójové boby. Nebezpečí zearalenonu spočívá v jeho estrogenní aktivitě.


6.6.2011

BfR, ECDC a EFSA k prevenci průjmových onemocnění se zvláštním zaměřením na toxin Shiga - produkující E. coli (STEC), verotoxin produkující E. coli (VTEC) nebo enterohemoragické E. coli (EHEC)

Národní referenční laboratoř pro E. coli německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik BfR nepotvrdila kontaminaci dovážených španělské okurek nebezpečným typem střevní bakterie E.coli (EHEC). Enterohemoragické Escherichia coli (EHEC) jsou vysvětleny ve Společném prohlášení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).


3.5.2011

Farmářské slavnosti nabírají na síle, oblíbily si je tisíce lidí bez rozdílu věku

Tisková zpráva – K fenoménu farmářských trhů se nyní přidaly i farmářské slavnosti. Na první dvě, které se uskutečnily v dubnu, přišlo celkem přes dvanáct tisíc lidí. Seriál akcí, které dospělým i dětem přibližují život na rodinných farmách, inicioval a zaštítil ministr zemědělství Ivan Fuksa. Na slavnosti, které mají zvýšit zájem lidí o kvalitní domácí potraviny a podpořit české zemědělce, letos ministerstvo poskytne téměř 2,3 miliony korun.


20.4.2011

Technické podmínky školení týkajících se principů a metod hodnocení rizik v oblasti bezpečnosti potravin

Zpráva Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) obsahuje technické podmínky školení na hodnocení rizik, které vypracovala Pracovní skupina EFSA pro školící aktivity o principech a metodách hodnocení rizik v oblasti bezpečnosti potravin.


18.4.2011

Seminář Aktuální otázky GM rostlin a výroby GM krmiv

Ministerstvo zemědělství (MZe) a Vědecký výbor pro geneticky modifikované potraviny a krmiva pořádají v úterý dne 10. května 2011 od 10,00 hod. v budově MZe v ulici Těšnov č. 17, v zasedací místnosti č. 400, seminář pod názvem Aktuální otázky produkce geneticky modifikovaných rostlin a výroby geneticky modifikovaných krmiv.


6.4.2011

EFSA posoudil bezpečnost ozařování potravin

Ozařování potravin se používá k usmrcování bakterií způsobujících otravy z potravin, jako jsou například bakterie z rodu Salmonella nebo Campylobacter. Ozařování se také používá pro oddálení zrání ovoce a zastavení klíčení zeleniny, jako jsou brambory a cibule.


29.3.2011

Kontaminace potravinového řetězce cizorodými látkami, situace v roce 2010

Zpráva zveřejněná Státní veterinární správou České republiky (SVS ČR) v březnu uvádí výsledky a hodnotí stav v obsahu reziduí a kontaminantů (tzv. cizorodých látek) v krmivech, u živých zvířat na farmách, v surovinách a potravinách živočišného původu. Jsou v ní data za rok 2010, a také některé grafy s vyjádřením trendu v průměrném obsahu reziduí a cizorodých látek - převážně od roku 1990.


22.3.2011

Souhrnná zpráva Evropské unie o vývojových tendencích, původu a výskytu zoonóz v roce 2009

Veterinární i humánní dozorové orgány EU, Evropské centrum pro prevenci a kontrolu infekčních onemocnění (ECDC) a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) systematicky sledují výskyt onemocnění přenosných ze zvířat na člověka, tj. zoonóz.


16.3.2011

Referenční metody pro analýzu GMO, referenční laboratoře EU

Společné výzkumné středisko Evropské unie (Joint Research Centre, JRC) uveřejňuje na svých internetových stránkách tzv. referenční zprávy (reports). V rámci těchto zpráv byla vydána publikace, která obsahuje 79 referenčních metod pro analýzu geneticky modifikovaných organismů (GMO) validovaných podle mezinárodních standardů.


7.3.2011

Seminář ke geneticky modifikovaným rostlinám

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uspořádá 31. března 2011 v Bruselu pracovní schůzku (workshop) zainteresovaných subjektů k problematice geneticky modifikovaných (GM) rostlin.

zobrazit po