Zákaz prodeje zásilek předpisům neodpovídajících vajec z Polska
Podle tiskové zprávy Ministerstva zemědělství ze dne 16. ledna 2012 neodpovídaly tři zásilky vajec z Polska veterinárním předpisům České republiky a požadavkům Evropské unie.
EFSA hodnotí možnosti regulace norovirů u ústřic
Vědecký panel Evropského úřadu pro bezpečnost potravin pro biologická nebezpečí (EFSA BIOHAZ) dospěl ve svém hodnocení rizik zveřejněném 17. ledna 2012 k závěru, že nejúčinnějšími opatřeními na ochranu spotřebitele před expozicí noroviry z ústřic je produkce ústřic v oblastech, které nejsou fekálně znečištěné, nebo zabránění kontaminace oblastí pro produkci měkkýšů.
Vodítka k testování GMO
Nová vědecká publikace „Jak spolehlivě testovat GMO“ poskytuje přehled aktuální legislativy a nejnovějších metod na testování geneticky modifikovaných organismů (GMO). 100 stránková vodítka jsou adresována odborníkům a pracovníkům národních úřadů a testovacích laboratoří z celého světa.
Nákup konzumních brambor, čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny na veřejných tržištích v době nízkých teplot
Prodej konzumních brambor, čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny na veřejných tržištích v období mrazů není současnými právními předpisy zakázán, ani nejsou stanoveny limitní hranice teplot, při kterých by se tyto produkty nesměly prodávat. Musí však být mimo jiné splněna základní podmínka, a to, že výrobky nesmí být poškozeny nízkými teplotami nebo mrazem. Pokud vznikne takovéto porušení jakosti, nesmí být produkty uváděny do oběhu, protože vznikne jejich nevratné, trvalé poškození. Je tedy plně v rukách podnikatelů jaké podmínky při prodeji vytvoří, aby své výrobky dostatečně ochránili.
Zajištění zásilky polských vajec nejasného původu
Tisková zpráva MZe - Rychlá reakce českých kontrolorů. Dvě stě tisíc vajec z Polska se vrací k výrobci.
Ochrana spotřebitelů před alergenními potravinami
Lidé postižení alergiemi musí alergenní potraviny naprosto vyloučit ze svého jídelníčku. Proto je velmi důležité, aby výrobce uváděl látky způsobující alergie na obalu.
Změna nařízení o plastech v kontaktu s potravinami
Nařízení 1282/2011/EU mění a opravuje nařízení 10/2011/EU o materiálech a předmětech z plastů tak, že doplňuje nově schválené látky a upřesňuje pravidla u některých již schválených látek.
Varování: koncentrovaná kyselina octová zaměnitelná za nápoj
Tisková zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce ze dne 11. ledna 2012.
Kontrola dovozu potravin a krmiv do Evropské unie
Aktualizace seznamu Evropské unie pro režim zpřísněné kontroly dovozu. Nařízení 1277/2011/EU mění příloha I nařízení 669/2009/ES, kterým se provádí nařízení 882/2004/ES. Zpřísněné kontroly se týkají hlavně aflatoxinů a pesticidů. Účinnost nařízení je od 1. ledna 2012.
Zvýšení limitů dusičnanů a dioxinů v potravinách
Nařízení 1258/2011/EU zvyšuje o 500 mg/kg max. limity pro dusičnany v čerstvém špenátu a salátu. Byla změněna metodika u dioxinů a dioxinům podobných tzv. polychlorovaným bifenylům (PCB) a v souvislosti s tím zpřesněny stanovené limity.
Antibiotické růstové stimulátory v živočišné výrobě v USA a v EU
Po více než třech desítkách let vědeckého zkoumání dospěla americká Správa potravin a léčiv (Food and Drug Administration, FDA) k závěru, že s podáváním subletálních dávek antibiotických růstových stimulátorů zvířatům určeným pro produkci potravin nejsou spojena žádná rizika.
Nanomateriály
Nanomateriály jsou, podle normy přijaté Evropskou komisí na základě vědeckých doporučení Vědeckého výboru pro vznikající a nová rizika (SCENIHR) a Společného výzkumného střediska EU (JRC), materiály, v nichž se velikost hlavních složek pohybuje mezi 1 a 100 nanometry, tzn. 10−9 m (miliardtiny metru). Návrh znění definice nanomateriálů byl předmětem veřejné konzultace.
Kontroly potravin v české tržní síti
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontroluje, v rámci stanovených kompetencí, potraviny, suroviny k jejich výrobě, zemědělské výrobky a tabákové výrobky. Tyto kompetence se vztahují na výrobu, skladování, přepravu i prodej (včetně dovozu). Jedná se o kontroly cílené, jejichž účelem není monitorování, ale ochrana ekonomických zájmů občanů i státu - ochrana spotřebitele před zdravotně závadnými a nebezpečnými potravinami, před potravinami, které jsou klamavě označené, dále s prošlým datem použitelnosti nebo neznámého původu. Nedílnou součástí cílené kontroly jsou podmínky výroby a prodeje.
Geneticky modifikovaná krmiva
Geneticky modifikovanou (GM) potravinou/krmivem se rozumí ta potravina nebo to krmivo, která/é obsahuje geneticky modifikované organismy, sestává z nich nebo je z nich vyrobena/o. Legislativní rámec pro oblast GM potravin a krmiv je řešen na úrovni Evropské unie.
Některá opatření při pěstování GM kukuřice
Pěstování GM kukuřice GA21 a Bt11 by nemělo vyvolávat žádné zásadní pochyby o bezpečnosti, mělo by však být doprovázeno určitými opatřeními.
Krmiva: dlouhodobé dopady použití GM rostlin
Cílem systematického přehledu britských a francouzských vědců bylo shromáždit data týkající se vlivu krmné diety s obsahem geneticky modifikované (GM) kukuřice, sóji, brambor, rýže a tritikale na zdravotní stav užitkových zvířat.
Přídatné látky (aditiva)
Do průmyslově vyráběných potravin se běžně z technologického důvodu přidávají látky, které prodlužují trvanlivost potravin, zvýrazňují nebo obnovují barvu potravin, zvyšují nebo regulují kyselost a zahušťovací vlastnosti, případně dodávají potravinám sladkou chuť bez použití řepného cukru.
Transglutamináza, její použití a bezpečnost při výrobě potravin
Transglutamináza, její použití a bezpečnost při výrobě potravin.
Bezpečnost a odpovědnost v nanotechnologiích
Nanotechnologie začínají pronikat prakticky do všech oblastí našeho života. Nanočástice nás obklopují přirozeně. Jak se ale postavit k uměle připraveným nanočásticím (velikost 1-100 nanometru, tzn. 10−9 m (miliardtiny metru - přibližně tisíciny tloušťky lidského vlasu), se kterými se člověk běžně dříve nesetkával? Vedle užitečných vlastností jsou kladeny otázky ve smyslu: Nemohou poškodit naše zdraví?
Přídatné látky povolené při výrobě potravin
Při výrobě potravin lze používat pouze přídatné látky, které byly schváleny postupem podle nařízení (ES) č. 1331/2008 které stanovuje jednotný postup pro posuzování a povolování potravinářských přídatných látek, potravinářských enzymů a potravinářských aromat a které jsou uvedeny na seznamech potravinářských přídatných látek Unie v příloze II a v příloze III nařízení (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách.