Bezpečnost a odpovědnost v nanotechnologiích
Nanotechnologie začínají pronikat prakticky do všech oblastí našeho života. Nanočástice nás obklopují přirozeně. Jak se ale postavit k uměle připraveným nanočásticím (velikost 1-100 nanometru, tzn. 10−9 m (miliardtiny metru - přibližně tisíciny tloušťky lidského vlasu), se kterými se člověk běžně dříve nesetkával? Vedle užitečných vlastností jsou kladeny otázky ve smyslu: Nemohou poškodit naše zdraví?
Přídatné látky povolené při výrobě potravin
Při výrobě potravin lze používat pouze přídatné látky, které byly schváleny postupem podle nařízení (ES) č. 1331/2008 které stanovuje jednotný postup pro posuzování a povolování potravinářských přídatných látek, potravinářských enzymů a potravinářských aromat a které jsou uvedeny na seznamech potravinářských přídatných látek Unie v příloze II a v příloze III nařízení (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách.
MZe podporuje novou učební pomůckou zájem žáků o zdravou výživu
Především pedagogům a žákům druhého stupně základních škol je určen nový výukový program nazvaný Výživa ve výchově ke zdraví, na jehož vzniku se podílelo i Ministerstvo zemědělství. Uživatelé webové stránky www.viscojis.cz/teens, jejímž hlavním posláním je informační podpora tohoto programu, na ní mohou najít novou učební pomůcku – pracovní sešity k jednotlivým kapitolám projektu.
Metody detekce EHEC baktérií E. coli v potravinách
Séroskupina enterohemoragických baktérií Escherichia coli (EHEC) determinuje globální výskyt alimentárních onemocnění a zůstává jedním z hlavních problémů pro populaci a pro potravinářský průmysl.
Přehodnocení a schvalování potravinových přídatných látek
Evropská komise (EK) stanovila v souladu s nařízením Společenství (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách (aditivech) program, v rámci kterého Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) přehodnotí bezpečnost těch aditiv, která již byla v EU povolena před 20. lednem 2009. Konkrétní časový rámec pro přehodnocení bezpečnosti aditiv je upraven v nařízení (EU) č. 257/2010, kterým se stanoví program pro jejich přehodnocení v souladu s výše uvedeným nařízením. Přehodnocení by mělo být provedeno do konce roku 2020.
Hodnocení bezpečnosti aditiv v Evropské unii
Každá potravinová přídatná látka (aditivum) musí projít před svým použitím v produktu nezávislým hodnocením své bezpečnosti. Dále se musí prokázat opodstatněnost a nezbytnost použití aditiva v produktu. V Evropské unii musejí být všechna aditiva před svým použitím v potravině posouzena Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).
Povolení nových geneticky modifikovaných rostlin
Evropská komise (EK) povolila v prosinci roku 2011 tři geneticky modifikované (GM) odrůdy kukuřice a jednu odrůdu bavlníku pro použití v potravinách a krmivech. GM odrůdy mohou být dováženy, není však povoleno jejich pěstování. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vyhodnotil tyto rostliny jako nezávadné.
Původ hovězího masa a možnost jeho ověření spotřebiteli
Informace o možnosti dohledání údajů o zakoupeném hovězím mase na webových stránkách Ministerstva zemědělství „eAGRI“.
Nanotechnologie v potravinářství
Sdružení českých spotřebitelů, o.s. zajistilo pro Českou technologickou platformu pro potraviny vydání publikace Nanotechnologie v potravinářství.
Ministr Fuksa navštívil farmářské slavnosti na farmě Kunclův Mlýn
Brzina, 28. 5. 2011
Zearalenon v potravinách
Zearalenon je mykotoxin produkovaný některými druhy rodu Fusarium. Běžně se nachází v kukuřici. Na kontaminaci zearalenonem je rovněž náchylný ječmen, oves, pšenice, rýže, čirok a sójové boby. Nebezpečí zearalenonu spočívá v jeho estrogenní aktivitě.
