Ministři zemědělství zemí EU se na svém setkání nemohli shodnout na povolení, proto přenechali rozhodnutí EK. Povolení platí na deset let. Potraviny a krmiva s geneticky modifikovanou složkou musí být v EU označeny – za předpokladu, že obsahují více než 0,9 % GM materiálu. V současné době je v EU jako krmivo a potravina povoleno přibližně 40 rostlin.
GM potravinou/krmivem se rozumí potravina/krmivo, které obsahuje geneticky modifikované organismy (GMO), sestává z nich nebo je z nich vyrobena. Legislativní rámec pro oblast GM potravin a krmiv je řešen na úrovni EU. Uvádění GMO pro použití v potravinách a krmivech na trh EU podléhá velmi přísné regulaci dle nařízení EP a R (ES) č. 1829/2003 a dá se říct, že GM potraviny jsou ty nejprověřenější potraviny na trhu. Jako potravina či krmivo mohou být v současné době v EU uváděny na trh produkty z bavlníku, kukuřice, brambor, řepky, sóji, cukrové řepy. Dále jedna bakteriální a jedna kvasinková kultura.
V České republice se spotřebitel nejčastěji setká v obchodě s rostlinnými oleji (sójové, řepkové) vyrobenými z GM rostlin. Ve vývoji či v oběhu jsou již potraviny geneticky upravené s vyšší nutriční hodnotou a příznivějším obsahem jednotlivých vitamínů, s vyváženým složením mastných kyselin, s lepší údržností či se zvýšeným obsahem nenasycených mastných kyselin omega-3 atd. Transgenní plodiny odolávající abiotickým stresům (např. sucho, chlad, zasolení půd či nedostatek světla) nám možná v budoucnu pomohou udržet nízké ceny a dostatek potravin.
Zdroj: ÚZEI