Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) má od roku 2005 své stálé sídlo v italské Parmě. Posláním úřadu je poskytovat nezávislá vědecká stanoviska, vědeckou a technickou podporu pro činnost Evropského společenství ve všech oblastech, které mají přímý nebo nepřímý vliv na bezpečnost potravin a krmiv. Tím má přispívat ke zvyšování důvěry spotřebitelů, hladkému fungování vnitřního trhu a k vysoké úrovni ochrany lidského zdraví, zdraví a pohody zvířat, zdraví rostlin a ochrany životního prostředí.
Česká republika se připojuje k celoevropské kampani EFSA proti šíření afrického moru prasat (#StopASF)
Tisková zpráva – Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) společně s Ministerstvem zemědělství v roce 2023 spojí síly v celoevropské kampani na podporu boje proti africkému moru prasat (AMP). Kampaň #StopASF, která probíhá již čtvrtým rokem, zvyšuje povědomí zemědělců, myslivců a veterinářů v osmnácti evropských zemích včetně České republiky o této nebezpečné nákaze a vyzývá k přijetí opatření k zastavení jejího šíření.
EFSA prodlužuje kampaň proti africkému moru prasat ve většině zemí EU
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) pokračuje v úsilí o zastavení šíření afrického moru prasat (AMP). Prodlužuje kampaň Zastavme africký mor prasat o třetí rok, druhým rokem poběží kampaň také v České republice. V ČR se podařilo v roce 2019 AMP úspěšně vymýtit, ale riziko opětovného zavlečení infekce vzhledem k aktuálnímu výskytu nákazy v sousedních zemích, jako jsou Polsko a Německo, zůstává vysoké.
České verze praktických opatření EFSA k implementaci požadavků nařízení o transparentnosti
Informace pro provozovatele podniků k novým požadavkům nařízení 2019/1381.
Úřad EFSA zveřejnil doporučení týkající se pokračující kojenecké výživy s nižším obsahem bílkovin
Úřad EFSA potvrdil, že pokračující kojenecká výživa s obsahem bílkovin nejméně 1,6 g / 100 kcal, vyrobená z kravského nebo kozího mléka, je bezpečná pro kojence.
Nový způsob odhadu expozice potravinovými enzymy zkvalitní hodnocení bezpečnosti
Úřad EFSA vytvořil nový způsob odhadu expozice spotřebitelů potravinovými enzymy.
Aktuální informace o nákazách salmonelou v EU: prudký pokles počtu hlášených případů
EFSA a ECDC hodnotily aktuální stav epidemie bakterie Salmonella.
Zpráva o zoonózách: Výskyt listeriózy je stabilní, častěji postihuje starší osoby
Zpráva EFSA a ECDC týkající se trendů a příčin zoonóz, zoonotických agens a onemocnění z potravin za rok 2015.
Aktualizace pokynů: Jak připravit žádost o schválení zdravotního tvrzení
Úřad EFSA aktualizoval pokyny k předkládání žádostí o schválení zdravotních tvrzení.
Nastal čas snížit, nahradit a přehodnotit používání antimikrobiálních látek u zvířat
Úřady EMA a EFSA vydaly společné vědecké stanovisko k opatřením, která mají snížit používání antimikrobiálních látek v chovu zvířat v EU.
EFSA vyzývá odborníky, aby se stali členy vědeckých komisí
Úřad EFSA vyzývá odborníky, aby napomohli evropskému systému bezpečnosti potravin tím, že se stanou členy jeho týmů odborníků na posuzování rizik. Přijímají se přihlášky od zavedených odborníků se zkušenostmi v těchto oblastech: zdraví rostlin, geneticky modifikované organismy, krmiva, zdraví a dobré životní podmínky zvířat, ochrana rostlin, kontaminující látky v potravinovém řetězci, biologická nebezpečí a výživa. Kromě osmi vědeckých panelů, které pokrývají tyto oblasti, úřad EFSA rovněž obnovuje členskou základnu ve svém vědeckém výboru, který je odpovědný za zastřešující témata, jako jsou harmonizace přístupů k posuzování rizik a nové metodiky.