BfR, ECDC a EFSA k prevenci průjmových onemocnění se zvláštním zaměřením na toxin Shiga - produkující E. coli (STEC), verotoxin produkující E. coli (VTEC) nebo enterohemoragické E. coli (EHEC)
Národní referenční laboratoř pro E. coli německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik BfR nepotvrdila kontaminaci dovážených španělské okurek nebezpečným typem střevní bakterie E.coli (EHEC). Enterohemoragické Escherichia coli (EHEC) jsou vysvětleny ve Společném prohlášení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).
Farmářské slavnosti nabírají na síle, oblíbily si je tisíce lidí bez rozdílu věku
Tisková zpráva – K fenoménu farmářských trhů se nyní přidaly i farmářské slavnosti. Na první dvě, které se uskutečnily v dubnu, přišlo celkem přes dvanáct tisíc lidí. Seriál akcí, které dospělým i dětem přibližují život na rodinných farmách, inicioval a zaštítil ministr zemědělství Ivan Fuksa. Na slavnosti, které mají zvýšit zájem lidí o kvalitní domácí potraviny a podpořit české zemědělce, letos ministerstvo poskytne téměř 2,3 miliony korun.
Technické podmínky školení týkajících se principů a metod hodnocení rizik v oblasti bezpečnosti potravin
Zpráva Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) obsahuje technické podmínky školení na hodnocení rizik, které vypracovala Pracovní skupina EFSA pro školící aktivity o principech a metodách hodnocení rizik v oblasti bezpečnosti potravin.
Seminář Aktuální otázky GM rostlin a výroby GM krmiv
Ministerstvo zemědělství (MZe) a Vědecký výbor pro geneticky modifikované potraviny a krmiva pořádají v úterý dne 10. května 2011 od 10,00 hod. v budově MZe v ulici Těšnov č. 17, v zasedací místnosti č. 400, seminář pod názvem Aktuální otázky produkce geneticky modifikovaných rostlin a výroby geneticky modifikovaných krmiv.
EFSA posoudil bezpečnost ozařování potravin
Ozařování potravin se používá k usmrcování bakterií způsobujících otravy z potravin, jako jsou například bakterie z rodu Salmonella nebo Campylobacter. Ozařování se také používá pro oddálení zrání ovoce a zastavení klíčení zeleniny, jako jsou brambory a cibule.
Kontaminace potravinového řetězce cizorodými látkami, situace v roce 2010
Zpráva zveřejněná Státní veterinární správou České republiky (SVS ČR) v březnu uvádí výsledky a hodnotí stav v obsahu reziduí a kontaminantů (tzv. cizorodých látek) v krmivech, u živých zvířat na farmách, v surovinách a potravinách živočišného původu. Jsou v ní data za rok 2010, a také některé grafy s vyjádřením trendu v průměrném obsahu reziduí a cizorodých látek - převážně od roku 1990.
Souhrnná zpráva Evropské unie o vývojových tendencích, původu a výskytu zoonóz v roce 2009
Veterinární i humánní dozorové orgány EU, Evropské centrum pro prevenci a kontrolu infekčních onemocnění (ECDC) a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) systematicky sledují výskyt onemocnění přenosných ze zvířat na člověka, tj. zoonóz.
Referenční metody pro analýzu GMO, referenční laboratoře EU
Společné výzkumné středisko Evropské unie (Joint Research Centre, JRC) uveřejňuje na svých internetových stránkách tzv. referenční zprávy (reports). V rámci těchto zpráv byla vydána publikace, která obsahuje 79 referenčních metod pro analýzu geneticky modifikovaných organismů (GMO) validovaných podle mezinárodních standardů.
Seminář ke geneticky modifikovaným rostlinám
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uspořádá 31. března 2011 v Bruselu pracovní schůzku (workshop) zainteresovaných subjektů k problematice geneticky modifikovaných (GM) rostlin.