přechod na části stránky

Upozornění:
Používáte prohlížeč IE verze 6. Od 1. června 2012 nebude možné se s tímto prohlížečem do prostředí eAGRI přihlásit. Proveďte upgrade na IE verze min. 7 nebo použijte jiný prohlížeč (např. Mozilla Firefox nebo Google Chrome). Další informace zde.

Ochrana spotřebitelů před alergenními potravinami

13.1.2012

Lidé postižení alergiemi musí alergenní potraviny naprosto vyloučit ze svého jídelníčku. Proto je velmi důležité, aby výrobce uváděl látky způsobující alergie na obalu.

Navzdory důslednému čtení údajů o složení potravin jsou osoby trpící potravinovými alergiemi vystaveny nebezpečí tzv. skryté přítomnosti alergenů. Někdy jsou totiž složky potravin uváděny pod souhrnnými názvy. V České republice i v zemích EU se totiž při označování složek potraviny používá tzv. 25% pravidlo.

U složky potraviny, která se skládá ze dvou a více složek, se uvádějí v závorce názvy těchto složek řazené sestupně podle hmotnosti podílů. Činí-li tato celá složka méně než 25 % hmotnosti potraviny, uvádějí se pouze nutričně významné látky. Používání 25% pravidla může způsobit, že se některé alergeny mohou v potravině vyskytovat, aniž jsou na obalu uvedeny. I toto minimální množství však stačí k vyvolání alergické reakce.

Vzhledem k tomu, že skryté alergeny se často vyskytují v čokoládách, čokoládových bonbónech, nanucích a oplatkách, tedy v potravinách, které konzumují hlavně děti, měli by si výrobci uvědomit závažnost tohoto problému. Výrobce by měl alergenní látku uvést ve složení nebo přímo v názvu výrobku, anebo na obal dát upozornění, které musí spotřebitele informovat o zdravotním riziku vyplývajícím z přítomnosti látek vyvolávajících u citlivých osob alergické reakce.

Forma zdravotního upozornění není dána, ale za přijatelné řešení lze považovat tzv. preventivní upozornění na možný obsah alergenu. Příkladem je třeba upozornění, že výrobek může obsahovat stopy arašídů. Častou chybou výrobců také bývá, že zahrnou arašídy pod pojem ořechy. Arašídy ve skutečnosti nejsou pravé ořechy. 

Podrobné informace o ochraně před alergenními potravinami, a také o pracovní dokumentaci na uznávání potenciálních alergenů v potravinách, kterou vypracoval Výbor Codex Alimentarius, můžete najít na webových stránkáchStátní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Zdroj: SZPI

  • Tisk stránky
  • Poslat e-mailem