Výroba potravin v České republice
V České republice, obdobně jako v celé Evropské unii, patří výroba potravin k nosným odvětvím zpracovatelského průmyslu. Význam potravinářské výroby je dán zabezpečováním výživy obyvatelstva výrobou a prodejem zdravotně nezávadných, bezpečných, kvalitních a převážně i cenově dostupných potravin, výkonností a rostoucí konkurenceschopností tohoto odvětví.
Některé potravinářské podniky mají přímou vazbu na zemědělskou prvovýrobu, jiné se zabývají až vyšší finalizací výsledných produktů. Velká část potravinářských podniků v České republice investovala nemalé prostředky a úsilí do hygieny a modernizace svých provozů, aby byly splněny požadavky legislativy Evropské unie.
Zpráva o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2013
Odbor bezpečnosti potravin (MZe) vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2013.
Farmářská slavnost 23. 8. 2014 na farmě rodiny Poláčkových
Farmářská slavnost pro širokou veřejnost a především pro rodiny s dětmi se uskuteční 23. srpna na farmě rodiny Poláčkových v Holi u Velkých Přílep.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2013
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal „Zprávu o činnosti systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v České republice za rok 2013".
Výzva k účasti na tendrech pro vzdělávací program BTSF 2014
Předmětem tendrů je organizace, management a realizace školicích aktivit Společenství soustředěných na oblast zdraví rostlin, ochranu rostlinných produktů a úřední kontrolu potravin a krmiv.
Farmářské slavnosti 16. Srpna 2014 na kozí Farmě Nový Dvůr
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství Vás zve v sobotu 16. Srpna 2014 od 10.00 hodin na celodenní program Farmářské slavnosti, který se koná na kozí Farmě Nový Dvůr, Sosnová 83, okr. Česká Lípa.
Významná potravinářská akce na výstavě Země živitelka - seminář Aktuální změny potravinářské legislativy
Odborný seminář na téma Aktuální změny na potravinářské legislativy se bude konat v pátek dne 29. srpna 2014 od 13:00 do 15:00 hodin v konferenčním sále pavilonu Z Výstaviště České Budějovic, Husova 423, České Budějovice.
Den zdraví na výstavě Země živitelka 2014
V rámci doprovodných aktivit pořádá Ministerstvo zemědělství, Sekce potravinářských výrob a Úřad pro potraviny na výstavě Země živitelka v neděli 31. 8. 2014 „Den zdraví".
Funkční úkol: Překlad referenčního dokumentu pro intenzivní chovy drůbeže a prasat (BREF – IRPP) se zaměření na nejlepší dostupné techniky (BAT) r.2013
Pracovní překlad 2. návrhu z r.2013 referenčního dokumentu pro intenzivní chovy drůbeže a prasat.
Funkční úkol: Metodika měření emisí amoniaku a oxidu uhličitého v chovech prasat ve vztahu k integrované prevenci a omezení znečištění
Odborná práce obsahuje návod a postup při měření koncentrací zátěžových a skleníkových plynů.
Funkční úkol: Mineralogicko-chemická charakteristika fermentačních zbytků při výrobě bioplynu a možnosti jejich využití pro vlastnosti půd r.2013
Předložená zpráva řeší aktuální problematiku využití fermentačních zbytků z procesu anaerobní stabilizace z bioplynových stanic v ČR.